top of page

Začátky investování

Aktualizováno: 4. 2. 2021

  • Chci přes můj příběh, osobní cíle a znalosti vybudovat kvalitní web a službu o dividendových akciích pro všechny

  • Nejsem odborník, ale nadšenec s léty zkušeností. Kupuji akcie 😊

  • Dividenda je jako malá výplata, pořád roste, a to ani nemusíte povýšit, ale prostě to tam cinkne

  • Čím víc nás bude, tím bude obsah lepší

Sněhová koule začíná

Tak jsem se konečně odhodlal, toto trvalo! Pořád jsem si říkal, že mám toho hodně v práci, snažím se co nejvíc věnovat rodině, ale pořád jsem to měl v hlavě. Myšlenka, že bych mohl pomáhat a podělit se o své investiční zkušenosti, že bych mohl ukázat, jak důležité je budovat si pasivní příjem. Prostě věnovat se více investicím – to byl poslední roky můj cíl a už bylo načase s tím něco udělat.


Tento web jsem vytvořil hlavně podle zpětné vazby přátel, které zajímalo, jak investuji, a hlavně chtěli pochopit, proč vůbec neřeším denní změny cen, a proč nové zprávy nebo kvartální firemní výsledky jsou pro mě až druhořadé. Hlavním tématem a nejsilnějším motivem je efekt sněhové koule („snowball effect“). Stačí ji pustit ze svahu a ona se nabaluje a nabaluje, až je obrovská. Stejně je to s dividendami. Na začátku je to pár dolarů, brzy desítky, stovky, tisíce, prostě halíře dělaj talíře. Jen to ale chvíli trvá. Kdo chce rychle zbohatnout, tak bohužel s tím nemohu pomoci…krátkodobě je trh jako kasino.


V současné době to platí dvojnásob. V roce 2020 jsme zažili největší kolísání cen za posledních 20 let. Ukazuje to graf, tzv. indexu volatility. Dost bylo ale makroekonomie, tenhle web je o dividendách a pasivním příjmu 😊


Index volatility VIX (kolísavost cen na trhu)



Už pár let v tom dělám

Jmenuji se Jan Kolín, vystudoval jsem Vysokou školu ekonomickou v Praze a za sebou mám přes 10 let práce v americkém korporátu v různých byznys odděleních (marketing, sales, category planning, eCommerce). Vždy mě bavilo dělat analýzy a chtěl jsem se naučit o akciích a akciovém trhu, protože právě tento typ analýz mi přišel nejzajímavější. Prostě jsem chtěl mít o věcech přehled, jak se říká z helikoptéry, protože většinou v korporátu vidíte jen část jednoho oddělení. Chtěl jsem vědět, jak ocenit firmu a kde pro to najít údaje. Už při studiu jsem se s kapitálovými trhy setkal, ale pak jsem tento obor na pár let opustil.


Začal jsem po večerech studiem investičních strategií, četl knihy, články a také edukační videa na youtube. Teprve po roce studia jsem se rozhodl poprvé investovat. Psal se rok 2014 a já tehdy doufal, že se moje akcie rychle zhodnotí (čti: vydělám rychle balík). Zkoušel jsem i takové strategie trochu jako Warren Buffett v 60.letech, kdy jsem kupoval podle účetních výkazů extrémně levné společnosti. Ukázalo se, že hodně firem, které jsem tehdy koupil sice ještě měly zisk a zdály se být levné, jenže z různých důvodů šla cena většinou dolů. Neprodával jsem, ale trochu mě to odradilo od toho investovat více, a tak jsem zase jsem skočil zpátky do studia a přemýšlel co dál. Věci v mém životě navíc mezitím nabraly spád – svatba, stěhování a očekávání dítěte směřovaly mou pozornost jinam (mimochodem správným směrem 😊).


Na těch prvních nákupech se postupem času ukázalo, že největší radost a jistotu mi přinášely dividendy. Právě dividendy tehdy mou ztrátu snižovaly a weby/akcie, které jsem nejradši sledoval, byly hlavně o nich. Představa, že nemusím řešit kolísaní cen a soustředím se jen na zvyšováním pasivního přijmu z dividend, to bylo přesně ono. Nejvíc mě zaujaly dividendoví aristokraté – firmy, které více než 25 let nejenže vyplácí, ale každý rok zvyšují dividendu, to byla pecka. Navíc ta možnost vlastnit část firmy – mít část zisku z každého hamburgeru od McD, plechovky od Coca Coly nebo plenek od Procter & Gamble, to jsem přesně chtěl. Když vlastníte Kimberly Clark a vidíte, jak si u umyvadel v nákupáku každý trhá papírové ručníky, člověk si pak připadá jako továrník. Připravil jsem plán a v roce 2016, těsně po narození mého prvního miláčka (trochu jako dárek pro něj, který mu jednou předám) jsem změnil strategii a koupil první firmu do svého dividendového portfolia Archer Daniels Midland.


Teď už mám doma 2 krásné kluky a za sebou již přes 80 nákupů. Prodeje byste spočítali na prstech jedné ruky, prakticky všechno ostatní držím a generuje mi to slušný pasivní příjem. Firmy, které jsem nakupoval původně v letech 2014/2015, jsem již většinou prodal, celkově se ztrátou. Sice nepříjemná zkušenost, ale naprosto zásadní pro můj budoucí vývoj. Dnes jsem již na dividendách inkasoval a investoval zpět přes $4500, a to jsem pořád teprve na začátku.


Rozhodně si nemyslím, že dividendy jsou všechno. Na druhou stranu mi vyhovuje, jak jsou spolehlivé, rostou, a to bez dalšího zásahu. Firma Archer Daniels Midland mi nikdy nevolala, že jim neteče sprcha, nebo že mění podmínky a úrok na spořícím účtu. Jenom mi každý rok vyplatí víc peněz 😊


Investiční příběh a pomoc

Stejně jako mám každý měsíc radost, že mi přistane výplata z práce, tak s dividendami je to podobné - jen zatím mnohem menší částky. Teď už i víckrát měsíčně to tam cinkne 😊. Navíc když vidím, jak to postupně roste, je to jako budovat svůj malý byznys, o který se nemusíte tolik starat, protože se o něj starají všichni ti CEOs, prezidenti a ředitelé, aby vám každý ten kvartál vyplatili dividendu.


První post je hodně obecný, ale trochu sem dám i info, na jaké typy příspěvků se můžete těšit:

- Jak začít investovat

- Výukové materiály jak k dividendám i pasivnímu příjmu (např. osobní rozvaha a výsledovka) – nejsem učitel ani spisovatel, takže stručně a jednoduše

- Tipy na články

- A hlavně cokoliv, co si budete přát, napište mi


Web má i placenou sekci, kde postupně buduji databázi s analýzami, pravidelný newsletter o mém reálném portfoliu s nákupním seznamem pro příští měsíc, slovníčkem pojmů a další. Čím víc nás tu bude, tím více budu mít možností služby a obsah zlepšovat.


Mějte se krásně!


Honza

bottom of page