top of page

Novinky týdne 21/2022

Po 7 týdnech poklesu se akciový trh v USA vzpamatoval a indexy vzrostly okolo 4%, což znamená nejlepší týden od listopadu 2020. Na začátku týdne to tak opravdu nevypadalo a zase se tak trochu potvrzuje, že krátkodobě je trh kasino 😊


Dlouhodobé investory tak nemusí ani zajímat kvartální výsledky, ale mohou se klidně zaměřit na přehled růstů dividend, protože tenhle týden stál opravdu za to!


Pokud chcete dostávat nové blog posty do emailu. Stačí se registrovat na stránkách. Také si můžete nechat poslat ukázku newsletteru, stačí zadat email SEM


Novinky na Sněhové kouli


Databáze analýz -> 255 reportů


Mimo aktualizací tu máme 2 nové společnosti a gigandy v doručování: UPS a Deutsche Post (neboli DHL).


Discord -> počet členů je přes 240, přidejte se zdarma, stačí kliknout SEM. A můžete také s kýmkoliv sdílet pozvánku https://discord.gg/xSYYAcMAV4


Více info můžete najít i v blog postu ZDE.


Zajímavé články a novinky


Kvartální výsledky

Týden odstartoval velmi špatně a mohl za to Snapchat (SNAP), který sice ukázal růst obratu +38% a počtu aktivních uživatelů +18%, ale skončil ve ztrátě a varoval před zhoršujícím makroekonomické prostředí, protože výsledky byly pod očekáváním, které sama společnost vydala. Akcie klesly -43% za den a aktuálně jsou -81% od svého maxima. SNAP mimochodem spolu vzal na cestu dolů i všechny další sociální sítě a další byznysy závislé na prodeji reklamy jako Google.


S dalším maloobchodníkem Dick´s Sporting Goods (DKS) to po vyhlášení výsledků nevypadalo dobře, akcie v premarketu byly -17%! Není se čemu divit, protože společnost snížila odhad zisku -25%, zásoby rostly +40% a dluh +350%. Pak se stalo ale něco naprosto nečekaného! Od otevření burzy byla ztráta -17% premarketu odmazána a akcie vzrostly ještě o téměř 10%. Mimo ujišťování od management, že všechno bude dobré, ale pro toto opravdu nemám logické vysvětlení 😊


Skvělé výsledky má za sebou Williams Sonoma (WSM), společnost zvýšila tržby +9% a hlavně hrubé marže byly dokonce lepší než v minulém roce, akcie ihned po ohlášení výsledků vzrostly +14% a za tento týden se připsali +21%.


Costco (COST) obrat +16%, zisk +12% a ještě zvyšuje benefity pro své zaměstnance! V tomto je Costco opravdu unikátní, má 94% retenci zaměstnanců, $24 průměrnou mzdu. To je opravdu skvělá práce v době, kdy se konkurenci jako Walmart nebo Target trápí s maržemi.


Alibaba (BABA) zvýšila obrat +9%, je to nejmenší růst obratu od uvedení na burzu a navíc společnost stáhla odhad výsledků do konce roku. I tak se čínským akciím všeobecně dařilo. Alibaba například potěšila tím, že jejich aplikace na dovoz jídla je blízko dobu zvratu.


Wendy´s převezme Nelson Peltz


Akcie Wendy´s byla v minulém roce jedna z meme akcií, na které si políčili spekulanti. Od začátku roku jsou však akcie -30%, a tak Trian Fund v čele s Nelsonem Peltzem by je mohl převzít. Peltz je známý aktivistický investor, který se vložil v minulosti například do Procter & Gamble, což lze zpětně hodnotit jako hodně dobrou investici.


Broadcom převezme VMware

LINK (CZ)


IT průmysl čeká další obří akvizice. Není to ani tak překvapivé, že je to opět Broadcom, který má za sebou již mnoho akvizic. Hodlá zaplatit $60 miliard za VMware (50% formou dluhu, zbytek v hotovosti). Akvizice by měla pomoci více diverzifikovat byznys, kdy již polovina obratu bude přes cloud a software. Také by zde mohlo dojít i synergiím z předchozích akvizic Broadcomu (například s datacentry a servery Brocade). Hlavní je, že dluh by se i přes akvizici měl pohybovat v rozumné míře okolo 3-3,5x EBITDA a Broadcom hodlá držet politiku dividend jako 50% čisté cash flow.


Xixoio bez Vávry i bankovní identity

LINK (CZ)


A bez komentáře :-)

Zajímavé dividendové nárůsty:


Další famózní týden a hlavně dividendový král Lowe´s opět září s růstem +31%, nezklamaly ani kanadské banky, dividendový aritokrat Medtronic. Pro mě neznámé menší firmy Ashland a Townebank mají také docela zajímavou dividendovou historii.


Tučně zvýrazněné společnosti jsou v databázi.


  • Ashland (ASH) +12%

  • Bank of Montreal (BMO) +5%

  • Bank of Nova Scotia (BNS) +3%

  • Canadian Imperial Bank (CM) +3%

  • CTO Realty Growth (CTO) +4%

  • Deere & Company (DE) +8%

  • Flowers Food (FLO) +5%

  • Lowe´s (LOW) +31%

  • LyondellBasell (LYB) +5% a tomu ještě speciální dividend $5,2 (cca 4,5% výnos)

  • Medtronic (MDT) +8%

  • National Storage Affiliates (NSA) +10%

  • Ralph Lauren (RL) +9% (dividenda poprvé překonala hodnotu z března 2020)

  • Royal Bank of Canada (RY) +7%

  • StepStone (STEP) +33%

  • Townebank (TOWN) +15%

  • Unum (UNUM) +10%


bottom of page