top of page

Efekt sněhové koule

Aktualizováno: 4. 2. 2021

Copak se stane se sněhovou koulí, když jí pustíme z kopce?


Jednoduchá odpověď: nabalí se a bude větší.


Odpověď analytika: záleží jak velká koule a jak velký kopec.


Začněme jednoduše. Pokud jste někdy stavěli sněhuláka, tak jste začali malou koulí, postupně jí kutáleli a ona nabalovala. Čím větší byla, tím rychleji to šlo. A stejně to funguje i v mnoha oborech. Termín efekt sněhové koule značí něco malého, co se stále rychleji zvětšuje. Ve světě financí je tento termín spojován hned s několika pojmy:


- Efekt složeného úročení

- Reinvestice dividend neboli investování vyplacených dividend zpět

- Biografie Warrena Buffetta: Sněhová koule a škola života


Ačkoliv je biografie Warrena Buffeta zajímavé a dlouhé (914 stran) čtení, necháme to na jindy. Klíčový termín je složené úročení, které dělá z malých věcí velké.


Ukažme si na příkladu, co se stane s investicí 50 000 Kč, když jí investujeme a bude růst o 7% ročně.


První roky si výnosů moc nevšimnete, ale pak to pěkně roste:

- Za 6 let již máte o 50% navíc

- Za 10 let máte téměř dvojnásobek původní část

- Za 16 let trojnásobek

- Za 20 let čtyřnásobek


Toto nepotřebuje další komentář, je to obrovská síla, která roste s počtem let. 7% je mimochodem dlouhodobá výkonnost americké burzy.


A funguje to pro dividendy.. Mnoho firem na burze zvyšuje dividendy pravidelně každý rok. I když se první nárůsty zdají malé, postupně to nabývá na významu. Ukažme si příklad jednoho z největších výrobců léků, společnost Abbvie, která se v roce 2013 oddělila od Abbot Laboratories.


Abbvie patří právě mezi ty společnosti, které každý rok zvyšují dividendy – podle počtu let růstu mají různé označení jako například dividendoví aristokraté, kteří každý rok navyšují dividendy více než 25 let.


Mimochodem analýzu Abbvie a mnohé další můžete najít v databázi analýz. Sám tuto společnost vlastním od roku 2016 a už jsem i přikupoval.


Pokud dividendy investujete zpět, tak se teprve začnou dít věci.

Na poslední příkladu si ukažme, co se děje, když dividendy rostou a ještě je investujete zpět:

- Investice 50 000 Kč

- Roční zhodnocení 7%

- Dividendový výnos 3%

- Růst dividend 5% každý rok

- Všechny dividendy investuji zpět


Tady už sněhová koule jede na maximum:

- Za 7 let mám dvojnásobek

- Za 11 let trojnásobek

- Za 14 let čtyřnásobek

- Za 20 téměř sedminásobek

- Navíc na dividendách ročně dostávám přes 9.000 Kč, to je 20% původní částky

- Celkově na dividendách dostanu přes 81.000 Kč, to je 162% původní částky


Jak vidíte klíčovou roli hraje čas. S každým dalším rokem roste investice a sněhová koule se nabaluje rychleji. A právě v tom je kouzlo nákupu dividendových akcií. Roste Vaše bohatství, ale hlavně roste i Váš pasivní příjem. Navíc postupně dostanete zpátky část nebo dokonce celou investovanou částku.


Nemusí to fungovat vždy. Jsou společnosti, které z různých důvodů dividendy sníží nebo jejich cena neroste, od toho je ale důležité mít dostatečně rozmanité (diverzifikované) portfolio do mnoha silných společností. Pokud investujete jednou měsíčně, za 2 roky máte v portfoliu 24 společností, a to už je slušné portfolio.


Také Vás to láká? Hledáte inspiraci?


Každý měsíc nakupuji 1-2 akcie a skládám nákupní seznam a buduji rozsáhlou databázi analýz se stanovením férových cen - více zde


Pokud Vás zajímá jak jsem začínal se svým portfoliem, podívejte se sem.


Odpověď pro analytika


Jak velká koule?

Koule představuje Váš počáteční kapitál neboli kolik jste schopni investovat. Nejlepší je investovat pravidelně (např. každý měsíc) jako je uvedeno ve článku o 10 pravidlech. Důležité je vědět, že nezáleží na tom, jak velkou částku investujete, složené úročení funguje vždy stejně. Velikost investice (koule) tedy závisí pouze na osobních možnostech a preferencích.


Jak velký kopec?

Kopec je právě to, kam investujete. V případě dividendového investora jde akcie společnosti, které si vybírá. Může si samozřejmě vybrat i fondy akcií či jiné nástroje. Společnost by měla být podhodnocená a s výhledem růstu do budoucna.


Podhodnocená = cena je nižší než jé výpočet „férové ceny“ -> měla by tu být pravděpodobnost, že cena akcií bude růst


Výhled růstu = růst zisku, a hlavně růst dividend. Čím více poroste zisk, tím větší je šance, že porostou i dividendy.


Stanovení férových cen a analýz firem naleznete zde


No a také by měla mít společnost dostatečně silnou a trvalou konkurenční výhodu a tom všem je strategie Sněhové koule -> 10 pravidel.


Pokud se Vám článek líbil, budu rád, když budete sdílet, stejně tak ocením i zpětnou vazbu, jen tak můžu $něhovou kouli dál posouvat a dopředu.





bottom of page