top of page

5 důvodů, proč investovat sám

V dnešní době existuje mnoho různých platforem, kde může člověk sám investovat a nakupovat akcie a další instrumenty. Přestože to vyžaduje nároky jako naučit se alespoň základy investování, byznysu a psychologie, přináší to mnoho zásadních výhod. Přitom platí, že to, co si investujete „na sebe“, může tvořit jen část Vašeho celkové osobního bohatství, a tak můžete mít i vše rozloženo do mnoho různých produktů. Vše je jen o osobních preferencích.


#1 Poplatky


„Mnoho podílových fondů více zajímá vybírání poplatků než zvýšení výnosů pro investory.“

David F. Swensen


Poplatkům se nevyhnete skoro nikdy, pokud se tedy nebavíme o posledních hitech jako Revolut, které nebo Robinhood, které ale mají jiná omezení. Většinou platíte jednorázový poplatek za transakci (tj. nákup/prodej) a dál už nic. Samozřejmě je to podle brokera a může zde být mnoho jiných poplatků. Rozdíl je však v tom, že platíte pouze daného brokera. Oproti tomu při investicích prostřednictvím dalších společností a portfolio manažerů musíte ale platit i jim. Při podobných investicích mohou být poplatky průměrně 0,5-2%* každý rok z hodnoty celého portfolia (zdroj: investopedia.com)


#2 Neomezené možnosti


„Je skoro nemožné možné najít manažera fondu, který pravidelně porazí trh.“

John Bogle


Investovat sám = mít neomezené možnosti. Koupit můžete cokoliv, kdykoliv a díky dnešní technologii i kdekoliv. Může se dokonce stát, že daný poradce/portfolio manažer je expert pouze na určitou oblast (nebo může mít i nějaké jiné provize), a tak doporučuje/kupuje to, co zná nebo z čeho je placen. To samozřejmě není špatně, protože každý by měl investovat do toho, co zná. Na druhou stranu platí, že většina portfolio manažerů dlouhodobě nepřekoná výnosnost indexového fondu, protože jsou často odměňováni krátkodobě.


#3 Vzdělání


„Investice do vzdělání platí nejlepší úroky.“

Benjamin Franklin


Tohle je benefit, který využijete i v dalších oblastech života. Pokud totiž do něčeho investujete, znamená to pro Vás zkušenosti. Můžete se zlepšit v chápání účetních výkazů, byznysu, odvětví, ale také poznáváte vlastní hranici rizika a učíte se ovládat emoce. Já sám jsem si díky investování rozšířil přehled a znalosti, které jsem následně mnohokrát využil v práci, kdy jsme se bavili o různých strategiích nebo jsme hledali nápady pro projekty. Stejně tak jsem postupně zjistil, že největší radost mi dělá dostávat peníze z investice hned neboli získávat dividendy. A když dividendy rostou jako například v tomto týdnu oznámení společnosti Omnicom o zvýšení dividendy o 7%, tak se radost násobí 😊


#4 Pocit reálného vlastnictví


„Aktiva mi dávají do kapsy peníze. Pasiva mi je z kapsy tahají.“

Robert Kiyosaki


Už ve svém prvním článku jsem psal o tom, jaké je to vlastnit společnost. Jen těžko se něco vyrovná pocitu, že při koupi každé plechovky Coca Coly přispíváte na svoji vlastní část zisk. To si pak jdete po ulici, vidíte, jak lidé pijí kávu Starbucks (tedy v době, kdy to se mohlo pít na ulici), a hned máte lepší pocit, protože z každého kelímku máte část zisku. Často zjistíte, že věci, které běžně používáte Vám mohou platit zpátky v podobě dividend. Nedávno jsem si při analýze společnosti Clorox uvědomil, že vodní filtry Brita stojí naši domácnost dost peněz. Až bude dobrá příležitost k nákupu, budu rád, když bude Clorox platit mě. Třeba budu mít jednou za kvartál „filtr zdarma.“ A vše vlastníte a řídíte si pouze Vy. Jste šéfem svého portfolia.


#5 Rychlost – přístup k penězům, změny strategie, uzavření smlouvy


„Když investujete, kupujete si den, kdy nemusíte pracovat.“

Aya Laraya


Není to jen o tom, že z počítače či mobilu nakoupíte rychle, ale také, že pokud se cokoliv stane, můžete hned vše prodat a peníze si převést na svůj osobní účet. Stejně tak, když se rozhodnete, že chcete změnit strategii a nakoupit jiné typy akcií nebo dokonce jiný finanční instrument (komodity, kryptoměny, dluhopisy,…), můžete to udělat stejně rychle jako jiný běžný nákup. Když dostanete dividendy, můžete je reinvestovat okamžitě nebo si je hned vybrat a zaplatit z nich účty. Uzavření smlouvy u brokerů je navíc rychle a lze provést online jen s pár doklady.


Já sám investuji od roku 2014 a od roku 2016 vedu své dividendové portfolio. Pokud se chcete na něj podívat, dostávat pravidelné newslettery a mít přístup do rostoucí databáze analýz. Klikněte SEM.


Nebo mi pošlete email a pošlu Vám ukázku newsletteru a analýzy.


Pro investování používám tyto strategie – článek ZDE.


bottom of page