top of page

To nej z Q3 + osobní cíle

Ten čas letí! Už je to měsíc, co skončil třetí kvartál, a ještě jsem nedělal shrnutí cílů. V předchozích kvartálech jsem mimo své osobní cíle vždy uváděl všechna nej a zajímavé zprávy. Tentokrát jsem vybral 3 zajímavé zprávy z posledního kvartálu a 3 dividendové nárůsty.


Nově jsem od července začal psát blog posty, které shrnují vždy každý týden, takže tam můžete najít mnoho další informací a odkazů.


3 zajímavé zprávy


Čínská realitní bublina a zásahy státu proti technologickým firmám.


Začalo to zásahy vlády proti technologickým firmám, které poslaly ceny Tencentu nebo Alibaby o 30%, resp. 50% dolů proti jejich historickým maximům. Klíčovou otázkou je nakolik se státní zásahy opravdu projeví dlouhodobě ve výsledcích a zda si tyto akcie zažily dno. Alibaba rostla poslední kvartál v tržbách stále o skvělých 33% i Tencent splnil očekává a rostl za první půlrok o 20%.


Pokud jde o čínskou realitní bublinu, tak už nejde jen o Evergrande, ale problémy mají aktuálně další 4 developeři – Sinic Holdings, Modern Land, Fantasia a China Properties Group. Scénářů, co se může stát, je stále hodně. Nejlepší samozřejmě bude, pokud se vyplní scénář čínské banky, který tvrdí, že je vše pod kontrolou.


Evergrande se díky splacení částky $83 miliónů dolarů zatím bankrotu vyhnula. Pokračuje ve svých projektech a její předseda představenstva dokonce mluvil o novém směru společnosti a elektrických automobilech….


Investice do Číny prostě mají svá rizika vzhledem k tamní politické situaci. Stát má velkou sílu a ukázal to i na společnosti Didi, jejíž vstup na burzu v USA velmi zkomplikoval.


Ceny komodit, energií a dopravy


Jsou toho plné zprávy, vše se zdražuje. I když tedy ne úplně vše, třeba železná ruda klesla a spolu s ní i akcie těžařů. Výrobci potravin a dalších rychloobrátkových produktů houfně oznamují plány na zdražení, nárůsty tržeb, ale poklesy zisků. Ti, kterým se to daří dobře zvládat, jsou pak odměněni růstem cen akcií. Nebo spíše ti, kteří vyšlou do světa pozitivní zprávy. Viz následující příklad:

  • Kimberly Clark vykázala růst obratu +7% a stabilní zisk na akcii, snížila ale výhled na další kvartál a to poslalo akcie dolů o 4%

  • PepsiCo. vykázala růst obratu 12%, zisk na akcii ale klesl o 3%. Pepsi však zvedlo odhady růstu, a tak cena akcií rostla

Ceny energií pak vystřelily nahoru akcie ČEZu nebo Gazpromu a úplně „zničili“ firmu Bohemia Energy, jejíž klienti to teď musí mít opravdu těžké.


Na akcie ČEZu teď mají někteří analytici vyvěšenou cenovku na 1000 Kč, nesmí se však zapomínat, že cena akcií silně koliduje s cenou silové elektřiny a situace se zase může vrátit do normálu. A snad se to tam i vrátí, protože takhle drahé energie platit opravdu nechceme…


Kup teď a zaplať později


Jako poslední „nej“ novinku jsem vybral BNPL (Buy Now Pay Later). V poslední době se totiž objevilo mnoho partnerství a akvizic na toto téma, např. Amazon-Affirm, Square-Afterpay, PayPal-Paidy a další společnosti jako Visa nebo Goldman Sachs také naskočily na tento vlak.


Vzhledem k rostoucí inflaci dává smysl své závazky platit později, protože hodnota peněz klesá. Na druhou stranu tento koncept zvyšuje zadluženost. Když si vezme člověk v potaz, co dnes stojí bydlení, k tomu jaké mají v USA studentské dluhy, mělo by být základní myšlení snažit se omezit některé spotřební chování a tyto drobné spotřebitelské úvěry. Tyto služby jdou však proti tomu a mohou způsobit problémy do budoucna – buď jedincům nebo celému systému.


3 nejzajímavější dividendové nárůsty


Altria (MO) +5% - aby akcie s výnosem blízko k 8% ještě zvedala dividendy o 5%, to je naprostá paráda.


HP (HPQ) +29% - zatímco celý svět řeší cloud a další technologie budoucnosti, dividendový nárůst HP strčil do kapsy Visu, Microsoft, Apple a další.


Papa John´s Pizza (PZZA) +56% – Papa John´s se kolem roku 2018 zmítal v interních problémech. V roce 2019 ale vstoupil do hry investor s velkým reklamním potenciálem, Shaquille O´Neill. No a proti Shaqovi se opravdu nemá sázet. Zatím se jeho investice jeví jako geniální a Shaq-a-Roni pizza boduje.



Zdroj: Papa John´s


Portfolio a osobní cíle


Pro rok 2021 jsem si dal 4 cíle, je tedy čas, jak to vypadá s jejich plněním.


Budoucí dividendový příjem pro příští období: $3000 (zvýšeno na $3600)

V době, kdy píšu tento blog post jsem již na $3347, cesta k $3600 je ještě dlouhá, ale pokusím se přiblížit. Každopádně jsem opravdu velmi spokojen, jak se daří růst pasivní příjem. Brzy navíc dosáhnu kumulativního příjmu $7000 😊


Dividendový příjem za rok 2021: $2600

Na konci září jsem byl na $2160 a momentálně okolo $2400, takže reálně to vypadá okolo $2800.


50 postů na blogu

V tuto chvíli máme týden 43 a jsem na čísle 45, trochu jsem si to „zjednodušil“ psaním blog postů novinky týdne. Ale pomáhá mi to se orientovat na trhu, a hlavně sledovat dividendové nárůsty. Zvolil jsem tedy trochu jednodušší cestu k cíli, ale bylo pro mě hlavní soustředit se na jiné cíle jako databáze analýz


200+ analýz pro členy webu (stav na konci roku 2020: 30)

Je sice konec října, ale na webu už je právě 200 analýz, některé již byly několikrát aktualizovány. Chvíli si teď dám oddych a pomalu se vrhnu na další aktualizace.


A co dalšího se stalo na Sněhové kouli...


  • Do newsletteru jsem přidal přehled brokerů a základní informace k ETF včetně pohledu na americká ETF a ETF zdarma u brokera Degiro. Newsletter se tak rozšířil na 60 stran.

  • Také databáze analýz dostala úplně nový vzhled a funkci vyhledávání. Trochu jsem se kvůli tomu učil i kódovat…

  • Nebo jsem udělal své první investice ve Španělsku a Německu…


A přesně tak by to mělo být, neustále se učit nové věci, zlepšovat a posouvat věci dopředu.


Díky moc za podporu a doufám, že i Vám pomáhají informace ze Sněhové koule ušetřit čas a učit se nové věci.




bottom of page