top of page

AT&T + Warner Bros. - příběh končí

Bude to téměř rok, co AT&T 17.5. 2021 oznámila zásadní změnu a oddělení divize Time Warner, kterou přitom koupila teprve v roce 2019. Všechny příčiny, proč k rozdělení došlo a příběh AT&T jsem popsal v tomto blog postu. Na jeho konci jsem také uvedl, že nikam s prodejem akcií nespěchám a počkám si, co ukáže čas.


8. dubna 2022 byla celá transakce dokončena a postupně akcionářům AT&T byly na jejich brokery připisovány akcie nové společnost Warner Bros. Discovery se symbolem WBD.


Informací za poslední rok k samotné transakci, a hlavně ke strategií obou firem toho nebylo příliš mnoho. AT&T se dál zbavovala nepotřebných částí byznysů jako streamovacích a reklamních platforem Vrio a Xandr. A v březnu 2022 pak došlo k očekávanému snížení dividendy o 21%. Na stránkách Warner Discovery byla jen prezentace z května 2021 ukazující sílu obou snažit, ale také fakt, že bude třeba řešit vysoké zadlužení společnosti.


Rozdělení společností jsem již zažil více a když se na ně dívám zpětně, vidím zde 2 možnosti reakce:

  • Okamžitě akcie nové společnosti prodat – takto jsem postupoval například u farmaceutických společností Organon (odděleno z Mercku) nebo Viatris (odděleno z Pfizer), protože jsem nechtěl vlastnit portfolio prošlých patentů


  • Novou společnost si ponechat a studovat dále (v mém případě například Kontoor Brands, které se do nástupu pandemie jevily slušně)

V mém portfoliu mám pouze společnosti, které vyplácí dividendy. Je to strategie, která mi vyhovuje. Neříkám, že je nejlepší, ale hodí se k mému stylu investování a přístupu k riziku. Vše jsem popsal v blog postu Strategie sněhové koule.


Přestože u Warner Bros. Discovery bylo téměř jisté, že nebude vyplácet dividendy, rozhodl jsem se počkat na kvartální výsledky, abych pochopil směřování obou byznysů a rozhodl se. Alespoň jsem si zase na chvíli vyzkoušel, jaké je to držet růstovou akcii, i když tvoří jen opravdu zlomek mého portfolia. Byla to příležitost pozorovat své chování, jestli třeba není čas mou strategii upravit.


Konečně vyšly kvartální výsledky obou společností a na konferečních hovorech jsem se mohl konečně něco dozvědět.


Mimochodem k výsledkům je třeba přistupovat hodně obezřetně, obě společnosti mají ve finančních výkazech mnoho operací týkající se celé transakce.

Slovo „adjusted“ neboli upravené se objevilo v tiskové zprávě AT&T 60x a tiskové zprávě Warner Bros. Discovery 20x 😊

AT&T – (staro)nová éra

Na řadu jako první přišly kvartální výsledky AT&T, ze které se opět stal "pouze" mobilní operátor. Vzhledem k tomu, že došlo k oddělení až v dubnu, byly zde ještě údaje dohromady s divizí Time Warner, ale už se dalo v reportech pozorovat oddělená data


Výsledky AT&T přišly den před po Verizonem, který zažil nejhorší pád ceny akcií od roku 2020. Akcie AT&T naopak posílily o 4% hlavně díky tomu, že přibyl nejvyšší počet mobilních předplatitelů za poslední dekádu. Z pohledu obratu to ale taková sláva nebyla: -13% proti loňskému rok, bez odečtení Time Warner +2%. A to je vlastně ta hlavní věc, kterou AT&T musí adresovat – růst.


Zadlužení se zlepšuje, dividendy nemají ani 50% volného cash flow, takže pokrytí je také ok, ale jak bude AT&T růst?


Ano vysokorychlostnímu připojení se daří růst, ale stále jsou tu části byznysu, které AT&T postupně opouští (například 3G) a navíc je v segmentu operátorů velká konkurence. Právě proto AT&T od roku 2015 začalo dělat akvizice, aby zrychlilo růst.


I v oficiální prezentaci pro investory je uveden růst obratu pro roky 2022 a 2023 jako „low single digit“ takže řekněme 1-3% a všechno pak bude společnost dohánět formou úspor v nákladech.


AT&T tedy ukázalo slibné výsledky, ale zatím nemá odpověď na otázku, jak vyřešit růst. A bez rychlejšího růstu obratu nemůžeme čekat ani růst dividend a ceny akcií, přestože nacenění vypadá zajímavě. Analýza AT&T včetně férové ceny stejně jako dalších více jak 250 společností je aktulizována v databázi.


Warner Bros. Discovery – upřímnost bolí

Akcie Warner Bros. Discovery (WBD) se začaly obchodovat okolo $25,5, dnes jsou okolo $19. Pád o 25% způsobilo hned několik událostí. Nejprve akcie prodali investoři, kteří se zaměřují primárně na vysoké dividendy. Další velkou událostí byly výsledky Netflixu, který nemile překvapil poklesem počtu uživatelů a jeho akcie se propadly okolo 40% a stáhly s sebou i celý segment mediální zábavy a streamování.


Z modrého oceánů nekonečného růstu předplatitelů se tak stává rudý oceán tvrdého konkurenčního boje a to se logicky růstovým investorům nelíbí.


K tomu všemu přišlo zvýšení úrokových sazeb a celkový pokles akciového trhu, ukončení streamovací služby CNN+ po jednom měsíci od spuštění (náklady za $300 miliónů tak vyšuměly do ztracena) a v neposlední řadě kvartální výsledky, které nepotěšily zejména nižším odhadem zisku.


Nový managment WBD se snažil udělat dojem především svou otevřeností a upřímností. CEO David Zaslav a finanční ředitel (CFO) Gunnar Wiedenfels (oba byly ve vedení Discovery) sice vše začali klasickými větami, jak jsou hrdí na tým a že celá transakce dělá firmu silnější, vyváženější apod. Následovalo ale několik vět, které je dobré si rozebrat. Nechám je v originále.


"As you've heard me say, we are not trying to win the direct-to-consumer spending war."

CEO David Zaslav


WBD má jednak vysoký dluh, který musí řešit a také si je dobře vědomo, že celý ten byznys je extrémně kapitálově náročný, konkurence se zvyšuje a růst je omezený. Zároveň mají ale výhodu, že streaming by měl dělat jen cca 35% obratu roku 2023. Na druhou stranu mimo slov typu synergie a silný aktuální obsah zde nepadla jasná věta, jak chce společnost při menších investicích vyhrát bitvu o uživatele.


"We will clearly take swift and decisive action on certain items as you saw last week with CNN+, while others will take time to formulate appropriate action plans."

CEO David Zaslav


Ukončení CNN+ je tak trochu demonstrativní krok, že rozhodnutí budou přicházet rychle. Vedení aktuálně přehodnocuje přes 200 projektů. Trochu to připomíná Steva Jobse, když se v roce 1997 vrátil do Apple, také se rušilo desítky projektů. Ona také společnost byla před bankrotem. Tím ale veškerá podoba s WBD končí počítačový hardware a další inovace je jiný byznys než mediální zábava.


"Starting with the bad news, Q1 operating profit and cash flow for WarnerMedia were clearly below my expectations."
"Now, we look at Warner generating $40 billion of revenue and almost no free cash flow…"

CFO Gunnar Wiedenfels



Management představil plán na roční úsporu nákladů ve výši $3 miliardy a v podstatě otevřel karty a řekl, že výsledky jsou pod očekáváním a byznys Time Warner potřebuje rychle vyléčit, protože nemá žádné volné cash flow.


Celkově musím říct, že na mne management svou upřímností docela udělal dojem. Samozřejmě jsou ale jsou i pochybnosti, protože mohli využít situace, kdy za výsledky WBD a hlavně Time Warner ještě nejsou plně zodpovědní a chtěli snížit přehnaná očekávání.


Taková strategie typu vysypeme všechny kostlivce najednou a příští kvartál(y) budeme říkat, jak už se projevují naše společné kroky a že se vše daří.


Slovo dividenda mimochodem nepadlo na konferenčním hovoru a pravděpodobně se v dohledné době čekat nedá.


Nacenění vs konkurence

Co dělá WBD zajímavé je nacenění byznysu podle předpokládaných zisků. Podíval jsem se na odhady zisku na akcii roku 2023 (seekingalpha, gurufocus, yahoo finance), kdy už by měly být vyčištěny finanční operace a společnost mít za sebou celý rok fungování. Ano jsou velké odhady a realita se může lišit, ale musel jsem se něčeho chytit.


V tuto chvíli při současné ceně vychází ukazatel P/E (poměr ceny a zisku na akcii) takto:

  • Warner Bros. Discovery 7,2

  • Netflix 15

  • Comcast 11

  • Disney 20

Z tohoto pohledu vypadá WBD opravdu levně, ale má před sebou ještě dlouhou cestu plnou úspor, tvrdého konkurenčního boje, fenoménu "cord-cutting" (pokles předplatitelů satelitní/kabelové TV) a také musí doufat, že návštěvnost kin se vrátí na úroveň před pandemií. Může přijít recese a lidé budou šetřit na výdajích za zábavu…


No a taky je otázka jestli management už našel všechny kostlivce...


Co budu dělat

Své akcie jsem se rozhodl prodat. Management mluvil otevřeně, růstový potenciál a silné značky tu jsou, ale opět se mi potvrdilo, že nechci vlastnit společnost bez dividend. Nutí mě to daleko víc se soustředit na cenu akcií, na kvartální výsledky, a to bere hodně času. Můj hlavní cíl je růst pasivního příjmu a do toho WBD nezapadá.


Nacenění sice vypadá zajímavě, ale také odpovídá všem rizikům. Streamovací platformy a mediální společnost jsou teď pod tíhou posledních událostí pod velkým tlakem a ceny akcií padají. Třeba už narazily na dno a možná prodám v nejhorší možné době, ale trh časovat neumím a nebudu se o to pokoušet.


Zhodnocení mého rozhodnutí

Celkově AT&T není velká pozice v mém portfoliu. Vlastním 48 akcií AT&T a když jsem se před rokem rozhodl ponechat si akcie AT&T a počkat, byla cena akcií $22,67 (celková hodnota pozice $1088).


Dnes akcie se obchodují za $19,13. To znamená pokles o 16% a ztrátu $169.


Na druhou stranu jsem obdržel:

  • Dividendy + sumu za oddělení akcií $79

  • 11 akcií WBD, aktuálně v hodnotě $208

Celkový zisk tak je $118, což je 10,8% hodnoty mé pozice z května 2022. Zatímco index S&P si za tento připsal jen 1%.


Kdybych býval prodal akcie WBD okamžitě, možná bych na tom dalších cca $70 vydělal, na druhou stranu nic mi nevynahradí všechny zkušenosti, které jsem na tom získal.


Možná kdyby mě nezajímaly dividendy a měl více času na sledování výsledků, WBD si nechám, ale tohle není můj styl investování.


Rozhodnutí ponechat si akcie AT&T mi pohledem proti indexu S&P pomohlo. Pro mě je však daleko horší, že jsem ztratil část pasivního příjmu, kterou mi naštěstí jiné akcie skvělými růsty dividend vynahradily (UPS, Target nebo jiné,...).


Navíc mám v portfoliu o jednoho dividendového aristokrata méně a přemýšlím nad komentářem, že Time Warner pod vedením AT&T neměl žádné volné cash flow. Vždyť AT&T již přes rok vedl John Stankey, bývalý CEO právě Time Warneru. Tento člověk teď vede AT&T, kterou nadále držím...


Na vše se dá dívat různými pohledy, každopádně jsem moc rád, že jsem si touhle zkušeností prošel.


Doufám, že byl tento blog post pro Vás inspirací.


Příběh WBD se pro mě uzavírá, společnost budu sledovat jen bokem, ale v databázi mám přes 250 analýz a již brzy vychází květnový newsletter. Ukázku zdarma je zde -> LINK




bottom of page