top of page

$7000 a 4 ponaučení

Aktualizováno: 28. 11. 2021

Stále jsem ještě na začátku. V předchozím článku, kdy jsem slavil příjem $6000 od vzniku portfolio, jsem psal, že je třeba slavit dílčí úspěchy.


Dříve jsem byl ve fázi, že každá stovka byla dobrá. V březnu 2017 jsem dosáhl kumulativního příjmu přes $100. Byla to tehdy velká věc, dostal jsem za celý měsíc $25 v dividendách a celkově se konečně dostal přes stovku. Netrvalo to dlouho a přišla další stovka v srpnu 2017.


Aktuálně slavím každých tisíc dolarů. Trvalo to poměrně dlouho, ale první tisícovka se dostavila. S každou další se interval snižuje a sněhová koule se nabaluje.


- $1000 v prosinci 2018 (za 20 měsíců)

- $2000 v srpnu 2019 (za 8 měsíců)

- $3000 v dubnu 2020 (za 8 měsíců)

- $4000 v říjnu 2020 (za 6 měsíců)

- $5000 v březnu 2021 (5 měsíců)

- $6000 v červenci 2021 (4 měsíce)

- $7000 v listopadu 2021 (4 měsíce)





Rok 2020 jsem zakončil s pasivním příjmem lehce nad $4500 a v roce 2021 jsem si užil postupně hned tři velké milníky. Aktuálně jsem překročil hranici $7000 a jsou to poslední kulatiny v tomto roce.


Zajímavě vypadá i pohled přijatých dividend po měsících, křivka se zvedá opravdu krásně 😊





Jsem pořád na začátku svého investičního příběhu, ale výsledky už jsou vidět! Jak roste pasivní příjem z dividend, čím dál více si uvědomuji hned několik věcí.


1) Nemusím řešit co se děje s trhem


Dividendy postupně tvoří stále větší část investovaných peněz, a tak se s postupem času člověk méně obává případného poklesu cen akcií. Navíc trh od doby, kdy jsem začal investovat tak výrazně vzrostl, že i při hlubokém propadu bych byl ve virtuálním zisku. To ale vůbec řešit nemusím, protože nechci prodávat. Čas na trhu a dividendy hrají pro mě. Mám i pozice, kde mi již více než 30% původní hodnoty investice pokryly dividendy. A to nemluvím o růstu cen akcií.


2) Klid a sebejistota v práci


Dividendy ani Sněhová koule nejsou hlavním zdrojem mého příjmu, ale čím větší je můj pasivní příjem, tím více jistý se cítím v práci. Fantastická kniha od Dala Carnegie „Jak se zbavit starostí a začít žít“ mi pomohla vyrovnávat se s těžkými situacemi pomocí jednoduché techniky.


„Když narazíte na nějaký problém, zeptejte se sami sebe: Co nejhoršího se mi může stát? A připravte se na přijetí této nejhorší eventuality. A dále se pak snažte tuto nejhorší variantu nějak vylepšit.“

Dale Carnegie


Díky růstu dividend si tuhle nehorší variantu každý den vylepšuji. Obava z toho, co by bylo, kdybych ztratil hlavní příjem, je čím dál menší, a tak se mi tahle nejhorší varianta lépe přijímá. Čím dál víc můžu v práci říkat věci tak, jak jsou 😊 a navíc jsem si díky všem analýzám rozšířil své znalosti.


3) Růst dividend hraje velkou roli


Již jsem to psal v tomto článku – není důležité řešit vysoký dividendový výnos, pokud má člověk ještě dost času na investování. Růst dividend totiž postupně přináší velký růst pasivního příjmu. Tento rok jsem zatím dostal $82 díky růstu dividend. Abych získal takovou částku v dividendách, musel bych investovat $2733 při 3% výnosu!


Dividendoví aristokraté Target nebo Aflac mi zvedly dividendy o více než 20%! Bylo by fajn, kdyby můj plat rostl stejným tempem 😊 Tomu se říká porážet inflaci…


4) Disciplína a zaměření


Celý můj příběh je hlavně o tom držet se strategie sněhové koule. Je tu kolem spousta tipů na rychlé zbohatnutí typu obchodování s IPO, sázka na komodity nebo akcie populární na sociálních sítích - často firmy bez zisku, které slibují velké inovace. Komunity investorů o nich točí videa a předpovídají jim velkou budoucnost. Je těžké se udržet, když vidíte, že některých případech lidé opravdu vydělali (a na spoustě zase prodělali…)


Každopádně jsem si určil strategii a té se držím nebo jí jen mírně opravuji. Opět je to případ, kdy se investování prolíná do mého dalšího života. Dívám se na věci více z dlouhodobé perspektivy, zabývám se jen tím, co mě zajímá a při tom všem dokážu držet disciplínu.


Musím se totiž hlavně dívat do čeho investuji svůj čas. Protože ten je ve finále důležitější než peníze. Díky investování do kvalitních firem s rostoucími dividendami nemusím moc řešit každé kvartální výsledky nebo sledovat sociální sítě, co bude příští investiční hit.


Tento přístup zabere daleko méně času a je méně rizikový. Přesně to mi vyhovuje. Tuto volbu si samozřejmě musí zvážit každý sám. S dvěma dětmi si ale teprve člověk pořádně uvědomí cenu času 😊


V roce 2021 už žádné dividendové kulatiny slavit nebudu, ale v tom příštím by mě už každá další tisícovka měla brzy trvat jen 3 měsíce a také se těším, že překročím hranici $10 000.


Přeji hodně štěstí, a kdybyste něco potřebovali nebo měli tip na článek nebo na jakou společnost se podívat (v databázi již více než 200), dejte mi vědět.


Zaměřuji se na dividendové akcie, posílám pravidelný newsletter a postupně buduji portfolio a databázi analýz mnoha společností. Může Vám pomoci ušetřit čas a vybudovat vlastní nákupní seznam a zdroj pasivního příjmu -> podívejte se SEM.


Nově také možnost měsíčního členství.



bottom of page