top of page

Dividendový král zvedá dividendy o 20%


Není lepší zpráva pro dividendové investory, než když společnost zvedá dividendy. A ještě lépe to vypadá, když dividendový král se sérií 54 let růstu dividend zvedne dividendy hned o 20%! S tímto oznámením právě dnes přišla společnost Target. Zatímco většinou si tyto zprávy opravdu užívám, pocity z tohoto kroku Targetu jsou smíšené.


Mám tu před sebou dividendového krále, který již minulý rok zvedl dividendu o 32% a má průměrný roční růst dividend za posledních 10 let o 10% - WOW. Jde o unikátní koncept řetězce, který má dlouhodobě vyšší marže než konkurenti jako Walmart, Kroger nebo Costco díky velkému podílu vlastních značek a rozdílnému mix kategorií (potraviny tvoří jen okolo 30%). Přitom ale prokázal velmi dobrou výkonnost v době krize 2008/9 a také během covidu -> za posledních 30 let klesly tržby pouze v letech 2003, 2014 a 2017.


Po neúspěšném expanzi do Kanady šel Target do sebe a zaměřil se na koncept prodejen v USA, kde si domluvil spolupráci se značkami jako Disney nebo Starbucks, investoval do online prodejů a také přišel s menšími formáty prodejen. Všechny tyhle kroky se od roku 2018 podepsaly na výsledcích, dividendách i ceně akcií. V roci 2021 dokonce dosáhl Target nejlepší operačních marže – 8% a vše vypadalo růžově.


Problémy v dodavatelském řetězci a následná inflace však výrazně změnily pravidla hry. Target (a ostatní řetězce) vedou tvrdá vyjednávání s dodavateli, aby si zachovaly nákupní ceny. A to v době, kdy vstupní ceny nutí zvyšovat ceny všechny dodavatele není reálné, aby se ceny nezvýšily. Všechny řetězce tak stojí před rozhodnutím nakolik dané zdražení promítnou do finálních cen produktů a jak se to projeví na poptávce po produktech.


Právě po oznámení kvartálních výsledků přišlo u Targetu k velkému vystřízlivění, operační marže klesla z 8% na 6% a ve výhledu do konce roku mluvila společnost dokonce o marži 5%. Upravený zisk na akcii klesl meziročně o 50% a cena akcií šla za jediný den dolů o více než 20%. Rozhodně to bylo oprávněně.


Aby toho nebylo málo, vyšla minulý týden zpráva, že by operační marže v druhém kvartálu kvůli prodeji zásob mohla být okolo 2%! Ekonomická situace se holt dramaticky změnila a maloobchod to bude mít těžké.


V tomto prostředí a kontextu tedy musím říct, že mě krok managementu zvednout dividendy o 20% překvapuje. Chápu určitou snahu vytvořit pozitivní zprávy, dostat výnos blízko 3%, ale působí to hodně uměle. Po roce 2017, kdy se společnost vzpamatovávala z neúspěšné mise v Kanadě hned několik let dividendy rostly pěkně pomalu o 3-5%, aby měla společnost dost flexibility na investice. I z tohoto pohledu by mi přišlo rozumnější zvedat dividendy pomaleji.


Zrovna před dvěma dny jsem viděl dokument o Boeingu, kdy firma v době negativních zpráv ohledně letadel 737 MAX zvýšila dividendy…o 20%! Podobnost je čistě náhodná, Targetu snad takhle velký skandál nehrozí a povaha a „bezpečnost“ byznysu je úplně jiná, ale toto rozhodnutí mě donutí sledovat další kroky Targetu obezřetně.


Na jednu stranu tedy velká radost ze zvýšení mého pasivního příjmu, na druhou stranu má před sebou několik otazníků. Výnos je sice blízko 3%, ale já si další investici budu ještě rozmýšlet…

bottom of page