top of page

Pozor na vysoké dividendy

Aktualizováno: 14. 5. 2022

Jedna z věčných otázek pro dividendového investora je zda upřednostnit výnos nebo růst. Pokud je hlavním cílem tvorba pasivního příjmu nabízí se možnost si cestu urychlit a vsadit na akcie s vysokým výnosem.


Je to zásadní rozdíl, když investujete do společností s vysokým výnosem např. British American Tobbaco (BTI) nebo AT&T (T) s výnosem přes 7% než do akcií s výnosem 2-3% nebo dokonce nižším. Pasivní příjem pak roste mnohem rychleji.


Dívá se na to opravdu hezky, ale akcie s vysokým výnosem mají hned několik rizik.


1) Dividendové pasti


Nedávno jsem napsal blog post o dividendových pastích jako padající nůž (padá cena akcií, a proto se zvyšuje výnos) nebo bláznovo zlato (vyplacení jednorázové dividendy) pro tento post budeme předpokládat, že do podobných společností vůbec nebudeme investovat.


Samostatnou kapitolou jsou v tomto případě hypoteční fondy (mortgage REITs), které nabízejí výnosy přes 10%, ale také pravidelně dividendy snižují, aby pak zase po čase vrátily – podle stavu ekonomiky a úrokových sazeb. Investice do nich mohou být pro někoho zajímavé, ale jsou rizikové a investor nemůže s tímto příjmem počítat, tak jako u jiných stabilních společností.


2) Menší růst dividend


Akcie s vysokými dividendovými výnosy mají tendenci růst dividendy pomaleji (nebo dokonce vůbec). Výše zmíněná společnost AT&T zvedala dividendy jen proto, aby si udržela status dividendového aristokrata, a to jen kosmeticky o 1-2%. Nakonec o tento status stejně přijde – více zde. Je to velký rozdíl oproti jiným společnostem. Podobně se zuby nehty drží Exxon Mobil a další.


Tento „růst“ je však nižší než inflace, takže reálný příjem je ve finále menší.


V roce 2016 jsem koupil akcie společností Abbvie (ABBV) a Omega Healthcare investors (OHI). Po odečtení daní byl můj výnos u ABBV okolo 3,4% zatímco u OHI to bylo hned 7%. Dnes kdy OHI prakticky dividendy nezvyšuje mi vyplácí pořád stejných 7%, zatímco ABBV v dividendách roste a můj dividendový výnos té prvotní investice je zde přes 7%.


Stačilo 5 let a Abbvie je pro mě mnohem zajímavější než akcie s vysokým výnosem. Navíc mi na Abbvie daleko více rostla cena akcií a dokonce jsem i přikupoval.


Zde je velmi důležitý investiční horizont.


Investoři, kteří jsou blízko odchodu do důchodu (nebo chtějí žít z pasivního příjmu) preferují vyšší výnosy před růstem, zatímco ti s dlouhodobým horizontem mohou daleko více těžit z růstu.

3) Vyšší výplatní poměr


Společnosti s vysokými výnosy dávají většinou více peněz ze zisku na výplatu dividend. Zůstává tak méně peněz na splácení dluhu a investice do růstu, což je v dnešní době plné inovací klíčová věc. Záleží zde hodně na sektoru, ale např. IBM platila roky okolo 60% zisku (teď je dokonce přes 100%, tak je pak lepší se dívat na volné cash flow) a byznys zažil mnoho let poklesu. Místo investic do růstu tak společnost zvyšovala dluh, snižovala náklady, a nakonec vše vyústilo v nákladné akvizice a plánované rozdělení byznysu.


Vyšší výplatní poměr znamená menší růst dividend nebo dokonce hrozbu jejich snížení. V momentě, kdy má firma vysoký dluh nebo jeho výkonnost klesá bude muset dříve nebo později na dividendy sáhnout jako tomu bylo například u společnosti Kraft Heinz.


4) Výkonnost - vývoj cen


Akcie s vyšším výnosem na tom za poslední roky nebyly příliš dobře. Když se podíváme na burzovní fondy (EFT), které se zaměřují na vysoké dividendy. Vybral jsem 2 ETF QYLD (zaměření na americkou burzu) a SDIV (zaměření na mezinárodní akcie)


· QYLD od založení v roce 2016 je v plusu jen 3%

· SDIV je od roku 2016 dokonce -37% a nedávno snížil dividendy


Zatímco indexový fond SCHD od společnosti Schwab je od roku 2016 +80% a zaměřuje se na stabilní společnosti s potenciálem růstu má výnos 2,9% a každý rok zvedá dividendy v průměru o 10%.


Závěr


Společnosti s vyššími dividendami jsou pro investory zajímavé, protože nabízí rychlou cestu, jak si vybudovat pasivní příjem. Výhodou je také, že dané prostředky mohou reinvestovat. Na druhou stranu přinášejí mnoho rizik a menší růst.


Když se podívám na hodnotící systém v databázi, kde je více než 160 společností, tak všechny společnosti s vysokým výnos mají vyšší riziko nebo nižší růst.


I když to na první pohled vypadá, že by se do těchto společností nemělo investovat, není tomu tak. Každý si musí zvážit své preference a situaci a rozhodnout se.


O tom zda investovat do podobných společností je třeba vzít v potaz:

- Investiční horizont

- Růst společnosti a dividend

- Riziko a výplatní poměr

- Zadlužení společnost

- Specifika odvětví a společnosti, do kterých investuje

- Očekávání od dané investice


"Čím vyšší je výnos, tím vyšší je riziko. Vysoký výnos je od toho, aby přilákal investory. Nehorázně velký výnos přitahuje blázny."

Nancy Dunnan



bottom of page