top of page

Cíle a portfolio - rekapitulace Q1 2022

Aktualizováno: 24. 4. 2022

První kvartál je roku 2022 je již 2 týdny minulostí, a tak je čas podívat se, jak si vede Sněhová koule a stav plnění cílů, které jsem si pro tento rok dal. Bude to krátké a rychlé...


Portfolio Sněhová koule


Přestože americké (a světové indexy) zažívají těžké období, já si vůbec nemůžu stěžovat, aktuálně mi brokeři ukazují, že jsem v plusu. I když jak jsem psal v tomto článku, krátkodobý vývoj mého portfolia vs indexy mě moc nezajímá.


Hodnota portfolia se šplhá ke $130 tis dolarů pokles jako byl v roce 2020 v době vypuknutí koronaviru zde rozhodně vidět není. Právě naopak, růst je pěkně postupný.



Portfolio Sněhová koule - zdroj: dividend.watch


Daleko raději se ale zaměřuji na růst pasivního příjmu a zde mohu být opravdu spokojený. V březnu jsem poprvé překonal hranici $400 za měsíc a pro duben to bude okolo $350.



Cíle 2022


Pro rok 2022 jsem si dal 4 cíle:


Budoucí dividendový příjem pro příští období: $5000

Rok 2022 jsem začínal s částkou $3712. Ke splnění cíle to bylo tedy přibližně $1300. Aktuálně k dnešnímu dni jsem na částce $4220 a ještě mě jeden nákup v dubnu čeká. Za necelých 33% času (4 měsíce) mám splnělo 40% svého cíle, takže tady to jde opravdu dobře.


260+ analýz pro členy webu + aktualizace

Na začátku roku jsme tu měli 211 analýz, aktuálně je číslo 251 a za rok 2022 tu máme přidání/aktualizaci téměř 100 analýz. Snažím se dělat aktualizace tak, aby byla nejstarší analýza maximálně rok stará s tím, že do newsletteru (nebo v případě potřeby) společnosti aktualizuji. Musím říct, že mě hrozně baví poznávat nové společnosti a byznys modely. Hodně jsem se v prvním kvartálu podíval do Evropy hlavně do Německa, kde byla burza zasažena invazí.


Nakoupit první akcie z Japonska (nebo podobné země)

Tady jsem zatím cíl nesplnil, i když akcie takového Samsungu nebo po nedávném poklesu Taiwan Semiconductors mě docela lákají, ale času mám ještě dost. Trochu lituji, že mi v minulém roce unikly akcie Itochu nebo podobných „shogo-shosha“ společností (Mitsubishi Copr, Sumitumo,...) které koupil v roce 2020 Warren Buffett. Tyto společnost teď těží z růstu cen komodit a mají rekordní dividendy. Brzy se na ně zase chci podívat blíže.


Přidat na web analýzy "mortgage REIT"

Tady jsem se musel vzdělávat a pochopit logiku celého segmentu. Vše jsem sepsal do cca 30-ti stránkové příručky, aby mohl každý pochopit tento poměrně složitý (a rizikový) segment. V databázi už je hned několik společností jako Arbor Realty, AFC Gamma nebo Annaly Corp.


Navíc jsem přidal nový vzhled databáze nebo rozšířil komunitu na Discordu.


Rok 2022 je tak pro mě ve znamení tvrdé práce, ale užívám si ho. Mimochodem k dnešnímu dni je můj aktuální dividendový příjem za rok 2022 $1234 a to není překlep 😊


Těžko říct, co se bude dít s trhy, těch faktorů a nejistoty je za poslední dobu opravdu hodně. Já se ale budu nadále soustředit hlavně analýzy, které mě moc baví, na své portfolio a kroky, které mohu ovlivnit. Nebudu řešit trh, indexy, budu nadále proaktivní, jak hlásí první a hlavní návyk efektivních lidí.


Být proaktivní znamená víc než převzít iniciativu. Uznáváme, že jsme zodpovědní za své vlastní volby a máme svobodu volby na základě zásad a hodnot spíše než na náladě nebo stavu. Proaktivní lidé jsou činiteli změny a rozhodnou se nebýt obětí, být reaktivní nebo obviňovat ostatní.

Steven Covey


Přeji hezké Velikonoce a ať se daří!





bottom of page