top of page

Samsung: Bláznovo zlato


Při procházení společností jsem nedávno narazil na známou značku Samsung, která mě upoutala na první pohled zajímavým dividendovým výnosem. Podle Yahoo Finance mi to ukazovalo (a stále ještě ukazuje) dividendový výnos 9,33%,


Něco takového jsem u technologické společnosti dlouho neviděl, a tak jsem se na Samsung podíval blíže.





Byznys


Značku Samsung jako výrobce mobilních telefonů a další elektroniky asi každý zná. Co je možná méně známé, že Samsung má hned 4 segmenty:


Spotřební elektronika nabízí produkty jako televize, monitory, domácí spotřebiče jako ledničky, myčky, klimatizace apod. a také zdravotnické pomůcky na rentgeny.


Informační technologie nabízí smartphony, tablety, počítače a telekomunikační síťová zařízení jako Wifi routery a další.


Device solutions nabízí paměťové čipy NAND, DRAM nebo SDD, dále výrobu polovodičových čipů a také displayů pro TV, monitory a mobilní telefony.


Harman (akvizice 2017) dodává propojené automobilové systémy, audio systémy a sluchátka, další inovativní řešení a výzkum v oblastech umělé inteligence a cloudu.


Samsung je korejská společnost založená v roce 1938, a je to s přehledem největší společnost na korejské burze. Tržní kapitalizaci má 6x vyšší než druhá největší společnost SK Hynix.


Přestože má Samsung většina z nás spojena s telefony, největší část obratu a zisku tvoří segment Device solutions.


Podíl segmentů na obratu/zisku

• Spotřební elektronika 18%/10%

• Informační technologie a mobilní komunikace 38%/32%

• Device solutions (polovodičové čipy) 28%/52%

• Device solution (displaye) 12%/6%

• Harman 4%/0%


Samsung je klíčová společnost pro korejskou ekonomiku, 8. nejhodnotnější značka na světě a mimochodem také klíčový dodavatel infrastruktury pro novou síť 5G. Právě díky Samsungu se Korea v roce 2019 stala první zemí na světě, která spustila 5G. Je to také lídr na trhu mobilních telefonů, televizí nebo paměťových čipů NAND.


V rozvaze Samsungu najdeme obří peněžní ekvivalenty za $113 miliard dolarů (pro srovnání Apple má 76 a Microsoft 135). To je slušná palebná síla pro akvizice a inovace


Za posledních 10 let rostly tržby průměrně o 3% a zisk na akcii o 8%. Solidní růst, i když na technologickou společnost nic velkého.


Rizika


Jedním z hlavních rizik (podobně jako u jiných technologických společností) je fakt, že Samsung musí neustále inovovat, aby si udržel pozici na trhu. Navíc bojuje v mnoha segmentech najednou, to hodně tříští pozornost a také nemá takový ekosystém, aby si udržel zákazníky tak jako Apple.


Kromě toho musí řešit spory o patenty a v poslední době také velkou ostudu bývalého CEO, který skončil kvůli úplatkům ve vězení.


Konkurence v oblastech jako mobilní telefony nebo polovodiče je čím dál silnější a Samsungu neprospívá, že má nízké operační marže jen 15% zatímco technologické firmy z USA nebo výrobce čipů Taiwan Semiconductors je mají 2x vyšší.


Jak je to s těmi dividendami


Konečně se dostáváme k dividendám. Podle tabulky níže vyplatil Samsung dividendu v hodnotě 2994 wonů, což je při současné ceně 83500, výnos 3,5%.






Má to však háček a to je fakt, že Samsungu se loni dobře dařilo, a rozhodl se odměnit akcionáře speciální jednorázovou dividendou 1578 wonů.


Když tedy půjdeme zpátky na původní výplatu 1416 wonů budeme mít výnos 1,7%, a to je to správné číslo.

Jak přišlo Yahoo na 9,33%?

Jednoduše vzalo poslední výplatu dividend:

· Pravidelná výplace 354 wonů

· Speciální dividenda 1578 wonů

· Celkově 1932 wonů za kvartál, tedy 7728 za rok

Při ceně 83500 představuje roční dividenda 7728 právě výnos 9,33% 😊


V tomto případě se jedná o typickou dividendovou past, zvanou bláznovo zlato, kterou jsem popisoval ve článku o dividendových pastech.


Jednorázová výplata speciálních dividend může udělat guláš na mnoha finančních serverech, a proto je třeba si informace ověřit z oficiálních zdrojů jako výroční zpráva.

Samsung se navíc v tuto chvíli prodává výrazně nad férovou hodnotou podle ukazatele P/E a cash flow, které jsem bral do úvahu.


Buduji databázi mnoha společností a také posílám newsletter s tipy. Celá analýza Samsungu stejně jako dalších více než 130 společností z celého světa je součástí členské sekce, více se můžete dočíst zde.




bottom of page