top of page

Cíle & portfolio Q2 2022


Je za námi druhý kvartál roku 2022. Roku, kdy nejčastěji skloňovaná slova jsou inflace, recese, invaze nebo energetická krize…Z tohoto pohledu zatím zažíváme opravdu těžký rok a asi jen málokdo se může podívat na výkonnost svého portfolia s úsměvem.


Na druhou stranu každý je svého štěstí strůjcem a naše emoce výrazně ovlivňuje fakt, jaké cíle jsme si dali a jaké ukazatele sledujeme.


Pokud má někdo za cíl mít 7% ročně, protože to slyšel, že přináší index S&P, asi teď nemá moc klidné spaní…


Jiný zase může mít cíl překonávat index a popravdě to se může i dařit, pokud se investor vyhnul přehnaně populárním akciím, které zažily o to horší pád. Jeho pohled tak už může být o něco lepší, i když také by asi raději viděl zelená čísla.


Nebo se investor může dívat místo portfolia na trh a vidět zde příležitosti, které zde dlouho nebyly a pokud má dostatečně dlouhý investiční horizont, je současný medvědí trh pro něj jako prohlížení letáku v supermarketu, kdy všude svítí nápis akce. Ani to ale nemusí být tak snadné, protože nikdo neví, kdy přijde dno a jak velké slevové akce budou…


Své cíle si musí stanovit každý sám a nenechte si do toho mluvit, že cíle nebo strategie xy je lepší. Někdo svou strategii změnil, jiný pokračuje dál a je to čistě individuální věc. Záleží na přístupu k riziku, časovém horizontu nebo právě na ukazatelích, které sledujete a jsou pro vás důležité.


I já jsem svou strategii sněhové koule stavěl, aby vyhovovala, co nejvíce mým potřebám, a hlavně fungovala i v horších časech, protože nemám velký sklon k riziku. Všechno je to ale o disciplíně – zatímco v době boomu kryptoměn a meme akcií jsem musel držet emoce na uzdě, abych nekupoval tyhle populární věci, protože v nich nevidím hodnotu, ale možná o něco přicházím. Teď se zase musím krotit, abych investoval pravidelně a nedával do trhu příliš peněz najednou, protože akcie mohou jít ještě dolů.


Pohled na plnění cílů a portfolio ale vypadá zatím dobře:


Portfolio Sněhová koule


Píšu to tady už poněkolikáté, ale ani červnový propad nebyl zdaleka to nejhorší, co mé portfolio zažilo. Sice tam je vidět pokles, ale z dlouhodobého pohledu to není nic zásadního a vše mi krásně kompenzují dividendy.



1) Dividendový příjem pro příští rok $5000

Po prvních červnových nákupech jsem na $4717, a tady by neměl být problém splnit. V červnu mi na účet přistály také rekordní dividendy a poprvé jsem se dostal přes $500 😊



2) 260+ analýz + aktualizace

Aktuálně jsem na 263 a analýzy se postupně daří aktualizovat, žádná není starší déle než 11 měsíců.




3) Rozšířit geografickou diverzifikace o Japonsko

Tady zatím stále čekám a poznávám trh. Naposledy přibyla do databáze společnost Asahi, které vlastní mj. Pilsner Urquell nebo Kozla.


4) Přidat na web analýzy "mortgage“ REIT

Tady jsem se musel vzdělávat a pochopit logiku celého segmentu. Vše jsem sepsal do cca 30-ti stránkové příručky, aby mohl každý pochopil tento poměrně složitý (a rizikový) segment. V databázi už je hned několik společností jako Arbor Realty, AFC Gamma nebo Annaly Corp. Investování do tohoto segmentu se ale s hrozbou recese čím dál více vyhýbám.


Navíc tu máme hned několik dalších zajímavostí za poslední půlrok

  • K dispozici je zdarma Discord server, kde nás je okolo 250

  • Databáze analýz dostala nový vzhled a možnosti filtrování

  • V newsletterech se objevily speciální seznamy jako Seznám přání „Wishlist“ či naposledy seznam zajímavých mezinárodních akcií

Takže ve finále mohu říct, že z roku 2022 jsem nadšený, protože se daří plnit cíle, posouvám své znalosti, a hlavně hodně pracuji s emocemi a disciplínou. Rozhodně to není lehký rok, ale právě nejvíc se toho člověk naučí, když posune svou komfortní zónu.


Takže jsem zvědav, kam dál se posune komfortní zóna ve druhé polovině roku 😊


Přeji ať se daří!



bottom of page