top of page

Novinky týdne 45 & 46/2021

V tomto blog postu můžete najít odkazy na pár vybraných článků, také se podívat, které společnosti za poslední 2 týdny zvedly dividendy, a jak vypadá stav databáze Sněhové koule.


Pokud chcete tyto informace a další články z blogu dostávat pravidelně do emailu, stačí se registrovat na stránkách. K registraci dostanete ukázku newsletteru a analýzu zdarma!


Novinky na Sněhové kouli


Do přehledu brokerů v sekci newsletter jsem přidal amerického brokera Tastyworks. Dále jsou aktualizovány poplatky brokera Degiro podle nových podmínek, které platí od 20.12.


Příští nákup chystám v pondělí nebo úterý, informace dostanete do emailu. Také zde uvedu můj postoj ke společnosti Orion Office REIT (ONL), jejíž akcie dostali akcionáři Realty Income Corp.


Databáze analýz -> 202 reportů


Od začátku listopadu je v databázi aktualizováno/přidáno 17 reportů.


Nově přidané společnosti:

- PostNL (AMS:PNL) - v této společnosti s téměř 10% dividendou má největší podíl Vesa Group Daniela Křetínského a Patrika Tkáče

- Costco (COST)


Aktualizovány například dividendoví aristokraté jako Aflac (AFL) nebo Realty Income Corp (O) a další...


Zajímavé články a novinky

Jako vždy vybírám články které jsou mimo hlavní dění jako prodávání akcií Tesly nebo inflace.


Spin-off sezóna

LINK (CZ blog post o rozdělení Johnson & Johnson)


Psal jsem to již minulý týden v blog postu, ale připomínám znovu. Hned 3 velké společnosti oznámily rozdělení svých byznysů: Toshiba, GE a Johnson & Johnson).


Kvartální výsledky


Další týdny kvartálních výsledků toho přinesly hodně - zde je pár zajímavostí:


- Cisco s růstem tržeb +8% překonalo odhady, ale výhled růstu 4-6% byl pod očekáváním a cena akcií se propadla za den o 9%


- Home Depot s růstem obratu +10% a zisku na akcii +23% překonal odhady a ceny akcií jsou na historickém maximu


- Alibaba sice není dividendová akcie, ale její výsledky byly zajímavé: růst obratu +29% (ovšem "jen" +16% bez akvizice Sun Art) a výhled na příští rok +20-23% byl pod očekáváním analytiků a akcie oslabily o 15% v minulém týdnu. Mimo politického rizika, tak je tu i riziko menšího růstu trhu a vyšší konkurence. BABA není akcie pro mě, ale pro ty, kdo mají vyšší toleranci rizika a nepotřebují dividendy, se prodává za 15.8 násobek zisku 2022 ("forward PE")


Fintech služby padají


Visa, Paypal, Mastercard minulý týden klesaly o 5-8%. Visa je od začátku roku -8%. Populární fintech sektor to teď má těžké. Visa klesla hlavně proto, že Amazon přestane podporovat její kreditní karty. I přes tyto poklesy to však neznamená, že by tyto společnosti byly levné.


Další 2 zajímavosti k pobavení


Společnost Rivian se stala těsně po uvedení na burzu třetí největší automobilkou podle tržní kapitalizace LINK. Společnost přitom ještě nemá obrat. Ano největší akcionář je Amazon, je zde domluva o počtu dodávek, ale stejně...


Jakoby nebylo málo, že Mariah Carey "All I Want for Christmas" se vrací každý rok. Mariah bude mít své menu i v McDonald´s LINK Žerty stranou, tyto menu od celebrit opravdu fungují.


Zajímavé dividendové nárůsty:


Nike, Atmos Energy nebo dividendový aristokrat ADP měly velice hezké nárůsty, ale všemu naprosto vévodí Aflac. Již minulý rok zvedla společnost dividendy o 18% a letos o další 21%! Naprosto skvělá bilance tohoto dividendového aristokrata.


Potěšila také Realty Income Corp, která zvedá pravidelně každý kvartál spíše symbolicky, ale tentokrát to bylo hned o 4%!


  • Aflac (AFL) +21%

  • Agilent Technologies (A) +8%

  • Automatic Data Processing (ADP) +12%

  • Assurant (AIZ) +3%

  • Atmos Energy Corporation (ATO) +8%

  • Atlantica Sustainable Infrastructure (AY) +1%

  • D.R. Horton, Inc. (DHI) +13%

  • Lancaster Colony Corporation (LANC) +7%

  • MDU Resources Group, Inc. (MDU) +2%

  • NIKE, Inc. (NKE) +11%

  • Realty Income Corporation (O) +4% vs předchozí kvartál, +5.5% vs minulý rok

  • Roper Technologies, Inc. (ROP) +10%

  • Royal Gold, Inc. (RGLD) +16%



bottom of page