top of page

Novinky týdne 3/2022

Třetí týden roku 2022 je za námi a na trzích převládá červená barva. Čísla za americké indexy jsou zajímavá:

  • S&P (-5,6% za poslední týden, -8% od začátku roku)

  • Nasdaq (-7,6% za poslední týden, -12% od začátku roku)

Nasdaq, který byl dlouho dobu považován za předražený, tak je v korekci a mimochodem čísla od začátku roku má stejná jako ruské indexy, na kterých se výrazně podepisuje politická situace.


Je třeba se však uvědomit hned několik zásadních věcí:

  • Neděje se nic hrozného: Index S&P je úrovni z října 2021, index Nasdaq je na úrovni z května 2021 a pořád +41% oproti období před začátkem koronaviru. A říjnu jsme se přeci neměli vůbec špatně a slavili super zisky :-)

  • Čísla mimo USA nejsou tak špatná (Japonsko -4%, Kanada -3%, Neměcko -2% a Velká Británie dokonce +1,5% od začátku roku). V době drahých amerických indexů, tak může pomoci i geografická diverzifikace

  • Indexy jsou průměrná čísla, je mnoho firem, co si od začátku roku vede dobře a hlavně mnoho firem naopak můžeme nakoupit za lepší cenu :-) vždyť v lednu nebylo pomalu co kupovat...

  • Pokud máte v portfoliu dividendové akcie, těm se daří lépe, ale hlavně právě v době, kdy se trhům nedaří, tak stále vyplácí a zvyšují dividendy

No a také mnoho růstových nebo spíše spekulativních akcií už má za sebou pořádný sešup dolů. Taková společnost Peloton je již 83% pod vrcholem, minulý týden spadly akcie dolů o dalších 15%, kdy firma ohlásila omezení výroby.


V roce 2021 jsme zažívali, že po jednom až dvou dnech propadu přihnali investoři (nebo spekulanti?) s novými penězmi se strategií "buy the dip". Tak teď tu máme trochu větší dip - přiženou se opět nebo právě hltají články typu superbublina na trzích a pokles 45%.


Mimochodem jedna příležitost na spekulaci je níže u popisu Microsoftu :-)


Nikdo na světě neví, co bude dál, takže ani nemá smysl trávit čas nad podobnými články a výhledy. Co třeba takhle začít u sebe.


Rok 2022 je zatím testem pro každého investora - jeho strategie, psychiky a disciplíny. Užívejte si tyto dny, protože Vám pomohou k sebepoznání a zlepšení strategie.

Někdo bude ještě více hazardovat s riskantními akciemi, jiný průměrovat index, další se bude držet stranou...No a co Sněhová Koule? Kdepak strategie se nemění, takže v pondělí nebo úterý bude po 14 dnech zase nákupní den a tak dál a tak dál.... Info opět přijde emailem.


Ať se s trhem děje cokoliv, dividendy a pasivní příjem porostou. A tento týden tu bylo opět mnoho dividendových nárůstů.


Novinky na Sněhové kouli


Databáze analýz -> 215 reportů


2 nové společnosti přibyly do databáze za minulý týden:

- BlackRock (BLK) - největší správce aktiv ohlásil minulý týden růst dividend o 18%


- T.Rowe Price Group (TROW) - další dividendový aristokrat v databázi Sněhové koule


Aktualizace

- Emerson Electric (EMR)

- Genuine Parts Company (GPC)

- Iron Mountain (IRM)

- Nike (NKE)

- Texas Instruments (TXN)


Vzhledem k narůstajícímu počtu zájemců o zůstane v nabídce měsíční členství, kde je plný přístup ke všemu.



Zajímavé články a novinky


Microsoft kupuje Activision za $68,7 miliard

LINK (CZ)


Největší akvizice v historii Microsoftu z něj udělá 3. největší herní společnost (po Tencentu a Sony), výrazně zvýši portfolio her pro Xbox Game Pass a podle mnohých je to velký krok i do světa Metaverse. K dohodě má dojít od roku 2023 a teď musí vše posoudit regulatorní orgány.


Zde nastává příležitost pro spekulaci. Účastnit se toho nebudu, jsem na to moc averzní k riziku, ale možná to někoho zaujme. :-)

- Microsoft oznámil, že zaplatí $95 za akcie Activision, ty se dnes prodávají jen za $81,35 -> je tu tedy možnost vydělat 17%. Pravděpodobnost je velká, na druhou stranu v případě zásahu úřadů či jiné změny naopak půjde cena dolů.


Netflix akcie spadly o 20% za den


Další ukázka toho, že je těžké udržet tempo růstu, pokud příchází konkurence. Netflix zklamal svým odhadem růstu předplatitelů a CEO Reed Hastings poprvé přiznal, že konkurence tu není je proto, aby zvětšovala celý trh...


Výsledky Procter & Gamble - tohle je kvalita!


P&G zvýšilo odhad tržeb, protože se daří prosadit zvýšení cen. Za minulý kvartál rostly tržby +6%. Přesně tohle je typ společnosti, o který se investor nemusí vůbec starat a držet navždy :-) Až budou k dispozici všechny čísla, bude aktualizováno v databázi.


Zajímavé dividendové nárůsty:


Trhy padají, ale dividendy rostou! Tento týden tu máme mnoho menších společností, hlavně regionální banky.


Z větších společností zmíním Fastenal (23 let růstu dividend), J.B. Hunt Transport Services (17 let růstu dividend) a Alliant Energy (18 let růstu dividend). Hlavně Fastenal má za posledních 5 let dvouciferný růst dividend (14%) a pokračuje i v roce 2022 :-)


  • Alerus Financial Corporation (ALRS) +7% -> výnos 2,3%

  • Alliant Energy (LNT) +6% -> výnos 2,9%

  • Banner (BANR) +7% -> výnos 2,8%

  • Fastenal (FAST) +11% -> výnos 2,2%

  • First Community (FCCO) +8% -> výnos 2,5%

  • Graham Holdings (GHC) +5% -> výnos 1,1%

  • J.B. Hunt Transport Services (JBHT) +33% -> výnos 0,8%

  • Mercantile Bank (MBWM) +3% -> výnos 3,2%

  • NBH Holdings (NBHC) +4,5%% -> výnos 2,1%

  • NRG Energy (NRG) +8% -> výnos 3,6%

  • Plumas Bancorp (PLBC) +14% -> výnos 1,6%

  • RBB Bancorp (RBB) +8% -> výnos 2,1%

  • South Plains Financial (SPFI) +22% -> výnos 1,5%

  • Union Bankshares (UNB) +6% -> výnos 4,5%


bottom of page