top of page

Novinky týdne 2/2022

Máme za sebou další týden roku 2022 a příležitosti na trhu přibývají! Velké indexy mimo Velkou Británii jsou za rok 2022 v poklesu. Králem tohoto poklesu je index Nasdaq, který klesá více než 5% od začátku roku.


Rok teprve začíná, ale Nike, Home Depot, Costco, Starbucks nebo NextEra Energy jsou ve dvouciferném poklesu. Zatímco Exxon Mobil, Ford, Wells Fargo nebo AT&T jsou dvouciferně rostou. Není třeba nad tím, ale dělat žádné závěry, za 2 týdny to může být úplně naopak. Trhy jsou rozkolísané a to může být příležitost nakoupit kvalitní společnosti za lepší peníze :-)


V tomto blog postu můžete najít odkazy na vybrané články, také se podívat, které společnosti za poslední týden zvedly dividendy, a jak vypadá stav databáze Sněhové koule.


Pokud chcete tyto informace a další články z blogu dostávat pravidelně do emailu, stačí se registrovat na stránkách. K registraci dostanete ukázku newsletteru a analýzu zdarma!


Novinky na Sněhové kouli


- 8.1. vyšel nový newsletter

- stanovil jsem si cíle pro rok 2022

- blog post a taková zamyšlení, k čemu jsou články "kam investovat v roce 2022"


Databáze analýz -> 213 reportů


Za leden už tu máme 17 nových reportů.


3 nové společnosti:

- Legal & General (LGEL.L) - anglická finanční společnost s vysokou rostoucí dividendou


- Booz Allen Hamilton (BAH) - rychle rostoucí konzultační společnost, jejíž hlavním klientem je americká vláda


- Sberbank (MCX:SBER) - situace v Rusku je hodně divoká, takže tohle je jen pro otrlé jedince. Minimálně je ale zajímavé si přečíst strategii této banky, která se chce stát i velkým internetovým hráčem...Akcie mimochodem vlastní i Vltava Fund investora Daniela Gladiše.


14 aktualizací. Nebudu jmenovat všechny, od toho je na stránce filtr podle datumu. Z velkých společností je to například Broadcom, Home Depot, Lowes nebo dividendový aristokrat Archer Daniels Midland. Je toho prostě hodně :-)


Vzhledem k narůstajícímu počtu zájemců o zůstane v nabídce měsíční členství, kde je plný přístup ke všemu.



Zajímavé články a novinky


GSK odmítlo nabídku Unileveru za divizi spotřební medicíny


Dost zajímavé kroky od obou společností. Nabídka byla za $68 miliard, přitom celé GSK má dnes tržní kapitalizaci $114 miliard a divize spotřební medicíny dělá cca 30%. GSK a další vlastník Pfizer, ale nabídku odmítli, že je podhodnocená (no při hodnotě P/E okolo 30 a že to pustili do médií to je spíš vyjednávací taktika). Unilever sice potřebuje růst, ale takové zadlužení by mu moc nepomohlo....


Pro úplnost tato divize má pod sebou značky Panadol, Voltaren, Fenistil, Cenrum, Lamisil, Nicorette ale také zubní pasty Aquafresh nebo Sensodyne.


Nejvyšší inflace v USA od roku 1982

LINK (CZ)


7% proti loňskému roku - bydlení, pohonné hmoty, potraviny atd. - no centrální banka bude mít co dělat, aby to zkrotila...


Taiwan Semiconductors bude vyrábět pro Intel

LINK (CZ)


Intel sice oznámil investici $20 miliard do nové továrny v Ohio, to je ale ještě hudba budoucnosti. Teď se dohodl s konkurent Taiwan Semiconductors na výrobě 3nm čipů a ukazuje se, že opravdu technologicky ztrácí....akcie TSM i díky silným výsledkům letos připsaly už 17%. Velmi zajímavý článek a obsáhlý článek!


Pro zasmání (nebo k pláči) Elon Musk hýbe Dogecoinem

LINK (CZ)


Stačí jeden tweet a 12% nahoru není problém, hodně štěstí :-)


Zajímavé dividendové nárůsty:


I druhý týden roku 2022 pokračují dividendové nárůsty. Skvělou sérii potvrdila společnost, u níž mají tisíce investorů svá ETF (název těchto ETF je iShares), Blackrock. Pro tuto společnost je dvouciferný růst dividend naprostou samozřejmností!


Northwest Natural Holding je dividendový král, ale ten nárůst půl procenta je velmi slabý, ale v podstatě očekávaný, prože tato společnost moc neroste...více kdyžtak v databázi.


  • Ally Financial (ALLY) +20%-> výnos 2,3%

  • Apogee (APOG) +10% -> výnos 1,8%

  • BlackRock (BLK) +18% -> výnos 2,3%

  • Lakeland Financial (LKFN) +18% -> výnos 1,9%

  • Lennar (LEN) +50% -> výnos 1,4%

  • Northwest Natural Holding (NWN) +0,5% -> výnos 3,9%

  • Synnex (SNX) +50% -> výnos 0,75%

  • UMH Properties (UMH) +5% -> výnos 3,2%

A máme tu i jeden pokles. Orchid Island Capital (ORC) -15.4%. Tady se ale není moc čemu divit. Orchid od roku 2014 snížil dividendy 6x, tohle je přesný opak dividendových růstových akcií...


bottom of page