top of page

Myslete dlouhodobě aneb jak si vede portfolio

Tento blog post slouží jako inspirace, jak se dívat na věci dlouhodobě a nepodléhat současné panice na trhu nebo pohledu na portfolio v červených číslech.


Mým hlavním ukazatelem je dividendový příjem. O moc ostatní se nestarám, opakuji to pořád dokola skoro v každém blog postu a snažil jsem se to uvést i ve strategii sněhové koule. Od té doby, co dělám na Sněhové Kouli, a jsem transparentní v tom co vlastním a kupuji. Zároveň ale dostávám mnoho otázek, jak si vede portfolio.


Na tyto otázky vždy odpovídám, že:

1) Mě to nezajímá – dokonce jsem ani před psaním sněhové koule nevěděl, že mi to broker umí ukázat

2) Záleží, kdy se mě zeptáte. V roce před covidem jsem byl 2 procentní body (pp) nad 2pp S&P 500. V červnu 2020, kdy rostly technologické akcie zase 4pp pod. Tento týden se to zase překlopilo do pozitivna.


Neberte to prosím jako fakt, že strategie, kterou dělám je nejlepší a nejvýkonnější. Je to strategie, která nejvíce vyhovuje mě, protože se nechci zajímat o denní kolísání cen a vlastně ani se nechci s indexem měřit. Jde mi o budování rostoucího pasivního příjmu.


Od začátku roku trhy výrazně padají, například populární index S&P je v korekci -13% v době psaní tohoto postu. Za poslední rok je ale +7% a za posledních 5 let dokonce +75%. Mimochodem index Nasdaq je v medvědí trhu a od svého vrcholu klesl o více jak 20%.


Chci ukázat na svém portfoliu, jak takový dlouhodobý pohled funguje. Využiji zde graf od portálu na sledování dividend dividend.watch, který vedou také lidi z Čech a Slovenska. Mimochodem to není reklama. Ani nevědí, že jsem to na blog použil, ale doufám, že jim to udělá radost. 😊


Je totiž hned několik věci, které mě těší a jsou vidět v grafu:

  • Kdo má peníze v USD nebo EUR, pomáhá mu teď kurz. Aktuálně CZK/USD se blíží 23 a je tak mnohem výš než byl za poslední roky

  • Ten pokles není (zatím) zdaleka tak velký jako na záčatku covidu

  • Díky pravidelným investicím a reinvestici dividend je velikost portfolia cca stejně velká (ano virtuální zisk je nižší), ale prodávat neplánuji. Viz strategie sněhové koule bod číslo 2


Vývoj hodnoty portfolia Sněhová koule


Z grafu ale nejsou vidět daleko důležitější věci

  • Můj roční plánovaný roční příjem z dividend vzrostl od začátku doku z $3712 na $4097

  • Za leden a únor jsem dostal vyplaceno v dividendách $564 (+46%) proti minulému roku


Toto jsou věci na, kterých mi záleží. Dění na trzích se těžko předvídá, ale dividendy...ty jsou (skoro) jisté.


Příště až dostanu otázku, jak si vede portfolio, pošlu odkaz na tento blog post. Nebo pošlu obrázek výkonnosti fondu ARK vs společnosti Warrena Buffetta – Berkshire Hathaway. V roce 2020 ARK určitě nadchnul mnoho investorů, že poráží indexy. Bublina přeceněných technologický firem ale brzy splaskla a ti, co investovali od druhé poloviny roku 2020 jsou dnes ve ztrátě.



Bohatství se prostě buduje postupně. Hlavní je myslet dlouhodobě a nepodléhat "fancy" trendům a slibům jako to mohlo vypadat z grafu výše.


Přeji ať se daří a hlavně, abyste zůstali pozitivní i v této těžké době. Současná doba také bohužel ukazuje, že investování není všechno…


bottom of page