top of page

$5000, 5 let a sněhová koule zrychluje

Brzy to bude 5 let, co začal můj malý osobní příběh s investováním do dividendových akcií. Tou dobou jsem měl za sebou již pár let investování a také hodně studií blogů, knížek a mnoho dalšího. Třeba i filmů o investování, ale pro ty je dividendové investování moc nudné a málo rizikové 😊


Pro dividendy jsem se rozhodl v květnu 2016.


Investování do dividend má v sobě kouzlo, že člověk vidí rychle první reálné peníze a hned je může reinvestovat zpátky. Na druhou stranu na začátku se jedná o malé částky – chce to čas a disciplínu. Výsledky se ale dostaví!


Právě teď v březnu se přišel jeden důležitý milník pro mé portfolio -> hranice celkově přijatých dividend překročila $5000. Výsledky se už dostavují a začíná z toho být pěkný pasivní příjem. A co je hlavní, že každá další tisícovka díky reinvestování zpět přichází rychleji. Takto jsem překračoval důležité milníky:


- $1000 v prosinci 2018 (za 20 měsíců)

- $2000 v srpnu 2019 (za 8 měsíců)

- $3000 v dubnu 2020 (za 8 měsíců)

- $4000 v říjnu 2020 (za 6 měsíců)

- $5000 v březnu 2021 (5 měsíců)





Efekt sněhové koule, tak jak jsem ho popisoval v předchozím článku se projevuje naplno, a tak je jisté, že další tisícovka padne ještě letos a mělo by to být i přes $7000, pokud vše půjde dobře. Sněhová koule zrychluje!


Ještě dodám, že od poloviny roku 2018 jsem zvýšil svou měsíční investici do akcií, takže i to pomohlo růstu hlavně v letech 2018 a 2019.


Dívat se do minulosti, kolik dividend dostal člověk zaplaceno je příjemné, ale beztak jsem už všechno investoval zpátky. Mám dva hlavní a daleko důležitější ukazatele pro sledování portfolia:


- Velikost budoucího příjmu z dividend (forward dividend income)

- Podíl dividend vs vlastních investic


Rozhodně nejdůležitější ukazatel je velikost budoucího příjmu, protože právě to mi dává jistotu, že budu mít z čeho platit účty a žít, kdyby nebyla práce. Aktuálně je tato hodnota $2624 za rok. S tím, že mám cíl dostat se přes $3200 do konce tohoto roku. Uvidíme, jak to půjde 😊


Ukazatel podílu dividend vs vlastních investic je pro mě méně důležitý, ale dává mi jistotu pro případný propad trhu. Aktuálně je to 7,6% a toto číslo také roste stále rychleji. Hodně ale závisí na velikosti pravidelné částky, kterou investuji. Když budu investovat více než doteď, poroste toto číslo pomaleji.


A co hodnota portfolia a zisk? Ano tyto údaje také samozřejmě sleduji, ale snažím se na ně nesoustředit, protože pak tíhnu k tomu dívat se na portfolio několikrát za den. Místo hledání nových příležitostí a analýz firem pak jen sleduji tabulku s cenami a mám tendenci řešit, že bych měl zkusit i nějakou spekulaci, abych vydělal rychleji. Snažím se ale maximálně aplikovat přístup „Do-Nothing Invesing“


„Trvám na tom, abych strávil téměř každý den mnoho času jen tím, že sedím a přemýšlím. Je to velmi neobvyklé pro americký byznys. Jen čtu a přemýšlím. Tím, že trávím mnohem více času čtením a přemýšlením, dělám méně impulsních rozhodnutí než většina lidí v byznysu.“
Warren Buffett

Firmy, které vlastním prodávat nechci. Za těch 5 let jsem udělal jen 5 prodejů a důvodem bylo buď oddělení části firmy, akvizice jinou firmou nebo snížení dividend. První prodeje jsem udělal až v roce 2020, kdy přišel koronavirus, který změnil vyhlídky a dividendy některých firem. Ale proč jinak prodávat, když člověk vlastní skvělé firmy s trvalou výhodou jako Kimberly-Clark nebo Johnsons & Johnsons. Řídím se strategií sněhové koule, jak jsem ji popsal zde.


Za těch 5 let jsem se stal vlastníkem mnoha skvělých byznysů - dividendových králů, aristokratů nebo uchazečů (contenders) a dalších. Namátkou třeba Procter & Gamble nebo 3M z těch známějších firem, ale i Flowers Foods nebo Omega Healthcare Investors z těch méně známých. Velkou radost mi také dělá General Mills, protože mi jejich dividendy přispívají na oblíbenou zmrzlinu Haagen-Dazs. Pokaždé, když si ji koupím, tak si moc pochutnám, a ještě přispěju na zisk „mé“ společnosti.


Chce to disciplínu a efekt sněhové koule se dostaví, tak jedeme dál 😊


Zaměřuji se na dividendové akcie a postupně buduji portfolio a databázi analýz mnoha společností. Může Vám pomoci ušetřit čas a vybudovat vlastní nákupní seznam a zdroj pasivního příjmu -> podívejte se SEM.




bottom of page