top of page

$6000 a dividendy zrychlují

Aktualizováno: 26. 8. 2021

Investování je běh na dlouhou trať. Cíl je daleko, a tak je důležité si připomínat a slavit dílčí úspěchy.

Právě jsem dokoukal minisérii na Neflixu zvanou Money Explained, kde se rozebírají různé "zaručené" nabídky typu jak rychle zbohatnou, koncept hazardu a proč mu lidé propadají nebo problém spoření na důchod v USA.


Je toho zde opravdu hodně, co se dá použít, ale vyberu 2 myšlenky, které ve mně rezonují a pojí se i s mou strategií a příběhem.


1) Rychlé zbohatnutí

Každý chce rychle zbohatnout. Přestože je statisticky nepravděpodobné dlouhodobě vydělávat na hazardních hrách typu ruleta nebo hrací automaty, lidé stále zkoušejí štěstí a herní průmysl roste.


Stejně tak to vypadá i na burze. Lidé se snaží najít příští velkou věc jako nový Amazon a kupují tak společnosti plné slibů bez zisku, dělají rychlé obchody nebo se účastní akcí typu „pump-dump“ (rychlý růst ceny a pak prudký pád - to vše vyvolané skupinami na sociálních sítích). Opět zde platí, že statistická pravděpodobnost výdělku je velmi malá. Hrstka lidí zbohatne, další vyjdou se ztrátami.


Aplikace Robinhood, kde obchodují hlavně mladí lidé v USA vypadá při spuštění jako hrací automat. Na začátku dostanete stírací los, který na svém displeji prstem setřete a dostanete náhodně jednu akcii zdarma. Obchody jsou bez poplatku a aplikace stále nabádá k aktivitě.


Když jsem slavil svůj poslední milník $5000 v dividendách (více zde), ozvali se mi lidé, že na kryptoměnách vydělali daleko více za rok a mě toto trvalo 5 let. Bitcoin byl tehdy za 52 tisíc dolarů. Dnes se obchoduje za 32 tisíc…


Těžko říct, kam půjde dál, ale důležité je pochopit koncept mezi reálným a virtuálním ziskem. Pro mě bylo klíčové, že jsem dostal těch $5000 bylo „na dřevo“ – proto mě tak baví dividendy a růst pasivního příjmu. Lidé, kteří měli své virtuální zisky v bitcoinu je dnes mají daleko nižší. Já tyto tržní pohyby nemusím tolik řešit a jsem pak víc v klidu.


Ať si cena akcií dělá co chce, Realty Income Corporation (O) mi každý měsíc platí dividendy. A každý kvartál mi je zvedne.


Hlavní je, že můj pasivní příjem roste stále rychleji.


2) Složené úročení – přítel i nepřítel

Druhým konceptem, který chci z minisérie zmínit je složené úročení. Bylo probíráno hlavně u negativních příkladů jako rostoucí zadlužení studentů a také rostoucí úrokové platby na kreditních kartách. Byli tam lidé, kteří už na úrocích zaplatili více peněz, než byla hodnota původní částy.


Složené úročení je dobrý sluha, ale špatný pán. Všechna snaha tedy musí směřovat k tomu, jak využít jeho výhody.


A lze udělat tak, že se budeme soustředit na dlouhodobý investiční horizont a růst. V nedávném článku jsem popisoval, jak mi akcie Abbvie už vyplácí dvojnásobné dividendy.


Složené úročení udělá práci za nás, jen v prvních chvílích to není moc vidět.


Právě proto je třeba si investiční cestu užít a slavit každý dílčí úspěch. Při pohledu zpět pak člověk vidí, že to dává smysl. Jen to prostě „chvíli“ trvá.


Trvalo mi více než rok a půl, abych získal (kumulativně) na dividendách $1000. V březnu jsem po 5 letech dosáhl na $5000, no a za další 4 měsíce už je to $6000.


- $1000 v prosinci 2018 (za 20 měsíců)

- $2000 v srpnu 2019 (za 8 měsíců)

- $3000 v dubnu 2020 (za 8 měsíců)

- $4000 v říjnu 2020 (za 6 měsíců)

- $5000 v březnu 2021 (5 měsíců)

- $6000 v červenci 2021 (4 měsíce)





Každá další tisícovka je rychlejší a rychlejší. Pasivní příjem mi krásně roste a z prvních maličkých dividend jsou to již stovky dolarů měsíčně.


Je postupná cesta a nejvíc mě na ní baví, že se stále učím - poznávám nové investory, společnosti, byznys modely a překonávám nové milníky.


Začít se dá jednoduše. Zvlášť když se teď i u nás dají kupovat akcie za minimální poplatky. Například broker Interactive Brokers oznámil zrušení poplatků za neaktivitu, takže nákup amerických akcií stojí méně než dolar.


Cesta je dlouhá, ale nezapomeňte si ji užít a zaznamenávat si své milníky.


Přeji hodně štěstí, a kdybyste něco potřebovali nebo měli tip na článek nebo na jakou společnost se podívat (v databázi již více než 160), dejte mi vědět.


„Užíváme si daleko více proces než výsledky.“

Warren Buffett




bottom of page