top of page

Když banku, tak kanadskou


Když se řekne Kanada, napadne většinu lidí hokej nebo javorový sirup. Kdo okusil některé místní speciality si bude pravděpodobně pamatovat poutine, který poslední dobou získává popularitu v Česku. Asi málokdo si na první dobrou spojí Kanadu s bankovním sektorem.


Americké banky jako JP Morgan, Bank of America nebo Wells Fargo jsou mnohém známější a také mají mnohem větší tržní kapitalizaci. A to je rozhodně škoda, že protože kanadský bankovní sektor je opravdu velmi zajímavý!


Kanada totiž zažila bankovní krize naposledy v 19. století. Krize let 1930 nebo 2008 sice poznamenaly ekonomiku, ale žádná banka oproti USA nepadla.

Kanada byla dokonce vyhlášena Mezinárodní měnovým fondem jako země, které nejlépe zvládla poslední hypoteční krizi.


USA vs Kanada


Přestože jsou to blízcí sousedé jejich bankovní sektory nemohou být rozdílnější.

Jeden z hlavních rozdílů je v koncentraci bankovního sektoru. Zatímco top 5 kanadských bank tvoří téměř 90% podílu bankovního sektoru, v USA je to u top čtyř bank jen okolo 35%. Je to dáno tím, že v USA je mnoho menších regionálních bank, které podporují místní podnikání. Celkový počet bank pak vypadá následovně: Kanada –> 85 vs USA –> téměř 5000.


Kanada má pro své banky pro mnohem přísnější pravidla od upisování hypoték, přes poměr aktiv k vlastnímu kapitálu nebo ukazatel Tier 1 Kapitál (ukazuje stabilitu rozvahy, více zde).


Zatímco americké banky si svou reputaci (a dividendy) musely po poslední krizi napravovat a mnohým se to nepovedlo (například Wells Fargo a jejich vytváření fiktivní účtů), kanadské banky jely dál téměř jako by se nic nedělo. Jenom pozastavily růst dividend, ale vyplácely je dál ve stejné výší.


Aby to toho nebylo málo tak kanadské banky expandují do USA a mnohé z nich zde mají více než čtvrtinu svých zisků. Také nabízejí daleko lepší dividendoví výnos: Průměr top 5 kanadských bank 4% vs top 4 americké bank 2,1%.


Vyšší míra regulace a vyšší koncentrace bank nemusí být vždy to nejlepší řešení, protože se tím mohou zpomalit investice. Zejména ty rizikovější do nových a inovativních projektů, a právě proto se USA nechce za každou cenu vydat kanadskou cestou, i když by se to z textu výše mohlo zdát jako dobrá volba.


Pro dividendové investory, kteří uvažují o rozšíření portfolia o zajímavé banky může být Kanada dobrou volbou.

Zde je pár základních údajů o top kanadských bankách


Royal Bank of Canada (RY)

- Tržní kapitalizace $138 miliard

- Dividendový výnos: 3,6%, dividendy vyplácí od roku 1870

- Tier 1 Kapitál: 12,5


Toronto-Dominion Bank (TD)

- Tržní kapitalizace $125 miliard

- Dividendový výnos: 3,7%, dividendy vyplácí od roku 1857

- Tier 1 Kapitál: 13,1


Bank of Nova Scotia (BNS)

- Tržní kapitalizace $77 miliard

- Dividendový výnos: 4,6%, dividendy vyplácí od roku 1833

- Tier 1 Kapitál: 11,8


Bank of Montreal (BMO)

- Tržní kapitalizace $61 miliard

- Dividendový výnos: 3,6%, dividendy vyplácí od roku 1829

- Tier 1 Kapitál: 12,5


Každá z těchto bank má něco, např. Bank of Nova Scotia má největší dividendový výnos a část zisků (16%) v Latiské Americe. Royal Bank of Canada je zase největší z hlediska tržní kapitalizace a také je největší na kanadském trhu. Toronto-Dominon má zase nejlepší ukazatele Tier 1 Kapitál, efficiency ratio (poměr nákladů a obratu) a marže. Také podle výsledků posledního roku nejlépe zvládla koronavirovou krizi.


Já osobně nedávno koupil Toronto-Dominion do svého portfolia. Mimo výše zmíněné parametry mě zaujal také 9% růst dividend za posledních 5 let a mnoho dalšího.


Takže až příště uvidíte vlajku s javorovým listem, vzpomeňte si i na banky. Je lepší od dostávat od banky dividendy než jim platit poplatky. 😊

Detailní pohled na top 4 kanadské banky a dalších více než 130 analýz je samozřejmě k dispozici v databázi o ukázku si můžete zažádat zde.




bottom of page