top of page

Trh padá, party začíná

Je opravdu zajímavé, jak se mohou věci rychle měnit. Stačí pár červených dnů na burze a hned se dějí věci. V diskusních fórech se řeší únorové výprodeje s komentáři, že březen bude lepší, youtubeři točí videa, jak se zachovat v krizi a akcie Gamestop mají opět svůj svět jinak vymyšlenej😊 Pokračují i další podpůrné balíčky do ekonomiky (např. $1,9 bilionů v USA)!


Přitom, když se podíváme z delší perspektivy na vývoj indexů, neděje se teď vůbec nic.

Od začátku roku jsou všechny indexy v růstu, Nasdaq téměř 5%. Ani únor nebyl vůbec špatný, jen posledních 14 dní je vidět pokles. Na druhou stranu i pokles 5% při současné volatilitě trhů je úplnou drobností. Co se tedy stalo?


Všechno ukazuje jen na to, jak je dnešní trh ovlivněn krátkodobými informacemi a snahou rychle zbohatnout. Přitom nejvíce v poklesu je v odvětvích, kde se jen těžko určuje správná hodnota společnosti jako elektromobily nebo solární energie, kde se očekávají ohromné růsty. Navíc přeci za korekci se dá považovat pokles o více než -10% a o medvědím trhu mluvíme až od -20%.


Takže. Stačí jen myslet dlouhodobě a držet se své strategie. Pár dní poklesů přeci nemůže dlouhodobého investora vůbec rozhodit. Naopak!


1) Pokud má už zainvestováno delší dobu, stále je významně v plusu a k tomu ještě v lepším případě dostává pravidelné dividendy.


2) Pokles to znamená příležitost. Lze koupit skvělé společnosti levněji. Buď blízko férové ceně nebo ještě lépe se slevou. A hlavně s vyšším dividendovým výnosem:

· Home Depot zvýšil dividendu o 10%, přesto je za posledních 14 dní -6%

· Dividendový výnos Unileveru se blíží 4%

· Lockheed Martin má ukazatele P/S (cena/obrat) a P/E (cena/zisk) na nejnižší úrovni za posledních 5 let


Tyto 3 a mnoho dalších společností naleznete v databázi analýz ZDE.


A mohl bych pokračovat dál a dál. Opět platí, že akciový trh = trh jednotlivých akcií (společností), kde si každý může vybrat tu svou. Ať trh roste nebo padá, hlavní je se dívat na jednotlivé společnosti, jejich výsledky (fundamenty) a hledat/čekat na tu správnou příležitost, jako když pálkař čeká na ten správný nadhoz. A čím víc trh padá, tím víc těch dobrých nadhozů přichází.


„Investování je ten nejlepší byznys na světě, protože nemusíte nikdy odpálit. Stojíte a nadhazovač hází General Motors za 47! U.S. Steel za 39! a nikdo neřekne strike, když neodpálíte. Není zde žádný postih, jen můžete přijít o příležitost. Celý den čekáte na hřišti a až všichni chytači usnou, tak odpálíte.“

Warren Buffett

Pak už jen čekat a čím víc to půjde dolů, tím víc můžete slavit. Psychologie dělá hodně.


Postupně buduji portfolio a databázi analýz mnoha společností, může Vám pomoci vybudovat vlastní nákupní seznam a zdroj pasivního příjmu -> podívejte se SEM.

Nebo mi pošlete email a pošlu Vám ukázku newsletteru a analýzy.

bottom of page