top of page

To nej z Q1 aneb párty pokračuje

Už více jak 2 týdny je za námi první kvartál roku 2021. Roku, od kterého si mnozí slibují návrat k normálu. Ačkoliv se to neděje takovou rychlostí a jsou zde různé problémy s vakcínami, party na akciových trzích pokračuje. V tomto blog postu shrnu hlavní „nej“ zprávy za poslední kvartál a také stav osobních cílů, které jsem si na začátku roku dal.


To nej z trhu


Všechny hlavní indexy (DOW, S&P500 a Nasdaq) jsou od začátku roku ve dvouciferném růstu. Nasdaq nejméně „jen“ o 11%, Dow a S&P o 13%. Oživení se samozřejmě očekává a mělo by přijít s prvními výsledky růstu HDP a kvartálními výsledky firem, nesmíme však zapomínat, že to všechno už je na trhu dávno naceněné. Růst ekonomiky zdaleka není hlavním tahounem, a to si ukážeme v souhrnu hlavních nej.


Nejsprostější komentář

Za první kvartál roku 2021 vstoupilo na burzu 429 společností. To je víc než v roce 2000, kdy vrcholila internetová bublina a jen 51 méně než za celý rekordní rok 2020. Rychlosti uvádění společností na burzu pomáhá rekordní množství peněz na trhu (o tom dále) i speciálně vytvořené společnosti pro akvizice SPAC (Special purpose acquision company), kdy v podstatě vzniká „skořápka“, která se spojí s firmou v privátním vlastnictví a uvede ji tak na burzu. Tyhle příběhy končí různě, jsou zde ale velcí vítězové jako Draft Kings. Na SPAC ale panují různé názory:


"Vůbec se toho neúčastním a myslím si, že svět by se bez nich měl lépe. Myslím, že tento druh bláznivých spekulací a podniků, je jen známkou bubliny. Je to přece profese investičního bankovnictví, která bude prodávat h****, pokud bude možné h**** prodat.

Charlie Munger na téma SPAC



Nejradostnější zpráva

Dividendy stále rostou – v únoru 2021 zvýšilo dividendu nejvíce společností v historii. (Zdroje: Martket Watch & Seeking Aplha).


Tohle je klíčová zpráva zejména pro dividendové investory. Firmy nadále rostou své dividendy a to nejen u těch, kde se to dalo čekat podle dobrých výsledků (Abbott nebo Walmart). Dividendy zvedly i některé společnosti, které to mají těžší, například Restaurant Brands International nebo Darden Restaurants, které vrátilo dividendu na úroveň roku 2019.


Nejbláznivější zpráva:

Jednoznačně kauza GameStop. To, že dokáží borci ze sociálních sítí obalamutit a obrat velké fondy, to opravdu příběh jako z Hollywoodu. Jeden z hlavních aktérů by si měl brzy přijít na $7 milionů. Jestli o tom bude film, moc se těším. O GameStopu toho bylo napsáno mnoho, proto se k tomu nebudu vracet, kdybyste chtěli můžete si o tom přečíst i tento delší článek.


Nejzajímavější statistika:

Investoři dali do trhu za posledních 5 měsíců více peněz než za posledních 12 let dohromady (Zdroj - CNBC)


Na jednu stranu je to samozřejmě dobře, že akciový trh roste na popularitě. Na druhou tohle může být znamení, že se na akciovém trhu tvoří bublina. Hlavním problémem přílivu nového kapitálu mohou být požadavky na rychlost zhodnocení. Pokud noví investoři nemají dost rychlé zhodnocení nebo zažijí první ztráty mohou začít prodávat.


Vždy je třeba dívat se okolo sebe, kdo všechno investuje a mluví o investicích, to může být znamení bubliny.


Bublina 1920: Čistič bod dává tipy na akcie

Bublina 2020: Tanečníci z Tiktoku říkají, že máte kupovat digitální měny podle memu z internetu

Zdroj: Pinterest


Portfolio a osobní cíle


Pro rok 2020 jsem si dal 4 cíle, je tedy čas, jak to vypadá s jejich plněním.


Cíl: Budoucí dividendový příjem pro příští období: $3000

Aktuálně jsem na hodnotě $2739, za první 3 měsíce jsem přidal přes $200. Bylo hlavně díky nákupu akcií s vyšším výnosem jako British American Tobacco a také optimalizací a prodejem People´s United. Nečekám, že to do budoucna poroste takto rychle. Tím, jak trhy rostou, je stále těžší hledat nové příležitosti. Každopádně $3200 by mohlo vyjít.


Cíl: Dividendový příjem za rok 2021: $2600

Za první 3 měsíce jsem dostal $616, jsem tedy na 24%, a to ještě očekávám další růsty dividend a také navýšení díky mým pravidelným investicím. Takže i zde by to mělo vyjít, pokud nebude nějaké výrazné snížení dividend. Zde by mohlo být reálné dostat se okolo $2800.


Cíl: 50 postů na blogu

Aktuálně máme týden číslo 15 a i tento blog post je číslo 15, zatím se to daří. Každopádně maximálně času věnuji analýzám, které jsem teď hodně rozšířil. Uvidíme, jak to půjde, ale toto vidím jako nejtěžší cíl na splnění 😊


Cíl: 200+ analýz pro členy webu (stav na konci roku 2020: 30)

Aktuálně jsem na čísle 125. Dávám do toho všechny své síly. Aktuálně chci pokrýt co nejvíce společností, ale také počítám s aktualizacemi. Budu se snažit dál, rád bych to zvýšil na 250, ale bude to výzva.


A ještě přidávám pár nej z mého portfolia:


Největší dividendové růsty:

- Abbott +25%

- Abbvie +10%

- Procter & Gamle +10%


Největší překvapení

Akvizice People´s United bankou M&T Bank. Upřímně jsem čekal, že People´s opět roztočí kola nových akvizicí a tohle byl přesný opak. Alespoň z toho byl velmi slušný zisk 😊


Největší změna

Začal jsem hledat příležitosti a analyzovat společnosti i mimo USA. Databáze i mé portfolio je tak daleko více diverzifikované geograficky. Postupně přibyly první společnosti ze zemí jako Německo, Velká Británie, Kanada, Česko, Čína, Španělsko, Rusko nebo dokonce Brazílie.


Díky moc všem za tipy, jen díky Vám databáze roste.




bottom of page