top of page

Medvěd jednou skončí - Stockdaleův paradox

Trh se přelévá nahoru a dolů za poslední měsíce. Okolo půlky června bylo všude okolo tolik negativity, že jsem se snažil myslet pozitivně v blog postu z 16.6. „Disciplína a pozitivní myšlení“ -> LINK.


Před měsícem jsme zase byli na tom o 20% lépe a mé portfolio atakovalo rekordní hodnoty. Ačkoliv mé pocity byly všeobecně pozitivní (i díky tomu, že venku bylo krásně a měl jsem čerstvě po dovolené), nebyl jsem si jistý, co bude dál –> viz blog post z 18.8. „Odraz ode dna“ -> LINK


Aktuálně jsme zase na cestě dolů a všichni investoři s napětím očekávají dnešní verdikt americké centrální banku, FED, ohledně nových úrokových sazeb. Na druhou stranu za poslední týden byly výprodeje tak velké, kdy jsem i četl komentáře, že investoři se rozhodli, že cokoliv, co oznámí FED, bude špatné….Evropská centrální banka oznámila zvýšení o 0,75% včera a poslala tím mnohé akcie dolů, zejména ty, které spoléhají na externí financování a vyšší dluh jako jsou REITy.


Do toho všeho nám začíná výsledková sezóna, jejíž očekávání již srazily poslední výsledky FedExu. V půlce října to vypukne, ale do konce září se ještě má ukázat Cosco, Nike nebo General Mills. Ať oznámí cokoliv, jen těžko bude kdokoliv vědět, kdy současná situace skončí.


Ohledně předpovědi vývoje trhu nemohu dát žádné informace a názory se pohybují od toho, že už jsme byli na dně v půlce června až po ty, které čekají dalších 40% dolů. Co lze ale s velkou pravděpodobností říct, že medvědí trh jednou skončí.


Kdykoliv se člověk dívá grafy cen akcií v roce 1999 nebo 2008 musí si říkat, že tehdy byla ta úžasná ("jednou za život nebo za generaci") příležitost pro dlouhodobé investory. A ona je možná právě i dnes. Nejtěžší na tom, ale je, že si to člověk uvědomí až později. Zpětně se na medvědí trh dívá krásně, ale žít v něm není lehké.


Jsme v období plném změn a přijímat změny je pro lidskou povahu dost těžké. Naděje, že se věci zlepší nás v jednu chvíli mohou posílit, ale jakmile se to nedaří, dostáváme se akorát do stresu. Jim Collins ve své knize „Jak z dobré firmy udělat skvělou“ zmiňuje Stockdaleův paradox.


Admirál Jim Stockdale byl vězněn v zajateckém táboře během vietnamské války přes 8 let, zažil mnoho mučení a přesto dokázal během té doby pro svou jednotku vymyslet systém interní komunikace i mnoho praktik, jak těžké podmínky v táboře lépe zvládat.


Po propuštění kromě mnoha ocenění poskytl i řadu rozhovorů, ve kterých říkal:


"Nikdy nesmíte zaměňovat víru, že nakonec zvítězíte (kterou si nikdy nemůžete dovolit ztratit) s disciplínou konfrontovat nejbrutálnější fakta vaší současné reality, ať už jsou jakákoli." — Admirál James Stockdale.

Admirál Stockdale si držel víru, že se jednou věci zlepší, ale nebyl to optimista. Na dotaz ohledně optimismu odpověděl: „Ano optimisti říkali: Do Vánoc budeme venku, pak do Velikonoc budeme venku a pak další Vánoce a Velikonoce to samé a tak dále až jim to zlomilo vaz.“


Přirovnání, které jsem použil je možná až příliš silné, akciový trh přeci není válka. Výborně však ukazuje, jak se dá zaměnit optimismus s disciplínou nebo pozitivitou.


Současná situace není jednoduchá, ale jednou to skončí. Dříve či později, těžko říct. Mluví se o tom, že by ekonomické cykly mohli být rychlejší, ale také tomu být nemusí.


Pokud si ale investor zachová disciplínu, nemohu se ničeho bát. Současný pohled na není příjemný, ale každý týden, když se podívám na výpis z dividend, je mi lépe.


Navíc jsem mohl do svého portfolia přidat skvělou společnost Texas Instruments, která minulý týden zvedla dividendy o 8%. A určitě se můžeme těšit na další příjemné zprávy ohledně dividend jako tento týden Microsoft +10%. Většinu těchto zvýšení dávám vědět hned na Discordu.


Doba je sice těžká, ale pro silné společnosti může představovat velkou výhodu do budoucna. Dražší externí financování totiž může dostat mnohé menší společnosti do problémů a ti se silnou rozvahou a schopností správně investovat pak budou ještě silnější. Takový Amazon právě extrémně posílil díky poslední krizi....


Přeji pevnou disciplínu!

bottom of page