top of page

Výsledky 2023

Stabilita a jistota, to nejsou populární slova v poslední době. Už si ani nepamatuji, kdy jsme naposledy zažili klidný rok. Týká se to jak celosvětového dění, tak i akciových trhů. Titulkům v letech 2020 a 2021 bezpochyby vévodil koronavirus a po počáteční panice pak velká party na akciových trzích v podobě kryptoměn, technologických společností často bez zisku či nově přivedených společností na trhy.


Rok 2022 bohužel přinesl stále pokračující válku na Ukrajině, růst cen ropy, problémy v dodavatelském řetězci a k tomu růst inflace. Pohled na akciové trhy opravdu nevypadal dobře, jak jsem psal ve článku vyhodnocení cílů 2022. Asi nejlépe rozdíly vykreslila situace v USA, kde velmi výrazně klesl technologický sektor. Zde jsou výsledky indexů za rok 2022:


  • S&P 500 -19,4%

  • Nasdaq -33,1%

  • Dow Jones -8,8%


V roce 2023 přišel další válečný konflikt a mnoho dalších smutných zpráv, akciové trhy se naopak vyvíjely pozitivně. Technologický segment jako by se vrátil o 2 roky zpět a zažil velký comeback, jemuž vévodil pojem umělá inteligence. V lednu byl odhalen ChatGPT a také investice Microsoftu do tohoto projektu a od té doby musí být umělá inteligence zmíněna téměř u všech společností v různých oborech. Je to tak silný nástroj, že se již řeší, kolik profesí zanikne, nebo některé školy již kvůli tomu končí s bakalářskými pracemi. Euforie okolo umělé inteligence vystřelila index Nasdaq Composite v roce 2023 o 45%! Stále je však pod svým vrcholem z 19.11. 2021.


Právě proto je třeba si uvědomit dlouhodobé hledisko investování, roční výnos 45% je v tomto případě vytržený z kontextu. Z pohledu posledních pěti let na tom je ale Nasdaq velmi dobře.


Vývoj indexu Nasdaq, zdroj: Google Finance


Dařilo se i dalším indexům: S&P 500 +25% a aktuálně je na svém vrcholu, byť jen těsně. Dow Jones +14% a taktéž je na svém vrcholu. A také evropské či asijské burzy (mimo Čínu a Velkou Británii rostou dvouciferně). Detaily uvidíte v newsletteru.


Vývoj indexu Dow Jones, zdroj: Google Finance


Přitom to ale s většinou segmentů v USA nevypadalo vůbec dobře. Ještě 27.10. byl index Dow Jones pod začátkem roku a segmenty jako nemovitosti (REIT) nebo veřejné služby na tom byly velmi špatně. Za vším stály úrokové sazby, které po sérii 11ti zvýšení skončily nejvyšší hodnotě za posledních 20 let. Americká centrální banka FED však odhaduje okolo 3 snížení v roce 2024 a další v letech 2025 a 2026, aby se výsledné sazby dostaly k 2-2,25%.


Povede k tomu ještě dlouhá cesta, ale trhy už oslavují…



Dělo se toho opravdu hodně a pokud si něco dalšího chcete připomenout, v každém newsletteru jsou vždy hlavní zprávy za poslední měsíc, které mě zaujaly.


Na druhou stranu je třeba brát všechny tyto novinky s nadhledem a držet se strategie, pokud vám funguje. Pro zajímavost strategii sněhové koule, můj nejčtenější blog post, si můžete přečíst zde.


Ukázka novinek z newsletteru, červen 2023


Ať se děje na trzích či ve světě cokoliv, snažím se soustředit hlavně na vlastní cíle, které jsem si v roce 2023 dal. Konečně nastává čas si je vyhodnotit:


1) Budoucí dividendový příjem: $6500

Aktuální stav: $6539

 

Tento cíl je zdaleka nejdůležitější, a proto jsem rád, že se mi jej povedlo překonat. Rozhodně to nebyla jednoduchá cesta, snažil jsem se totiž investovat i do společností s menším výnosem a vyšším potenciálem růstu dividend jako Automatic Data Processing (ADP) či Snap-On (SNA), zároveň mě potkalo i snížení dividend jako například u WP Carey (WPC) a prodával jsem některé společnosti, kterým se již výrazně zhoršily výsledky jako VF Corp (VFC) či 3M (MMM). Tolik změn v portfoliu jsem poslední roky neměl, ale s růstem úrokových sazeb a změnou poptávky se ukázala síla jednotlivých společností a naplno se odkryly dividendové pasti.

 

I přes snížení dividend a některé změny v portfoliu mi však výrazně pomohly hlavně nárůsty dividend mnoha společností. Spočítal jsem si, že mě zvýšení dividend přineslo $226 do mého ročního pasivního příjmu. Kdybych chtěl investovat se 3% výnosem, stálo by mě to přes $7500. Takhle to vypadá, když dividendy rostou! A to zde ještě nemám započítány některé nárůsty, které dostanu až příští rok, třeba taková společnost Aflac (AFL) a její skvělé zvýšení o 19%! 😊

 

 2) Počet analýz pro členy webu: 300 + aktualizace analýz

Aktuální stav: 303

 

Překročeno z pohledu počtu i aktualizací. Vše podstatné jsem popsal v tomto článku. Stále mě baví poznávat nové společnosti a když mě některá zaujme (v poslední době například Evolution AB či National Bank of Canada), zakousnu se a jdu do toho.

 

Zároveň jsem se daleko více soustředil na aktualizace, kdy jsem mnoho analýz aktualizoval 3x i 4x ročně. U společností některých je to méně, ale byly i měsíce, jsem udělal 70-90 analýz. Našel jsem si v tom zálibu hlavně u těch společností a jejich vedení, kteří se dokážou jasně vyjadřovat bez zbytečných frází okolo. Jsou ale společnosti (jako např. IBM), kde ale musím hledat motivaci, abych se vůbec pustil do čtení, protože to vždy hrozí „bramboračkou“


3) Rozšíření vzdělávací sekce o další odvětví

Aktuální stav: Doplnění odvětví maloobchodu a ropy


Tady jsem měl větší ambice, že doplním alespoň 4 odvětví, nakonec jsem skončil jen u dvou. Důvodem bylo mé zaměření se na analýzy a newslettery. Sice jsem tento cíl nesplnil, zároveň jsem však přechozí dva překročil a v průběhu roku si určil, že aktualizace databáze je důležitější.


Vůbec špatně si také nevedlo mé portfolio, hlavně díky velkému růstu od konce listopadu, kdy hodnota vzrostla za měsíc a kus o téměř $30000. Tyhle pohyby ale beru jako virtuální, oni na papíře vypadají jako obrovské, ale za pár let si dost možná budu říkat, že tyto pohyby ještě byly malé. Jen pár let zpátky jsem se divil, jak mi může za den portfolio růst či padat o stovky dolarů a dnes už jsou denní změny v řádech tisíců dolarů naprosto běžné. Ale od toho je třeba se oprostit.


Tento blog post zakončím stejně jako na začátku minulého roku, protože jízda pokračuje 😊


Ať si ceny akcií dělají co chtějí, tenhle pasivní příjem mi poroste a jestli mi něco opravdu dělá radost, tak je to každá příchozí dividenda 😊

 

Děkuji moc za podporu v roce 2023 a hodně štěstí a zdraví v roce 2024!

 

A pokud se chcete dozvědět více přijďte na Discord, napiště email anebo si nechte poslat ukázku zdarma.

bottom of page