top of page

7 tipů & krátkodobý vs dlouhodobý pohled

Aktualizováno: 6. 11. 2021

Dnešní blog post je trochu o zamyšlení nad krátkodobým a dlouhodobým pohledem ve světle posledních dní a také přinese pár tipů, jak neřešit kolísání cen akcií.


Další týden je za námi a přemýšlím, nad tím, co si myslet. Každý den na mě vyskočil jiný důvod, proč padají ceny akcií -> ekonomická data, zprávy z Číny, politika atd....


Když to pak jeden den skočí nahoru, zase je všechno pozitivní, hlavně získat co nejvíc prokliků a doručit zobrazení bannerů pro inzerenty. I tohle je byznys. Aby také ne, když jeden z hlavních serverů, Yahoo Finance, vlastnila společnost Verizon a aktuálně mění majitele.


Baví mě na tom, jak už je to připravené –> je jasné, že název bude na 99% „Stocks trades higher/lower amid…“


Klíčové slovo je trade neboli obchodovat, o investování zde nepadne ani slovo. A to je právě to hlavní, co si musí člověk uvědomit. Volatilita (neboli kolísání cen) na trhu vždy byla a bude a způsobují ji tito novináři, obchodníci (nebo jim mám říkat techničtí analytici) a mnozí další, co chtějí rychle zbohatnout. Takže vlastně by investor takové články neměl vůbec číst :-)


Je těžké pochopit, proč akcie McDonalds jsou tento týden +1,4% a konkurent Yum Brands -2%. Ani u jedné nevyšla zásadní zpráva, která by měla s cenou zahýbat, když tedy pominu, že jsou obě firmy teď hodně drahé a trochu by spadnout mohli.


Směřuji k hlavní myšlence, a to je dlouhodobá orientace a tím nemyslím ani rok, ale několikaletý horizont.


„Krátkodobě je trh hlasovací zařízení; dlouhodobě funguje jako váha.“

Ben Graham – autor knihy Inteligentní investor a zakladatel hodnotového investování


Když nejslavnější investor Warren Buffett psal své první dopisy akcionářům, hned uváděl, aby se na výkonnost jeho partnerství dívali dlouhodobě v horizontu minimálně 3-5 let, ale i tak říkal, že i toto období je krátký horizont.


Když si vypočtete férovou cenu a výkonnost akcie se chová jinak, neznamená to, že byl výpočet špatný, ale cena se prostě mohla růst jen z popularity akcie (není tajemstvím, že mnohé společnosti si platí youtubery) nebo vlivem nových zpráv.


Proto když youtuber, který má portfolio drahých společností bez zisku, říká, že minulý měsíc, letos nebo loni porazil index xy, neznamená to, že v tom bude pokračovat. Možná jen vyletěly nějaké spekulativní akcie, což je v poslední době je docela běžné.


Stačí se podívat na v roce 2020 vychvalované ETF společnosti Ark, které tvoří Tesla nebo čínské akcie (než tedy byly prodány). Toto ETF je od svého maxima 1.1. o 12% dole. Zatímco trhy téměř o 20% nahoře.


Investor musí mít dlouhodobou orientaci a vědět, co kupuje a jaké to má rizika.


Když se podíváme na akcie těžařských společnosti BHP Group nebo Rio Tinto, byly letos investoři odměněni vysokými a speciálními dividendami. Problémem těchto společností je však fakt, že jejich výsledky (a cena akcií) jsou vázány na ceny komodit. Stačí se podívat níže na graf ceny Rio Tinto a železné rudy.





U takové společnosti se pak těžko určuje férová cena, jsou zde vyšší rizika (jako kolísání dividend) než stabilní byznys jako výrobce potravin nebo poskytovatele veřejných služeb. Na druhou stranu to nemusí být špatná investice, jen to chce dlouhodobou orientaci a počítat s krátkodobými výkyvy, které třeba mohou pokrýt dividendy.


Krátkodobě by prostě cena akcií neměla dlouhodobého investora ovlivnit a na závěr tady mám pár tipů, jak ji přestat řešit:


  1. Dívejte se na trh nebo své portfolio/trh jen občas a – 1x týdně, 1x měsíčně.

  2. Ekonomické zprávy jsou dobré pro obecný přehled, ale nespojujte si je s akciemi

  3. Společnosti (nebo ETF) kupujte s cílem držet a ideálně nikdy neprodávat. Nezapomeňte, že kupujete reálné společnosti, které vlastníte. Krátkodobě si můžete zaspekulovat v kasinu nebo si vsadit na sport – ono to má ve finále podobnou pravděpodobnost na úspěch 😊

  4. Pokud opravdu společnosti věříte (proč jinak jí taky kupovat), pokles ceny je signál k nákupu

  5. Co takhle místo cen řešit jiné ukazatele – třeba velikost a růst pasivního příjmu z dividend nebo dlouhodobý růst zisku dané společnosti

  6. Investujte pravidelně každý měsíc v přesný den

  7. Zaměstnejte mozek něčím jiným

No a v neposlední řadě je třeba si uvědomit, že všechny zisky a ztráty jsou virtuální. Dokud investor neprodá, nedá se mluvit o ztrátě nebo zisk...


Tyto tipy jsou čistě individuální, někoho se například baví dívat na portfolio každý den a možná má něco jiného, co mu funguje. Určitě zkoušejte různé tipy a triky na sobě, mě samotnému trvalo 2 roky než jsem si našel strategii, která mi vyhovuje.


Každopádně postupem času jsem se dobral k tomu, že jsem za tento měsíc dostal už $230 v dividendách. Jasně není to moc, ale ještě neskončil měsíc a jsem +30% proti minulému roku. Takže můžu pokračovat v nabalování sněhové koule…


No a taky mě baví analyzovat a vzdělávat se – už je v databázi 189 společností, ukázku newsletteru a analýz rád pošlu, stačí kliknout ZDE nebo mi napsat 😊



bottom of page