top of page

Tesla: Nová naděje

Aktualizováno: 11. 3. 2021

Na burze jsem už zažil mnohé, to že ceny dokáží kolísat jako horská dráha není nic nového. Každopádně vidět denní změny u velkých společností (mega cap = tržní kapitalizace vyšší než $200 miliard) v řádu 20% nahoru dolů, na to nejsem úplně zvyklý. Zaměřuji se na dividendové investování, ale trh mě nikdy nepřestane překvapovat. Dnes to bude jen takové krátké zamyšlení nad tím, co se děje.


Co se stalo?


Tesla je v tomto zamyšlení jen jako exemplární příklad, protože podobně velké změny cen byly k vidění u více společností a odvětví. Investoři do obnovitelných energií by mohli vyprávět. Pojďme se podívat na ceny Tesly, aktuálně 6. největší společnosti světa podle tržní kapitalizace:


- 1.3.: $718

- 8.3.: $563 (-22% vs 1.3.)

- 9.3.: $673 (+20% vs 9.3.)


Ano opravdu, jedna z největších společností světa mění svou cenu jako ponožky. Představte si, že byste kupovali dům a každý týden by se cena měnila o 20%. Pro někoho možná ne úplně férové porovnání, ale stejně těžko jako si představíte, že by se takto měnily ceny pozemků, se jen těžko hledá objektivní důvod, jaké události se v historii společnost stanou, aby se takto měnila cena.


Čísla nebo očekávání?


Pojďme se podívat na poslední dva zmíněné dny.


8.3. internet zaplňují články, že praská bublina. 9.3. hlásí titulky comeback technologických akcií, „buy the dip“ chování a naději, že se na trhy se vrací optimismus (nebo jak by řekli fanoušci Star Wars – Nová naděje).


Ať se děje, co se děje ani jeden z titulků nemluví nic o strategii společnosti, zvýšené poptávce nebo výsledcích. K čemu vůbec výsledky, když všichni očekávají, že trh a firma prostě určitě porostou, navíc máte v rozvaze bitcoiny a hlavní komunikačním nástrojem je Twitter. Ukazatele forward P/E (přes 120) nebo P/S 20 jsou vlastně k ničemu a co na tom, že Toyota má 7,6x větší obrat a GM 4x. Nemluvě o tom, že klesá tržní podíl a počet prodaných aut v Evropě. I tak může podobná společnost růst za den o 20%.


Ne opravdu trh není racionální nebo mi něco uniká 😊


Kde se ty peníze berou?


Schválení nového podpůrného ekonomického balíčku $1,9 bilionů, kdy většina obyvatel USA dostane minimálně $1400 bude mít určitě další dopad na trhy. Předchozí balíčky $2,9 bilionů (březen 2020) a „vánoční dárek“ $0,9 bilionů (prosinec 2020) skončily také na burze –> týden po odeslání balíčku rostlo obchodování o 90% a podle Deutche Bank průzkumu plánují investoři použít až 37% peněz z jakýkoliv podpůrných balíčků na další investice. Jedeme dál, peníze tvoří peníze.


"Cena akcií Tesly je podle mě příliš vysoká"

Elon Musk tweet (květen 2020, cena akcií Tesla ~$160)


No a Teslu a další populární akcie musí vlastnit každý, ta cena přece nemůže klesat pořád a brzy bude šance pro nákup -> Nová naděje! Nebo spíš impérium vrací úder?


Zaměřuji se na dividendové akcie a postupně buduji portfolio a databázi analýz mnoha společností. Může Vám pomoci ušetřit čas a vybudovat vlastní nákupní seznam a zdroj pasivního příjmu -> podívejte se SEM.


bottom of page