top of page

Výsledky, volatilita a dividendy

Začneme dnes trochu negativně, ale pak to přehoupneme do pozitivna...


Jsou za námi více než 3 kvartály roku 2022 a prakticky všechny velké světové burzy hlásí poklesy od začátku roku. Nejvíce splaskla „covidová bublina" v USA na technologické burze Nasdaq (-34% od začátku roku). Ani ostatní trhy na tom nejsou o moc lépe:


  • DAX (Německo) -22%

  • Dow (USA) -19%

  • FTSE (Velká Británie) -7%

  • NIKKEI (Japonsko) –6%

  • S&P 500 (USA) -25%


Pro zajímavost jsou trhy, které rostou jako Argentina, Jordánsko nebo Katar…tam jsem ještě investovat nezkoušel.


Není se moc čemu divit, že nejvíce je postižený Nasdaq vzhledem k tomu, že mnoho technologických firem nedokáže navázat na výsledky z předchozích let. Covid party končí, přichází vystřízlivění a nekonečný růst se mění v pád do reality, který ještě umocňuje inflace a úrokové sazby.


Pár příkladů mluví za vše:


  • Zakladatel Shopify Tobi Lutke prohlásil, že investice, které společnost udělala během covidu, aby pokračovala v růstu se nevyplatily. Návrat zákazníků do standardních „kamenných“ obchodů se nečekal v tak velké míře a společnost už má nového finančního ředitele


  • Intel bude propouštět 20000 lidí ve snaze zkrotit náklady. Začíná to bohužel u propouštění lidí, další na řadě mohou být i dividendy. Propouštění ohlásil i FedEx


  • Meta Platforms snižuje své investice do metaverza a aktuálně nepřijímá nové pracovníky.


  • Výrobce rostlinných proteinových subtitutů masa Beyond Meat má v posledních dvou kvartálech hrubé marže 0,2% resp. -4%. Inflace nákladů. Provozní ředitel pak dokonce zaujal bulvární deníky svou hádkou, při které protivníka kousl do nosu.


A k tomu všemu bylo na trh přilákáno mnoho investorů přes sociální sítě jako Reddit či aplikace Robinhood, které podporovaly, co nejvíce obchodování a také pochybná schémata jako tzn. „pump & dump“ (cena společnosti letí vzhůru a zase rychle spadne, pár rychlých jedinců vydělá, většina ztratí).

O tomto tématu vyšel teď na Netflixu dokument Eat the Rich. Pokud máte rádi dokumenty o byznysu a finančních trzích jako já, rozhodně doporučuji shlédnout.

Tak a už bylo té negativity dost 😊


Ono totiž pokud se na to podíváte z větší perspektivy a investujete pravidelně, tak můžete současný pokles brát jako příležitost a doplnit své portfolio o zajímavé společnosti.


Je před námi výsledková sezóna a jsem dost zvědavý, jak se bude firmám dařit z hlediska řízení nákladů, stavu zásob a najejich výhledy zisků pro další rok. Připravuji se tak více, aby pak byla databáze aktuální.


Máme již za sebou první výsledky a rozhodně to není špatné:


  • PepsiCo hlásí organický nárůst tržeb o 16%, zisku na akcii o 14% a to i přes pokles objemu. Hrubé marže jsou dokonce mírně lepší a společnosti se tak daří přenést inflaci vstupních nákladů do prodejních cen. CEO Ramon Laguarta prohlásil, že poptávka po tom "dát si snack" je nadále silná. I když je možné, že z hlediska zvyšování cen se už společnost blíží k bodu zvratu pro zákazníky.


  • McDonald´s ještě výsledky neohlásil, ale zvýšení dividend o 10% je dobrý signál směrem k akcionářům


  • Walgreens překonalo očekávání, které ale byly ze strany Wall Street velmi nízké. Pokles v obratu 5%, snížení marží alespoň kompenzuje relativně dobrý výhled pro příští rok a potvrzení dlouhodobých cílů pro nový segment Health, který zahrnuje zdravotnické služby.


Očekávání překonaly i první výsledky velkých bank (až na Morgan Stanley kvůli výsledků své investiční divize). Banky těží z rostoucích úrokových sazeb, a tedy vyšší čisté úrokové marži.


No a také tu máme ohlášenou velkou akvizici. Maloobchoní prodejce potravin Kroger, číslo 2 na trhu, ohlásil akvizice společnosti Albertsons, číslo 4 na trhu. Cena by měla být $34,1. Akcie Albersons se však stále obchodují za $26. Může to být tedy šanci na arbitráž.


Já sám jsem do databáze přidal belgickou společnost Colruyt, která mě zaujala jako potenciální dividendový aristokrat, jenže své dividendy bude snižovat.


Poslední rok je tedy na burze velmi bouřlivý a dějí i takové věci jako ve čtvrtek, kdy burza doslova během pár minut poklesu -3% se dostala na do růstu 2,5% a mnoho analytiků i traderů vlastně tuto situaci neumělo popsat. Byl za tím kurzy libry, data o inflaci nebo cokoliv jiného….no vlastně je to jedno. Snad je fakt, že to byl jeden z pěti nejvíce volatilních dnů v historii 😊


No a ať se na trzích děje cokoliv, klíčový je pro mne pasivní příjem. Ten mi jde každý měsíc jen nahoru. A od prvních dividend za pár dolarů, to docela pěkně narost…




Těším se na další nákup, abych ho mohl zase navýšit a je skvělé, že mnoho společností je za opravdu zajímavé ceny. I když ty silné jako výše zmíněná PepsiCO nebo United Health (také se silnými výsledky za poslední kvartál) jsou na tom od začátku roku velmi dobře.


A také budu dál pracovat na newsletterech a databázi. Je zde již 270 společností a ke všem a analýzám, newsletterů, vzdělávacím materiálům a mnoho dalšího můžete mít přístup již od 159 Kč. Více zde.


Tak ať se daři!




bottom of page