top of page

Pohled na Avast aneb Sněhová koule jde do Česka

Aktualizováno: 13. 4. 2021

Avast patří mezi nejznámější české technologické společnosti. Je to příběh o tom, jak díky zavirované disketě vznikl jeden z nejlepších antivirových programů na světě.


Společnost vstoupila koupila svého hlavního rivala AVG a vstoupila na londýnskou burzu, lze ji však koupit i na pražské burze.


V databázi mám již 120 dividendových společností, ale Avast je první českou firmou. Navíc od roku 2019 začal vyplácet dividendu a důležitost kybernetické bezpečnosti stále roste.


Byznys


Avast poskytuje bezpečnostního software proti virům pro počítače a mobilní telefony individuálních spotřebitelů. Společnost působí také pro malé a střední podniky a nabízí řešení antivirového programu ve verzi zdarma i dalších placených verzích. Avast má 435 milionů uživatelů a se svými produkty působí po celém světě a mezi její značky patří Avast, AVG nebo CC Cleaner. Společnost byla založena v roce 1988, na konci roku 2018 byla společnost uvedena na londýnské burze.


Většinu obratu Avastu tvoří osobní počítače a z hlediska geografie má poměrně slušnou diverzifikaci. TOP 5 zemí tvoří 39% uživatelů. Vzhledem k tomu, že mnoho uživatelů používá program na více platformách, nebude již Avast uvádět zvlášť segmenty počítačů a telefonů.


Segmenty:

• Osobní počítače 79%

• Mobilní telefony 8%

• Zabezpečené vyhledávání 8%

• Malé a střední podniky 5%


Počet uživatelů:

• USA 12%

• Brazílie 10%

• Rusko 6%

• Francie 6%

• Německo 5%

Top 5 zemí = 39%


Za posledních 5 let rostl Avast v obratu průměrně o 27% za rok. V zisku na akcii to bylo „jen“ 15% ale to je dáno náklady na akvizice/prodeje, které se promítly do zisku například v roce 2020. Výplatní poměr dividend totiž vychází 96%. Abych zamezil těmto jednorázovým vlivům použil jsem pro tuto analýzu pohled na volné cash flow, ke kterému také společnost poměřuje svůj výplatní poměr pro dividendy.


Růst Avastu pokračoval i v posledním roce, i když obrat rostl jen 2%, hlavně proto, že Avast kvůli hrozícím problémům skončil se segmentem Jumpshot, který shromažďoval a prodával data uživatelů. Počet uživatelů rostl +7%. Rostl také počet aplikací na osobu na 1,5 (+3%) a průměrná útrata na zákazníka +4,5%.


Avast je těsně druhý na trhu (12% podíl) za lídrem Symantec (13%), má vysokou operační marži: 37%, na úrovni Symantec a daleko lepší než například další konkurent McAfee (5%).


Trh kybernetické bezpečnosti má podle serveru Statista růst o 10% do roku 2024, takže Avast má Avast další půdu pro růst.


Mimochodem Avast zastaví měsíčně 1,5 miliardy útoků!


Růstu chce dosáhnout především díky nástrojům na přímou monetizaci (udělat z uživatelů free verze své předplatitele) nebo cross-sellingu (zvýšit počet aplikací na předplatitele) a také vstupu do nových segmentů jako internet věcí.


Rizika


Hlavní problémem, ale i příležitostí pro Avast je fakt, že pouze 5% uživatelů používá placenou verzi. Je zde tedy velký potenciál, ale nedaří ho nastartovat.


Dále do segmentu sílí konkurenci - vstupují sem noví hráči jako Microsoft nebo McAfee nedávno vstoupilo na burzu, takže bude daleko agresivnější.


V neposlední řadě je třeba si uvědomit, že jde o investice do technologického sektoru, kde každá inovace může změnit poměr sil na trhu. Fakt, že Avast dnes patří mezi top hráče nemusí hrát velkou roli, pokud bude společnost špatně investovat a vyvíjet své produkty. Hackeři jsou přeci jen vždy o krok napřed.


Finance, dividendy a odhad ceny.


Dluh Avastu je bez větších problémů, na úrovni 2,4x EBITDA. U podobných společností je být pod trojnásobkem v pořádku. Od roku 2017, tedy tesně po akvizici AVG se navíc dluh snížil o 50%.


Avast vyplácí dividendy od roku a cílí na výplatní poměr z volného cash flow na úrovni 40%, právě proto ještě ohlásil další zvýšení dividend a výnos se teď pohybuje na úrovni 2,5%. To je pěkné na rostoucí technologickou společnost.


Níže na obrázku můžete pro ilustraci najít vývoj obratu, cash flow nebo i operační marže, tak jak to vždy zpracovávám v databázi.





Avast se od vstupu na burzu prodávat za hodnotu 15x volné cash flow, což je i docela férové ocenění, zvlášť pro technologickou firmu. Aktuálně podle odhadů roku 2021 je volné cash flow na úrovni 13,5x ceny. To značí, je by společnost mohla být podhodnocena.


Osobně vidím cenu na úrovni 158 Kč, tedy cca 10% pod férovou cenou, a tak je pro mě Avast jeden ze zajímavých kandidátů pro nákupní seznam.


Jestli Avast koupím, to ještě uvidím :-) Mám pevné pravidlo, kdy nakupovat a ten den se rozhlédnu po trhu a vezmu to nejlepší pro mé portfolio, tak jsem o tom psal ve článku Strategie sněhové koule.


V databázi na webu mám i další analýzy z celého světa, zároveň buduji dividendové portfolio a posílám měsíční newsletter, nechte si poslat ukázku ZDE.




bottom of page