top of page

Plug Power - záporný obrat?

Jako dividendový investor jsem se o Plug Power a podobné společnosti moc nezajímal, takže když jsem dostal požadavek na analýzu, chvíli jsem váhal. Když jsem se ale podíval na čísla a viděl v posledním roce záporný obrat, musel jsem se do toho pustit. Baví mě dívat se na firmy a poznávat jejich příběhy a u Plug Power bylo o zápletku rychle postaráno…


A to nemluvě o ceně akcií, které vzrostla z $3 až na $70, aby zase spadla a na $23.


Byznys


Plug Power se zabývá uplatněním vodíkových palivových článků pro trhy s elektromobilitou a stacionární energií a další možné použití. Zaměřuje se na palivové články a technologie zpracování palivových článků, membrány s výměnou protonů (PEM), hybridní technologie palivových článků nebo baterií a související infrastrukturu pro skladování a výdej vodíku.


Z produktů můžeme jmenovat například GenDrive, systém palivových článků PEM na vodíkový pohon, který dodává energii elektrickým vozidlům nebo GenFuel, systém dodávky, výroby, skladování a výdeje vodíku.


Plug Power byla založena v roce 1997.


Ano přesně tak, společnost je tu už 24 let….a přesto se zisk nemůže dostavit.


Společnost tvrdí, že má 95% podíl na trhu palivových článků, zákazníky jako Amazon nebo Home Depot a nedávno uzavřela partnerství s Renaultem.


Navíc bojuje za čistou energii, která je teď v kurzu, trh by měl růst ročně o dalších 25% do roku 2026.


V číslech je pravda


Takhle textem to vypadá jako fantastický příběh a velká příležitost, správná analýza, ale musí být podpořena čísly.


Zatímco obrat rostl do roku 2019 o 23% ročně, společnost je stále ztrátě. V roce 2020 se pak stalo něco málo vídaného, společnost vykázala záporný obrat.




Jak je to možné?


Za poklesem stojí fakt, že Amazon využil finanční derivát zvaný warrant. Tento warrant byl vydán v roce 2017 a Amazon měl nakoupit produkty od Plug Power za $600 milionů a jako součást ceny byly i akcie Plug Power, které se tehdy obchodovaly za $1,2, Amazon jich měl dostat 55 milionů – tedy sleva cca $66 milionů


Vzhledem k tomu, že Amazon využil warrant až teď, kdy se akcie obchodují za více než dvacetinásobek, došlo k situaci kdy, slevy z tohoto obchodu převážily obrat a to takovým způsobem, že celoroční obrat byl záporný.


Bez ohledu na tuto tragikomickou situaci je však Plug Power dlouhodobě ve ztrátě a pálí peníze.


Dalším dost negativním prvkem je fakt, že i když roste obrat +27% ročně, při přepočtu obratu na akcii je na tom firma hůře než před 10 lety. Níže pohled obratu a zisku na akcii.



Společnost masivně vydává akcie, aby měla peníze na chod společnost a splácení dluhu, který roste každý rok.


Plug Power tak má sice více peněz než dluhu, ale za poslední 2 roky se zvedl počet akcií o 80%, to opravdu není dobrá vizitka tvorby hodnoty pro akcionáře. Navíc dál pálí peníze, takže se dá čekat další vydávání akcií.


Příběh zamotaných financí pokračuje


Máme tu záporný obrat kvůli 4 roky staré dohodě, dlouhodobou ztrátu a neustálé vydávání akcii, a přesto to není zdaleka to nejhorší.


Společnost totiž vůbec nevyplnila oficiální dokumenty pro komisi cenných papírů v USA za rok 2020 a také za první kvartál roku 2021. Navíc prohlásila, že bude muset opravit výkazy z let 2018 a 2019.

Jestliže to do teď vypadalo jen jako firmy z období internetové bubliny, pozdní vyplnění účetní výkazů už spíš ukazuje na kousky typu Enron. Ne, tak horké to snad nebude, myslím, že na rozdíl od Enronu by management Plug Power dokázal odpovědět na otázku, jak firma vydělává peníze. Každopádně tu něco smrdí...


Rizik je u Plug Power mnohem více, například fakt, že 50% obratu dělají jen 2 zákazníci nebo že cena paladia jako hlavní výrobní komodity vzrostla od roku 2017 na trojnásobek.


Společnost má tržní kapitalizaci před $11 miliard, odhad obratu roku 2024 $475 milionů, zisk v nedohlednu.


V případě Plug Power se nedá ani hovořit o termínu investice do společnosti, ale spíše víra a spekulace v odvětví palivových článků, protože sluncem zalité prognózy se nemusí naplnit. Mezitím čeká na případné akcionáře horská dráha vzestupů a pádů, které budou hlavně o PR v podobě možných finančních skandálů a také euforii analytiků.


Z pohledu klasických investičních fundamentů je však lepší se Plug Power velkým obloukem vyhnout, a proto ani není efektivní snažit se stanovit férovou cenu.


Příběh zajímavý, ale já rád zůstanu u svých dividendových akcií, abych mohl v klidu spát, užívat si pasivní příjem a neřešit změny cen :-)


V databázi mám více než 140 společností a naprostá většina je mnohem kvalitnější než Plug Power, vydávám také pravidelný newsletter - o ukázku si můžete zažádat zde.





bottom of page