top of page

Rostou mi dividendy aneb informace v emailu

Informační zahlcení zná snad každý. Běžně chodí v práci nebo soukromě desítky nebo dokonce stovky emailu denně. Člověk ani nemá čas si je všechny přečíst. Ve té změti reklam, reportů, emailů typu FYI („for your information“) je ve finále naprosté minimum zpráv, které nás opravdu zajímají a přinesou nám nové informace.


Zkuste si vzpomenout, kolik emailů si pamatujete z minulého týdne nebo jen ze včera…


Co si ale člověk moc dobře pamatuje je, kdy dostal přidáno. Většinou je to tak důležitá informace, že se předává osobně a neděje se to moc často.

Pokud ale máte pasivní příjmy z dividend, je to jiné. Můžete prostě jednoduše dostat do emailu zprávu, že firma zvedá dividendy. Ukážeme si jak tyto informace dostávat a nemusíte na to mít žádnou speciální službu, je to zdarma!


K dnešnímu blog postu mě inspiroval včerejší email od společnosti Starbucks. Starbucks sice není v tuto chvíli vůbec levná společnost - více kdyžtak v databázi. Jako dlouhodobý akcionář jsem ale spokojený, je to skvělý byznys a jsem v plusu více než 100%. Není důvod cokoliv dělat, jen si užívat rostoucí dividendy.


Už ten předmět emailu byl lákavý


Starbucks Announces Increase in Quarterly Cash Dividend




Po kliknutí na odkaz to přišla ta hlavní zpráva. Člověk to přečte rychle a hned se začne počítat.



Zdroj: Starbucks Investor Relations


Starbucks zvyšuje dividendu z $0,45 na $0,49 na akcii, to je skoro 9%!


Paráda můj pasivní příjem roste a to ještě rychleji než poslední dobou často skloňovaná inflace.


Takový email hned zlepší náladu a během minuty je vše vyřízeno.


No a takové informace může akcionář dostávat také o své firmě. Každá společnost má stránku vztahů s investory „investor relations“, kde jsou k dispozici finanční výsledky a další informace.


V případě Starbucks je to tento odkaz. Případně stačí jen do vyhledávače napsat název firmy a k tomu spojení investor relations, např.:


  • „McDonalds investor relations“

  • „Apple investor relations“


No a pak už stačí jen najít kolonku pro zadání emailu a je to hotové. V případě Starbucks si můžete i určit, jaké typy zpráv chcete dostávat – v případě dividend by to měly být tiskové zprávy „press release.“



Zdroj: Starbucks Investor Relations


Jako investor můžete být informováni o všem, pozor však na informace typu „end day quote“, to pak chodí email každý den a mailbox se rychle plní.


Tento blog post slouží jako rychlý tip, pokud ale nechcete dostávat více zpráv, stačí se například podívat do databáze online, kde jsou vždy aktuální informace jaké společnost vyplácí dividendy nebo využít jiné stránky (např.: dividend.com)


Zpráv chodí denně opravdu hodně, na druhou stranu i v tom světě plném informací je právě růst pasivního příjmu něco, co by mělo každého investora zajímat. Stejně jako každého zajímá růst platu v práci.


A pokud vlastní investor více dividendových růstových akcií, není to o diverzifikaci, ale také dostává několikrát za rok přidáno, takže nemusí čekat jednou do roka na přidání, bonusy nebo na změnu pozice…


A sněhová koule se nabaluje... :-)


bottom of page