top of page

Novinky týdne 1/2022

Rok 2022 začal opravdu zajímavě. Hned první den vyskočily akcie společnosti Tesla o 10%. To však nestačilo k tomu, aby velké americké index skončily za první týden v červených číslech zejména kvůli dřívějšímu plánu na zvýšení úrokových sazeb. Nejvíce pak Nasdaq, který obsahuje technologické akcie, klesl o 4,5%! Objevují se i hlasy, že rok 2022 bude rokem, kde firmy bez zisků na tom nebudou dobře.


Predikce nechám na jiných odbornících, svoji strategii měnit určitě nebudu :-)


V tomto blog postu můžete najít odkazy na vybrané články, také se podívat, které společnosti za poslední týden zvedly dividendy, a jak vypadá stav databáze Sněhové koule.


Pokud chcete tyto informace a další články z blogu dostávat pravidelně do emailu, stačí se registrovat na stránkách. K registraci dostanete ukázku newsletteru a analýzu zdarma!


Novinky na Sněhové kouli


- vychází nový newsletter

- stanovil jsem si cíle pro rok 2022


Databáze analýz -> 211 reportů


Za leden už tu máme 10 nových reportů včetně nové společnosti Legal & General, která patří mezi nejzajímavější dividendové akcie z Velké Británie.


Příští nákup budu dělat v pondělí nebo úterý - jako vždy pošlu email :-)




Zajímavé články a novinky


Apple překročil $3 biliony


Další velký milník padl! Aktuálně mají jen 2 společnosti tržní kapitalizaci nad $2 biliony (Apple 2,8 a Microsoft 2,35) a jen 6 jen nad $1 bilionem. Šestici uzavírá Tesla a je před takovými jmény jako Meta nebo Berkshire. Velké množství bohatství se tak koncentruje do pár společností.


Toyota sesadila General Motors


GM tak přišlo o vedoucí pozici v USA poprvé od roku 1931! Smutná zpráva pro giganta z Detroitu. Podle aktuálního nacenění společností se ale čeká, že brzy Tesla vystřída Toyotu, proč by jinak měla 3x větší tržní kapitalizaci? :-)


KFC přichází se zázrakem


Ani proklatě dobré kuře z KFC neuniklo trendům a přichází bezmasá varianta. Reklama o ní mluví jako "Kentucky Fried Miracle" a KFC na ní spolupracuje s Beyond Meat. Akcie Beyond Meat tak otočily trend a od začátku roku rostou +5%. Od svého maxima ale odepsali 69%!


Zajímavé tipy na akcie

LINK (CZ)


Pokud vás zaujme některá z dividendových společností, můžeme přidat do databáze. Klidne napište :-)


Zajímavé dividendové nárůsty:


První týden roku 2022 přinesl hned několik zajímavých nárůstů. Dividendový aristokrat Bank OZK zvedá dividendy každý kvartál a teď přišel s parádním nárůstem hned 3%. Podobně na tom je také EPD, které má vysoký výnos a sérii růstu dividend "jen" 23 let. Pozor, ale jde o uskupení limited partnership a občané mimo USA daní 37%.


Velmi diskutovaná je také akcie Viatris, která vznikla sloučením části Pfizer (portfolio Upjohns) a společnosti Mylan. Tato společnost vypadá podle hodnotvých ukazatelů velmi levně a přišla se skvělým růstem dividend. Zároveň má ale vyšší zadlužení a cena od uvedení na burzu výrazně klesla. Na firmu se možná blíže podívám v budoucnosti, velkým otazníkem je pro mne portfolio léků. Kdyby bylo silné, proč by se toho Pfizer zbavoval?


  • Alamo (ALG) +29% -> výnos 0,5%

  • Bank OZK (OZK) +3% -> výnos 2,4%

  • Enterprise Products Partners (EPD) +3% -> výnos 8%

  • Life Storage (LSI) +16% -> výnos 2,9%

  • Royalty Pharma (RPRX) +12% -> výnos 1,7%

  • Urstadt Biddle Properties (UBA) +4% -> výnos 4,7%

  • Viatris (VTRS) +9% -> výnos 3,3%


bottom of page