top of page

2021 rekapitulace

Aktualizováno: 3. 12. 2022

Než přijdou na řadu cíle pro rok 2022 je třeba udělat tečku za rokem 2021. Byl to opravdu zvláštní rok.


Na jednu stranu tu máme trhy bořící rekordy a situaci, kdy se každý investor (nebo trader, spekulant či kryptobaron) musí cítit jako génius. Pokud člověk nedělal vyloženě nějaké nesmyslné spekulace nebo nemá příliš velkou část portfolia v Číně, asi má při pohledu na své portfolio dobrý pocit.


„Když pokračuje býčí trh, roste všechno, co koupíte. Díky tomu máte pocit, že investování do akcií je jednoduché a bezpečné a myslíte si, že jste finanční génius.“

Ron Chernow


Vývoj indexů to jen potvrzuje:

  • USA: S&P 500 +28%, Nasdaq +23%, Dow Jones +20%

  • Evropa: DAX +16%, FTSE 100 +12%, Euro Stoxx 50 +20%

  • Asie: Nikkei 225 +6%, Shanghai CSI 300 -6%

Zejména americké akcie letěly nahoru. I zde se dá sice najít mnoho akcií, které spadly o desítky procent, ale při dostatečné diverzifikace v podstatě nešlo šlápnout vedle.


Na druhou stranu tu máme situaci, kdy je růst celého trhu nekoresponduje s vývojem HDP. Níže na grafu je vidět tzv. „Buffettův indikátor“, který signalizuje poměr tržní kapitalizace (velikosti trhu) k HDP USA. Současné hodnoty daleko převyšují roky 2000 a 2008, kdy přišly pády akciových trhů. Přestože jsou dnes HPD států ovlivněny koronavirem, je i tak růst akciových trhů hlavně v USA přepálený.




Je za tím hned několik důvodů, které zásadně poznamenaly rok 2021 a jsou zásadně propojeny. Nebudu zacházet do složitostí a v rychlosti to popíšu takto:

  • Stát nalil peníze do ekonomiky

  • Mnoho lidí ale peníze nepotřebovalo a poslalo je do akcií a další forem investic

  • Sociální sítě (např. Reddit), mobilní aplikace pro obchodování jako Robinhood a formy vstupu na burzu přes prázdné skořápky (SPAC) ještě přilily olej do ohně spekulací a tzv. „pump & dump“ schématům, kdy akcie/kryptoměny rychle vyrostou a pak zase spadnou

  • K tomu všemu tweetuje Elon Musk o Bitcoinu (jednou ho má Tesla v rozvaze, poté je zase moc energeticky náročný) nebo Dogecoinu a podstatě jedním tweetem dokáže hýbat s trhem


Lidé vidí, že se dá rychle vydělat, a tak investují (nebo spekulují) ještě víc.


Do toho přichází inflace, a tak v podstatě nemá cenu mít hotovost či běžné spoření, takže je na čase zase poslat peníze do trhů. Až tak moc, že za poslední rok tam běžní investoři nalili více peněž než za posledních 19 let, jak jsem psal v souhrnu týdne.


Je to slušný guláš 😊 a to ani nebudu komentovat politiku, Afgánistán, energetickou krizi, mutace koronaviru a očkování, čínskou realitní krizi nebo to, že brzy budeme žít v metaversu 😊


Takže už dost, je čas začít se soustředit na sebe, protože člověk by se měl zaměřit na svou sféru vlivu a řešit jen to, co může změnit. Sféra vlivu je mimochodem součást prvního návyku proaktivity, jak to popisuje ve své skvělé knize Stephen Covey - 7 návyků vysoce efektivních lidí. Rozhodně doporučuji přečíst.

Jdu se tedy podívat na svou sféru vlivu a co se mi povedlo v roce 2021.


Dal jsem si 4 cíle

1) Budoucí dividendový příjem pro příští období: $3600 (původní cíl $3000)

Výsledek: $3712


Naprostá spokojenost. Tohle je můj hlavní cíl a vstupenka do nezávislosti. Podařilo se překonat jak původní cíl, tak i ten navýšený. Dařilo mi více šetřit, padly tu i bonusy z práce a také jsem občas šel do vyššího výnosu. Zároveň mi ale pomohly fantastické nárůsty dividend, jako Target +32%. Jen nárůsty dividend bez dalších nákupů mi přinesly $101! Musel bych investovat $2525, abych měl podobné dividendy a já dostal tento dárek zadarmo díky tomu, že vlastním akcie s růstem dividend.


2) Dividendový příjem za rok 2021: $2600

Výsledek: $2600


3) 50 postů na blogu

Výsledek: 51


Za rok 2021 tu máme 51 blog postů. Nejčtenější je strategie sněhové koule, a to je jenom dobře 😊 Přesně to je má investiční filosofie, díky které nemusí řešit každodenní pohyby na trhu a virtuální zisky. Dlouho jsem si myslel, že to nedám, ale povedlo se.


4) 200+ analýz pro členy webu (stav na konci roku 2020: 30)

Výsledek: 210


Byla to velká dřina a zároveň zábava, jedna analýza zabere přes 5 hodin a mnoho analýz bylo i aktualizováno, i když tohle bude jeden z bodů, kde se chci zlepšit. Rok 2021 byl hlavně o budování databáze. Mám velkou radost, že jsem se postupně podíval do všech koutů světa, a tak mimo USA nebo Německo zde jsou i společnosti ze exotických zemí jako Singapur, Malajsie nebo JAR. Také je tu všech 5 japonských konglomerátů „Sogo shosha“, do kterých v roce 2020 investoval Warren Buffett. Poznal jsem velké množství byznysů a zemí a jsem za to moc rád, protože to otvírá obzory a zlepšuji si tím své schopnosti. Je to taková investice do sebe a tu mi nikdo nesebere. Jsou to opravdu stovky stran a každá zabere spoustu práce, hledání informací a čísel, ale stojí to za to!


Zároveň jsem moc rád, že jsem poznal mnoho investorů, byl součástí edukačního webináře na youtube, napsal i anglické články pro web dividend.watch a hlavně se zásadně zvětšila i moje sněhová koule.


Jen pro ilustraci na začátku roku byla hodnota mého portfolia okolo $75 tis. a teď je to okolo $120 tis. Tím se ale nemá cenu moc zaobírat. Tohle je jen virtuální částka, která klidně může příští rok spadnout. Ale dividendy, ty porostou…o cílech na rok 2022 si povíme příště 😊


Při pohledu zpět člověk vidí super výsledky, ale ty jsou tu jen díky práci a disciplíně. A investování je hlavně o disciplíně a dlouhodobém pohledu.


Děkuji za náměty na analýzy, dotazy a veškerou podporu v roce 2021 a přeji hodně zdraví v roce 2022.

bottom of page