top of page

Investování a dovolená - 5 tipů

Blíží se léto a dovolená je velký oddych z běžné pracovní rutiny a těší se na ní snad každý. Já tedy určitě!


V dnešní době je to ale čím dá těžší si vůbec si odpočinout od běžné práce, když máme u sebe neustále mobil a přístup k emailu. Vypnout emaily a nebrat telefon - už to vyžaduje značnou sebekontrolu.


O to těžší je pak v dnešní dovolená pro investora, protože přístup k portfoliu je velmi jednoduchý a přes prohlížeč nebo appku se dá dělat všechno.


Jenže dá se pak mluvit o dovolené a odpočinku, když člověk neustále kontroluje své portfolio?
Neměli bychom si spíš odpočinout než kontrolovat virtuální zisky či ztráty a přemýšlet nad tím co budeme dělat?

Aby si investor opravdu užil dovolenou, chce to opravu velkou disciplínu. V tomto blog postu rozeberu pár osobních tipů, které používám, abych si dovolenou užil a neřešil své portfolio.


1) „Portfolio na pustý ostrov“


Základní myšlenka tohoto principu zní, že investor by měl mít tak silné portfolio, aby když odjede na 5 let na pustý ostrov nemusel se o něj vůbec starat.


Hlavní je vlastnit společnosti se silnou a trvalou konkurenční výhodnou. Toto je i jeden z principů mé strategie, které jsem vysvětlil v článku strategie sněhové koule.


Zjednodušeně řečeno jsou to takové společnosti, u kterých vím, že tu budou minimálně dalších 30 let a vlastní takové konkurenční výhody (značky, patenty či jiná aktiva), které jsou jen těžko napodobitelné.


U společností jako Procter & Gamble, Pepsi, McDonalds, Allianz nebo i ČEZ (a mohl bych pokračovat dále, ne všechny tyto firmy vlastním) se nemusíte obávat, že by se s nimi za po dobu vaší dovolené něco zásadního stalo.


Co by se tak těmto společnostem mělo zásadního stát?


Konkurence, soudní procesy nebo špatné kvartální výsledky – ano to všechno může přijít, ale dlouhodobý pohled na byznys to přeci výrazně nemůže změnit. Jsou typy společností, které i kdyby management nasekal pár chyb, tak „téměř“ nic nestane. To by asi musel McD přestat dělat Big Mac.


A když tyto společnosti udělají chyby, tak se z nich umí poučit a má to naopak kladný dopad na ceny. Procter & Gamble kritizoval aktivistický investor Carl Icahn ohledně pozdního vstupu do eCommerce, špatnému vedení portfolia a mnoha dalším bodům.

Dnes je z toho je vzpomínka, že se tehdy dala koupit P&G s krásnou slevou.


V případě ČEZ sice není dividenda tak stabilní a stále rostoucí jako u dividendových aristokratů, ale aspoň teď firma své akcionáře potěšila mimořádnou dividendou za ne moc úspěšnou expanzi do zahraničí.


Když kupuji firmu do svého portfolia ideálně už jí nechci nikdy prodat, takže během mé dovolené ji řešit nebudu. Stejně tak si o této firmě nemusím neustále shánět novinky, protože jen málo novinek má zásadní dopad na dlouhodobý pohled na byznys.


Spekulacím či termínům posledních měsíců „meme stocks“ se vyhýbám.


2) Diverzifikace


Když už se náhodou s jednou firmou něco stane. Je důležité mít dostatečnou diverzifikaci. Stalo se mi mnohokrát že mi společnost spadla přes den i více než 5% a přesto mé portfolio skončilo ten den v plusu.


Za tyto výsledky vděčím diverzifikaci. Tím, že vlastním firmy, u kterých nemusím řešit denní (často ani kvartální) novinky, tak si mohu dovolit vlastnit opravdu hodně firem (aktuálně přes 50).


Je to volba každého, zda má v portfoliu 20 nebo 50 firem. Mnoho investorů je proti větší diverzifikaci a je to jejich volba, hlavně aby jim to vyhovovalo.


O velikosti diverzifikace se vede mnoho sporů, ale co nikdo nemůže popřít je fakt, že diverzifikace je klíčem k ochraně portfolia a klidnému spaní.


3) Pasivní příjem vs změny cen

Můj hlavní ukazatel je velikost (a růst) pasivního příjmu, tedy kolik dostanu za rok na dividendách. To jsou pro mě reálné „peníze na dřevo“, které mohu zase reinvestovat zpět, a tak nabalovat svoji sněhovou kouli.


Denní změny cen neřeším, protože to jsou „virtuální zisky/ztráty“ a dokud neprodám tak se přeci nic neděje. A já přece nemám v plánu nic prodávat.

Naopak chci v budoucnu dále nakupovat, a tak již teď vím že tyto virtuální změny budou brzy daleko vyšší. Před pár lety byla pro mě denní změna přes $100 velká věc, dnes je běžná denní změna okolo $500 a zažil jsem už i dny, kdy to bylo mnoho tisíc. Přitom vím, že za pár let mi i tyto změny budou připadat jako kapka v moři.


4) Pryč od technologií


Základ je samozřejmě odložit mobil a laptop si s sebou vůbec nebrat. V tomto případě jdu ještě dál.


Nemám v telefonu žádnou aplikaci na provádění příkazů.Asi bych se dostal přes webové rozhraní k brokerovi, ale popravdě jsem to ani nikdy nezkoušel.


Technicky vzato já ani žádnou akci ve svém portfoliu na dovolené udělat nemohu. Tak proč bych ho měl sledovat každý den?


Poslední možností by bylo odstřihnout se od internetu, ale teď je Euro ve fotbale, takže nechci být úplně mimo. 😊


5) Automatizace


Osobně to nevyužívám, ale další možností, jak portfolio neřešit je nastavit si automatické nákupní a prodejní příkazy. Tyto příkazy pak pomohou nakoupit za lepší ceny nebo zamezí vyšším ztrátám a opět pak nemusíte nic řešit a užívat si dovolenou.


Gordon Gekko z fimu Wall Street říkal, že peníze nikdy nespí.


Ano měl pravdu, že pozorovat změny cen můžeme stále, ale to neznamená že bychom kvůli nim neměli psát nebo odpočívat na dovolené my.


Já mám daleko raději termín SWAN (anglicky labuť). Je to zkratka pro Sleep Well At Night.


A přesně s touto myšlenku jdu to všech investic, možná nevydělám rychle balík peněz spekulacemi, ale určitě se mi bude spát v noci a na dovolené dobře.


Přeji hezkou letní dovolenou, pokud máte v plánu. A pokud máte další tipy, jak si užít dovolenou nebo Vás zajímá více o Sněhové kouli a jak se vzdělávat napiště mi: honza@snehovakoule.com





bottom of page