top of page

To nej z Q2 2021 - party i horská dráha

Druhý kvartál roku 2021 je za námi. Podobně jako loni vypadá situace okolo světové pandemie lépe. Na druhou stranu stále nejsme ještě za vodou. Naopak v posledních týdnech se řeší nové mutace a jejich účinnost proti očkování. Situace na akciových trzích po druhém kvartálu už nepřipomíná tak velkou party jako po tom prvním, i když indexy stoupají dál.


Pro některé se však party mění v horskou dráhu nebo spíš dramatickou jízdu z kopce dolů, ale o tom až později (ano je to o bitcoinu...)


Stejně jako v prvním kvartálu v tomto blog postu shrnu všechna „nej“ z trhů a stav svých osobních cílů.


Trh:


Nejlépe si od začátku roku vede USA, kde jsou všechny 3 hlavní indexy ve dvouciferném růstu 14-17% - S&P 500 roste nejvíce a v posledním kvartálu posílil o 7%.


Také Evropa si nevede špatně a k dnešnímu dni jsou hlavní indexy Euro Stoxx a Dax +12%, naopak Asie na tom je nejhůře: japonský Nikkei +3% a Čína dokonce jen +1%.


Právě Čína ukazuje, že politické riziko je zde stále velké a po Alibabě a Ant Group si posvítila na spojení streamovacích videoherních platforem Huya a Doyu, i když zde se není moc čemu divit, když se traduje, že obě společnosti mají údaje přes 80% trhu, to by asi nepovolil žádný antimonopolní úřad na světě.


Nejlepší zpráva


Zatímco v loňském roce více než 500 společností snížilo dividendy, letos se naopak růst dividend vrací a nejsou to jen společnosti, které loni snížili nebo zastavili dividendy, ale zaběhnuté značky – dividendoví aristokraté a králové. Nedávno jsem psal článek o Lowe´s a Targetu, kde byl růst dokonce přes 30%.


Dalším velkým nárůstem +32% vs loňský rok potěšila společnost Innovative Industrial Properties (IIPR), která se zaměřuje na nemovitosti pro pěstování marihuany pro zdravotní účely.


No a další zajímavé růsty zaznamenaly: obchodní řetězec Kroger (+16%), restaurace Darden Restaurants (+25%), Domino´s Pizza (+21%) nebo dividendový aristokrat Sherwin Williams +23%.


Také potěšil výsledek stress testu amerických bank a velké banky již ohlásily zvýšení dividendy a odkupy akcií jako Wells Fargo (+100%, pořád ale bude dividenda na úrovni 50% roku 2018) nebo Goldman Sachs +60%.


Návštěvníci se vracejí i do obchodních center a největší vlastník Simon Property Group ohlásil zvýšení dividend +8%, i když je to stále pod hranicí loňského roku.


Abychom nebyli jen v USA, speciální dividendou potěšil investory i ČEZ.


Není nic lepšího, než dostat větší pasivní příjem a o mnohem více než je inflace. Asi by se nikdo nezlobil, kdyby mu zaměstnavatel řekl, že dostane přidáno o třetinu. No a s akciemi jako Target je to bez práce.


Samozřejmě není vše jen o růstech dividend, jsou zde i poklesy. – investoři AT&T (více zde) nebo NHI by mohli povídat.


Největší „překvapení“


Kryptoměny nevlastním, přes mnoho dokumentů a článků prostě nejsem schopen určit (na rozdíl od firem) jejich vnitřní hodnotu. Musím se ale přiznat, že tato zpráva mě nenechala chladným, Bitcoin je o více než 40% dole oproti prvnímu kvartálu.


Co mě však nejvíce překvapilo byl fakt, když jsem se dozvěděl, kolik lidí v mém okolí kryptoměny vlastní. Když Bitcoin zažil propad o 30% za den, byly toho plné sociální sítě. Když jsem se pak ptal proč a co je za tím, bylo mi jasné, že u většiny se jedná o známý úkaz FOMO (fear of missing out) – prostě to tak roste, že si to lidé nemohou nechat ujít.


Vidina rychlých peněz je krásná, ale v drtivé většina jde spíše o zklamaní a zkoušku trpělivosti.


Mimochodem Bitcoin je od začátku roku +10% takže z "trochu delšího" období se neděje vůbec nic.


Já se své strategie držím a místo FOMO se držím termínu JOMO (joy of missing out).


„FOMO se objeví jen tehdy pokud si nevážíte vlastního času.“

Zdroj: Storymirror


Největší investice


Velká investice do infrastruktury v USA ve výší $2,3 bilionů byla schválena. Ačkoliv makroekonomické zprávy jdou většinou mimo mě, tohle opravdu velká věc připomínající tak trochu New Deal. Biden to stihl velmi rychle prosadit a nepotřeboval k tomu ani Franka Underwooda z populárního seriálu House of Cards.

Železnice, elektromobilita, ale i výzkum a vývoj, čistá pitná voda nebo péče o seniory – to vše obsahuje tento zajímavý plán, který má USA dále nastartovat. V souvislosti se zdravotní péčí se zmíním fakt, že bude snaha vrátit péči o seniory zpět domů, a tak někteří operátoři a investiční trusty do zařízení pro seniory mohou mít problémy jako OHI, NHI (zde už investoři zažily snížení dividend o 18%), LTC nebo další. I proto zatím situaci budu dále sledovat, neprodávat, ale ani nebudu přikupovat tyto společnosti (OHI a LTC vlastním).


Portfolio a osobní cíle


Pro rok 2021 jsem si dal 4 cíle, je tedy čas, jak to vypadá s jejich plněním.


· Budoucí dividendový příjem pro příští období: $3000

Aktuálně jsem na hodnotě $2934, jde to opravdu velmi dobře i díky nárůstům dividend, o kterých jsem psal výše. Minulý kvartál jsem mluvil o $3200, ale snažím se ještě vice šetřit, abych se přiblížil $3600, asi to nebude reálné, ale uvidíme 😊


· Dividendový příjem za rok 2021: $2600

Za první polovinu roku jsem se dostal $1383, tento cíl bych měl splnit a možná se blížit k $2800-3000.


· 50 postů na blogu

Aktuálně máme týden číslo 27 a na webu je 23 postů, dovolená zde byla znát. Budu se nažit zase posty navýšit, i když důležitější je databáze analýz a newsletter, kde se s každým novým vydáním snažím přidat nové informace. Navíc jsem se soustředil na webinář, který si můžete pustit zde.


· 200+ analýz pro členy webu (stav na konci roku 2020: 30)

Aktuálně jsem na čísle 159, přidávám daleko více společností ze světa, dokonce už mám zde i společnost z Afriky – Shoprite. Naposledy jsem přidal EPD. Také si členové mohou stáhnout excel se všemi férovými cenami a mnoho dalšího. Stačí napsat firmu a přidám nebo pošlu rychlou zprávu do emailu – jako v případě Plug Power, kde ze zprávy do emailu nakonec byl článek.


Na první pohled tedy vypadá všechno růžově, ale možná přijdou i horší časy, o to více pak ale zase bude příležitostí pro další investice.


Zatímco ceny akcií se budou měnit, dividendy a můj pasivní příjem bude jenom růst 😊


Příští newsletter vychází o víkendu! Pro ty co chtějí ukázku toho červnového, stačí napsat nebo se registrovat. Na konci července navíc končí zaváděcí cena.




bottom of page