top of page

Výsledky 2022

Rok 2022 je za námi a máme opravdu na co vzpomínat. Stejně jako v letech 2020 a 2021 se toho událo opravdu mnoho. Až příliš mnoho…


V předchozích letech byly hlavními tématy koronavirus, kryptoměny, meme akcie či rekordní počet nově přivedených společností na burzu (a to běžnou cestou nebo přes tzv. SPAC = special acquisition purpose company, kdy vznikne nová firma na burze, aby koupila soukromou společnost, a tím ji přivedla na burzu). Rok 2022 ale přinesl úplně jiné příběhy.


Již na konci roku 2021 jsme se setkali s rostoucí inflací a problémy v dodavatelských řetězcích. Ve vyhodnocení cílů roku 2021 jsem napsal, že zejména americký trh je „přepálený“ a že to co vše se děje je dost velký „guláš.“ Ani ve snu by mě však nenapadlo, že se věci mohou tak rychle změnit. Ruská agrese na Ukrajině dostala koronavirus z hlavních zpráv a inflace a výše zmíněné problémy v dodavatelských řetězcích se tak ještě zvětšily. Inflace a ceny energií se tak staly hlavním tématem roku 2022 a centrální banky musely odpovědět růstem úrokových sazeb, což je vždy negativní zpráva pro akciové trhy.


Jejich výsledky za rok 2022 pohledem na akciové indexy mluví za vše:

USA

  • S&P 500 -19,4%

  • Nasdaq -33,1%

  • Dow Jones -8,8%


Evropa

  • DAX (Německo) -12,4%

  • FTSE 100 (Velká Británíe) +0,9%

  • STOXX 50 (Eurozóna) -11,7%


Asie

  • NIKKEI (Japonsko) -9,4%

  • SSE Composite (Čína) -15%

Dařilo se jen Velké Británii díky velkému zastoupení energetického sektoru také společnosti AstraZeneca.


I přes tyto poklesy však nelze tvrdit, že by akcie byly vyloženě levné. Stejně jako v minulém roce použiji ukazatel podílu celkové velikost trhu (tržní kapitalizace) na HDP, který je na hodnotě kolem 150%, což jsou stále nejvyšší hodnoty za poslední dekádu. Z grafu ale vypadá, že bublina splaskla.



Zdroj: Gurufocus.com


Těžko říct, jestli opravdu recese proběhne, jak bude dlouhá a jaké příběhy nám přinese rok 2023. Já za sebe však budu opakovat stále to samé, co jsem psal na začátku roku 2022:

Člověk by se měl zaměřit na svou sféru vlivu a řešit jen to, co může změnit.

A to, co mohu opravdu řídit je, aby mé portfolio fungovalo dobře i v těžkých časech. Právě proto mám ze všech odvětví největší zastoupení u základního spotřebního zboží a také zdravotnictví. Odvětví, která nejsou tak zasažena recesí. A na výsledcích portfolia to bylo znát.


S trhem se může dít cokoliv, ale já jsem se soustředil hlavně na své osobní cíle, které jsem si na začátku roku dal. Je čas si je vyhodnotit.


Budoucí dividendový příjem pro příští období: $5000

Výsledek: $5403


Cíle jsem letos měl 4, ale ten první je vždy nejdůležitější, je to má vstupenka do finanční nezávislosti, můj pasivní příjem. Tento cíl se mi povedlo překonat! Aktuálně jsem na čísle $5403. Je to hlavně díky tomu, že jsem díky poklesu mohl nakupovat vyšší dividendové výnosy a na portfoliu se čím dál více projevuje růst dividend jednotlivých společností.


Díky zvedání dividend jsem letos do svého příjmu přidal $182. Kdybych investoval s 4% výnosem, znamenalo by to investovat $4550. A já tyto peníze dostal jen tak, bez práce. Nejvíce pomohlo UPS, které zvedlo dividendy o skvělých 49%!


Také jsem letos dostal na dividendách $4488 a i ty jsem reinvestoval zpět. Již třetí rok se navíc růst přijatých dividend pohybuje okolo 50%. V novém roce sice očekávám zpomalení tohoto tempa růstu, i tak je to slušná jízda od začátku portfolia.




260+ analýz pro členy webu + aktualizace

Výsledek: 273


V databázi je aktuálně 273 společností a všechny analýzy byly letos aktualizovány. Mnoho z nich i vícekrát. Baví mě poznávat nové byznys modely a číst si o společnostech, takže tohle nebyl problém splnit 😊


Nakoupit první akcie z Japonska (nebo podobné země)

Výsledek: Splněno – nákup TSM


Dlouho jsem se díval po Japonsku, ale společnostem, které jsem měl v hledáčku, se z pohledu ceny akcií dařilo. Neviděl jsem zde žádnou velkou příležitost, a tak jsem na konci roku sáhl „kousek“ vedle a koupil Taiwan Semiconductors (TSM) jako největšího výrobce čipů na světě. Tento segment po letech velkého růst klesl, takže do něj postupně investuji. I když u TSM vidím značné politické riziko, rozhodl jsem se otevřít menší pozici.


Přidat na web analýzy "mortgage REIT"

Výsledek: Splněno – 3 analýzy + příručka na 30 stran


Segment mortgage REIT nabízí vysoké dividendové výnosy, ale zároveň je velmi rizikový. Musel jsem ho tedy nejprve nastudovat, a tak jsem vydal i 30ti stranovou příručku, jak tento segment funguje. V databázi 3 společnosti z tohoto odvětví.


Nezůstalo však jen u toho:





Jak jsem psal výše portfoliu se v letošním roce dařilo. Přes pokles trhů byla výkonnost stabilní: -0,1%. Po růstu 24% v minulém roce to beru jako dobré číslo a to v něm není ještě započítán měnový kurz. Každopádně to není hlavní ukazatel a napsal jsem o tom i tento článek. A velikost portfolia pěkně roste...


Vývoj velikosti portfolia s pomocí dividend.watch



Ne všechno se povedlo


Měl jsem ambici udělat Sněhovou kouli i angličtině, měl jsem pro to zaplacený i web, hotové překlady, ale už nemám čas a sílu se to o starat pravidelně.


Ne všechny investice vyšly, respektive ne vždy jsem dodržel disciplínu. Rok je velmi krátká doba na posouzení výkonnosti investice. Sám jsem to zažil na Exxon Mobilu, který pro mě byl do začátku letošního roku jeden z nejhorších a dnes patří k nejlepším. Karta se může rychle obrátit, a to čekám i u některých cyklických společností. Ovšem u společnosti Innovative Industrial Properties je situace jiná. Lákal mě zde potenciál a růst segmentu léčebného konopí a k tomu historie růstu dividend této společnosti. Složitá legislativa či výrazný pokles prodejních cen však ukázaly, že jsem se nechal do investice zlákat moc brzo. Nejde ani tak o pokles ceny akcií, ale jsem nedodržel svou disciplínu a dle strategie Sněhové koule jsem měl volit něco daleko méně rizikovějšího.


Rok 2022 mi ukázal, že pokud mám disciplínu a držím se strategie, mohu být úspěšný i v těžkých letech. Také přinesl mnoho skvělých investičních příležitostí, asi nejvíce mám v hlavě investice do skvělých společností TJX Companies a Munich Re. Hodně jsem se toho naučil a hlavně jsem zvýšil svůj pasivní příjem.


Ať si ceny akcií dělají co chtějí, tenhle pasivní příjem mi poroste a jestli mi něco opravdu dělá radost, tak je to každá příchozí dividenda 😊


Hodně štěstí a zdraví v roce 2023!

bottom of page