top of page

AT&T - příběh a co dál?

AT&T byla poslední roky přístavem pro dividendové investory, kteří hledali vysoký výnos. Dividendový aristokrat se sérií 36 let růstu dividend a aktuálním výnosem přes 6,6% , to se jen tak nevidí, právě proto byla AT&T atraktivní.


17. května 2021 však přišla zásadní změna. AT&T oddělí mediální divizi v čele se svou vlajkovou lodí Time Warner, jejíž akvizice není stará ani 3 roky, spojí jí společností Discovery a vytvoří novou společnost. Nové jméno nové společnosti nebylo prozrazeno, možná ani zatím vymyšleno.


Akvizice a rozdělení společností (spin-offs) není v korporátním světě USA nic nového, tedy z tohoto pohledu se nic zásadního neděje, horší je však fakt, že tady reálně hrozí snížení dividend.


Pojďme si projít důvody, které k tomu AT&T vedou a můj pohled jako investora, co budu dělat se svými akciemi. Dnes to bude trochu delší, ale je důležité pochopit všechny souvislosti.


Za vším hledej akvizice (a dluhy)


AT&T začala svou cestu velkých akvizic v roce 2015, kdy koupila za $45 miliard kabelovou televizi DirectTV. Věřila, že tímto krokem využije svou tehdejší síť zákazníků, kterým nabídne nové služby a zvýší si tak obrat na zákazníka.


Nástup Netflixu a dalších streamovacích služeb však udělal AT&T velkou čáru přes rozpočet. Ve světě se ustálil pojem „cord-cutters“ neboli lidé co ukončili předplatné kabelové televize, ustřihli kabel a přešli na streaming. Z akvizice DirectTV se tak stal propadák.


AT&T však nadále věřila v politiku velkých akvizic a chtěla získat mediální obsah, který mohla nabízet svým zákazníkům. A tak nakoupila studio Time Warner, které vlastní HBO a značky jako Přátelé, DC Comics nebo Harry Potter, za $85 miliard (přes $108 miliard včetně dluhu). Nebyla zdaleka jedinou firmou na trhu, například Disney také zbrojila a nakonec nakoupila 21st Century Fox.


Dluh AT&T se pak vyšplhal téměř k $200 miliardám a společnost měla co do velikosti jeden z největších dluhů na světě.

Očekávala růst díky nové mediální divizi a také postupně chtěla splácet dluh. Slíbila roční úspory ve výši $2,5 miliardy za první 3 roky. Slibů bylo více, ale ne vždy jde vše podle plánu.


Cord-cutting se začal projevovat mimo DirectTV i na HBO a společnost musela rychle začít investovat do streamingu. Platforma HBO Max byla představena v dubnu 2020. Příchod koronaviru sice pomohl streamingu, ale AT&T měla problém, že na trh přišla relativně pozdě. Kromě Netflixu již od listopadu 2019 fungoval Disney+ a také už na trhu byly giganti Amazon a Apple. HBO Max také několik měsíců trvalo než bylo uvedeno na populární platformě Roku.


No a pandemie zavřela kina a dala poslední ránu do akvizice Time Warner. Mnoho filmů odložilo své premiéry, film Tenet skončil z hlediska návštěvnosti propadákem, a tak dokonce o Vánocích přišla premiéra filmu Wonder Woman 1984 přímo na streamovací platformě HBO Max. Následně oznámení, že v roce 2021 budou premiéry zároveň v kinech i HBO Max.


Dluh byl stále velký, dividendy však byly dobře pokryty volným cash flow. Alespoň tak o tom mluvili hlavní představitelé na všech konferenčních hovorech.


Za rok 2020 klesl obrat -5% a operační zisk pak -14%. Čistý zisk byl dokonce záporný kvůli odpisům goodwillu neboli přecenění hodnoty aktiv společnosti. Růst dividend byl pozastaven.


Klíčové je si uvědomit, že AT&T funguje ve dvou zajímavých, ale silně konkurenčních odvětvích – 5G a streamingu. Potřebuje investovat jak do nové sítě 5G, kde roste konkurence díky spojení T-Mobile a Sprint, a také i do tvorby obsahu a steamovací služby.


A těžko se investuje, když máte obří dluh a platíte přes $16 miliard ročně v dividendách…


Čas na změny


Musely začít změny a ty také přicházely postupně.


Nejprve skončil jako CEO Randall Stephenson, který vedl AT&T od roku 2007 a měl na starosti sérii velkých akvizic


V únoru pak AT&T oznámila, že oddělí DirectTV a k tomu další menší aktiva (například U-Verse), vytvoří samostatnou společnost a z ní prodá 30% firmě TPG.

Celková hodnota nové společnosti bude okolo $17 miliard. AT&T získá $5 miliard z prodeje podílu a další $2 miliardy dluhu přesune do této nové společnosti.


Dluhu se trochu odlehčí, ale pachuť toho, že z akvizice roku 2015 zbylo okolo 35% původní hodnoty, chvíli zůstane.


V květnu 2021 pak přichází oddělení celé mediální divize a spojení s Discovery.


Co se stane

Vznikají 2 různé společnosti:

  • Původní AT&T jako jeden z největších poskytovatelů telekomunikace na světě, který se zaměřuje na investice do 5G sítě

  • Nová mediální společnost, která by měla být číslo 1 TV společnost a číslo 2 filmové studio na světě. Má přes 200 tisíc hodin obsahu, opět nejvíce na světě.


Vše by se mělo uzavřít okolo poloviny roku 2022, mezitím se dostanou ke slovu úřady, aby vše prozkoumali. Mimochodem do akvizice Time Warner v roce 2018 se tehdy obul i Donald Trump a následně oslavoval odchod CEO Stephensona.


Současní akcionáři budou vlastnit své akcie AT&T a k tomu 70% nové mediální společnosti.


AT&T přesune $43 miliard ze svého dluhu do nové společnosti.


A jen tak mimochodem to bude mít dopad na dividendy, ale o tom později.


Krátce o Discovery

Discovery je rozhodně zajímavý doplněk k Time Warner. Přináší hlavně dokumentární, sportovní a další kanály jako Eurosport, National Geographic, Discovery Channel, Oprah Winfrey Channel a další. Netflix je svými dokumenty proslulý a údajně si na Discovery také dělal zálusk.


Ani Discovery však není žádný rostoucí byznys a také má za sebou nedávnou akvizici. V roce 2018 koupila Scripps Network za $15 miliard a přibyly zde stanice jako Food Network nebo HGTV. Za poslední 2 roky byl růst obratu 1-2% na akcii. Zadlužení Discovery bylo na úrovni 2,3x EBITDA, tedy celkem v normě.


Discovery tedy také přešlapovala na místě kvůli fenoménu „cord cuttingu“ a svoji streamovací služby Discovery+ představila až v lednu 2021. Na konci prvního kvartálu měla 13 milionů předplatitelů a pomohla k solidnímu růstu +4% obratu za Q1 2021, operační zisk však kvůli vyšším nákladům na marketing klesl téměř o 50%.


Zadlužení a dividendy nových společností

Pohled na zadlužení po rozdělení společností vypadá takto:

  • Původní AT&T 2,6x Dluh/EBITDA -> do roku 2023 očekávání pod 2,5x

  • Nová mediální společnost 5x Dluh/EBITDA -> do roku 2023 očekávání 3x, protože má mít úspory za více než $3 miliardy


Zatímco zadlužení původní AT&T se zlepší, nová mediální společnost bude sedět na pořádném dluhu a čeká na ní masivní úspora nákladů.


S dluhem se dají dělat různá kouzla, ale on jen tak nezmizí a stejně bude třeba si utáhnout opasky.

No a pak klíčová zpráva ohledně dividend:

  • Původní AT&T si má zachovat výplatní poměr 40%, což v tuto chvíli vypadá na snížení dividend o 50%

  • Nová mediální společnost zatím nedala informace o dividendách


V tuto chvíli to vypadá, že AT&T přijde o status dividendového aristokrata.


Akcie v úterý 18.5. klesly o 6%, protože zejména dividendoví investoři začali houfně prodávat. Zásadně se totiž změnil pohled na investici do společnosti.


A co s tím?


V první řadě je třeba si uvědomit, že k transakci dojde až za rok, do té doby budou dividendy stále vypláceny, a také že se jedná o první a neúplné zprávy. Podobných rozdělení společností bylo na trhu již hodně a informace se v průběhu času měnily.


Může se stát, že mediální společnost začne vyplácet dividendy, i když je to nepravděpodobné. Stejně tak i původní AT&T může mít dividendy vyšší. Vždyť nedávno Pfizer potvrdil, že ponechá velikost dividendy i po oddělení Viantris.


AT&T asi vakcínu proti koronaviru v rukávu nemá, ale nechme se překvapit.


Dá se také očekávat, že po prvním masivním výprodeji se na akcii vhrnou noví investoři a zkusí nakoupit ve slevě. Stejně tak se někomu může líbit myšlenka, že bude vlastnit novou mediální společnost.


Také platí, že se nejedná o čistou ztrátu 50% na dividendách. Mediální společnost může pak člověk kdykoliv prodat, investovat do dividendových akcií a nahradit tak ušlé dividendy.


Z pohledu byznysu je dobře, že si AT&T nechává polštář na investice, byť za cenu ztráty statusu dividendového aristokrata. Ostatně i Verizon prodává svou mediální divizi.


Dobré rozhodnutí pro byznys nemusí být vždy to nejlepší pro některé akcionáře.

To však nic nemění z pohledu dividendového investora značně utrpěla důvěra v management, který ještě nedávno tvrdil, že dividenda je „safe.“ A ono toto prohlášení tomu také moc důvěře nepomůže, i když v lecčems má pravdu. (nechal jsem v originále z odposlechu)


„Investors should want us to do that because its better rather than to pay 5% dividend to go out and put it into something that could return 18-19% and generate the value and growth associated with that.“

John Stankey, AT&T CEO při rozhovoru pro CNN


Stejně tak jako fakt, že ředitel Time Warner o celé dohodě údajně nevěděl, a tak si teď najal právníky a vyjednává svůj odchod.


Každopádně není kam spěchat. Až budu vědět více tak se rozhodnu. Pokud mediální divize nebude vyplácet dividendy budu uvažovat o prodeji, abych mohl za danou částku získat alespoň část ztracených dividend. Ale zase neudělám hned a chvíli si počkám až si tu firmu proklepnu. Vyplatilo se mi to již u jiných rozdělení, které jsem zažil.


Férovou cenu zatím ponechávám a analýzu v databázi jsem updatoval. Zároveň je však teď investice do AT&T značně riziková záležitost kvůli hrozbě snížení dividend, proto jsem zvýšil riziko.


Takže já vyčkávám a pokračuji v módu „do nothing investing.“ Vše budu sledovat, učit se a užívat si další zkušenost. K tomu mi vždy pomáhá tento citát Warrena Buffetta.


„Trvám na tom, abych strávil téměř každý den mnoho času jen tím, že sedím a přemýšlím. Je to velmi neobvyklé pro americký byznys. Jen čtu a přemýšlím. Tím, že trávím mnohem více času čtením a přemýšlením, dělám méně impulsních rozhodnutí než většina lidí v byznysu.“

Toto byl můj pohled, ale rozhodnutí co s AT&T si musí udělat každý sám.


V databázi mám více než 145 společností včetně AT&T, vydávám také pravidelný newsletter s přehledem dividendového portfolia - o ukázku si můžete zažádat zde.




bottom of page