top of page

Unilever & GSK - odmítnuto. Co budu dělat?

Jak už bylo avizováno v blog postu novinky týdne, GSK odmítlo nabídku Unileveru na převzetí segmentu spotřební medicíny. Tato divize má pod sebou značky Panadol, Voltaren, Fenistil, Cenrum, Lamisil, Nicorette ale také zubní pasty Aquafresh nebo Sensodyne.


Ta zpráva přišla nečekaně o víkendu prohlášením ze strany GSK, Unilever tím byl nepochybně zaskočen, nejprve poslal do světa jen velmi krátké prohlášení, že k dohodě nemusí dojít a následně přišel v pondělí s reakcí, jaká je jejich strategie:


Společnost uvedla, že vidí v segmentu zdraví, krásy a hygieny příležitost pro dlouhodobý udržitelný růst a že v tomto segmentu bude hledat větší akvizice. Chystá prodat „méně rostoucí“ segmenty, aby mohla akvizice financovat. Ve spojení s divizí GFK vidí společnost strategickou příležitost.


Ze strany GSK to vypadá jako vyjednávací taktika a hraje se o cenu, podmínky a publicitu. GSK již dříve oznámilo, že divizi spotřební medicíny hodlá od svého byznysu oddělil jako samostatnou firmu. Ten samý krok mimochodem nedávno oznámila společnost Johnson & Johnson.


Dává to smysl?


Nejprve se poďjme podívat co chtěl Unilever koupit:

  • Divize spotřebního segmentu dělá obrat 10 miliard liber a 2,2 miliard liber operačního zisku (výroční zpráva 2020)

  • Obrat vzrostl od roku 2018 z 7,6 na 10 miliard liber, tj. slušných 14% ročně, Za 3 kvartály roku 2021 ale tento segment klesl -3%

  • Odhad růstu trhu spotřební medicíny je 4% ročně (dle analytiků společnosti Bernstein)

Unilever chtěl tento segment za 50 miliard liber -> to je:

  • 5x roční obrat (P/S = 5)

  • 23x operační zisk (tradiční ukazatel P/E odhadem okolo 28-30)


Dát za byznys, kde je odhad růstu dejme tomu 4-5% ročně pětinásobek tržeb a 30ti násobek zisků? To zní jak nacenění rychle rostoucí technologické společnosti a taková Visa nebo Meta (Facebook) se dá z pohledu P/E koupit levněji.


Mimochodem Microsoft dnes oznámil akvizici společnosti Activision Blizzard. Z Microsoftu se stane třetí největší herní vývojář na světě a násobky P/E jsou nižší.


Ať už to tam jsou počítané úspory nebo strategická výhoda, tohle je prostě hodně a vyvolává to značnou skepsi, jestli dělá management Unileveru dobrou práci. Vypadá to jako zoufalý krok, jen aby se něco dělo. S polovinou portfolia divize GSK navíc nemá Unilever zkušenosti. Navíc pokud má Unilever části byznysu, které nerostou, měl by se jich zbavit rovnou a nečekat na to, že to spojí s větší akvizicí.


A na vše doplatili akcionáři Unileveru, protože dnes se akcie propadly o 10%.


Co bude dál?


V tuto chvíli je vše čerstvé a nedá se vyloučit žádná z těchto možností:

  • k akvizici nakonec opravdu dojde, ale za vyšší cenu


  • akvizice nebude a Unilever si najde jiný cíl. Dá se očekávat, že tak jako tak je Unilever po něčem půjde. Nabídka za GSK ale není dobrým znamením pro další akvizice. Ukazuje, že Unilever má až příliš hluboké kapsy


  • Unilever změní strategii, kterou vyvolá změna ve vedení společnosti. CEO Alan Jope vede společnost od ledna 2019 a cena akcií je dole, což je v době rostoucích trhů jednoznačné zklamání


Anebo se chvíli nebude dít vůbec nic.


Co budu dělat?


Jedna věc se nemění – Unilever je jedním z mála dividendových králů v Evropě a s dividendou by se nic zásadního dít nemělo, i přestože by mohlo dojít k zadlužení.


Stejně tak se nemění má strategie a nedělám unáhlené kroky. Unilever mám v portfoliu, a i přes dnešní pokles to není na celkovém portfoliu znát, protože tvoří méně než 2%. Už mnohokrát jsem zažil, že jsem šla společnost dolů a vždy se vyplatilo nedělat nic nebo ještě přikoupit (mezi nejlepší příklady patří Target nebo Toronto Dominion Bank). Unilever dostal dost za uši. Neznamená to, že nemůže být hůř, ale může být také mnohem lépe. Pořád je to diverzifikovaná společnost, která vlastní velmi silné značky. Takže prodávat nehodlám, ale od dalšího přikoupení mě trochu odrazuje nalomená důvěra v management společnosti.

bottom of page