top of page

Luxusní značky a jejich porovnání

Po napsání newsletteru a nákupu akcií jsem se podíval na další odvětví. Stejně jako minule jsem se rozhodl porovnat 8 společností z jednoho odvětví. Vodohospodářské společnost v USA jsou zajímavé z hlediska stability a růstu dividend, ale tentokrát jsem se rozhodl podíval se na pro nás známější odvětví. I když z hlediska cen produktů těchto značek to jsou často pro běžného člověka nedosažitelné produkty. To platí zejména u druhé největší společností v tomto odvětví, Hermés a jejich slavné ručně dělané produkty jako kabelky Birkin a Kelly, na které jsou přes obří ceny i čekací listy.

Podíval jsem se blíže na výrobce luxusní produktů, a to ať už jde o společnost s jednou značkou či velké módní domy jako LVMH, Richemont nebo Kering. Vybral jsem top 8 společností podle tržní kapitalizace, takže se sem dostala pro mě neznámá indická značka Titan.

Opět platí, že jde hlavně o číselné srovnání, ale i tak jsem musel nahlédnout do některých výroční zpráv či hledat na internetu data k jednotlivým segmentům, které společnosti uvádějí. Stejně tak zde naleznete přehled značek velký módních domů. Minulá výkonnost automaticky neznamená úspěch v budoucnosti, ale velikost marží a další údaje mohou napovědět, jak si společnosti mezi sebou stojí. I tak je lepší se pak podívat na společnosti více detailněji. Například společnosti LVMH a Kering najdete v databázi.

Doufám, že to bude pro vás zajímavé a pokud přemýšlíte nad tímto segmentem, zde je pár základních znalostí o tomto odvětví:

  • Luxusní zboží často nenabízí výrazně vyšší kvalitu než jiné konkurenční výrobky, ale jde především o status a značku

  • Pro ty opravdu luxusní produkty neznamená recese až tak velký problém, protože zákazníci těchto značek jsou velmi bohatí lidé a těch se recese většinou netýká tolik jako ostatních, kteří musí šetřit na dovolených či jiných zbytných produktech a službách

  • Společnosti zde mají kratší historii růstu dividend, kdy hlavně za pandemie měly zavřené obchody a nechaly si finanční flexibilitu, jinak je ale top společnosti pravidelně zvyšují

  • Společnost LVMH provedla akvizici společnosti Dior v roce 2017 a drží 59% hlasovacích práv. Dior přesto zůstává na burze.



A ještě 2 citáty od Karla Lagerfelda, které mě zaujaly:


„Tepláky jsou znakem porážky. Ztratili jste kontrolu nad svým životem, tak jste si koupili tepláky.“

„Být trendy je tou poslední fází před tím být nevkusný.“





A Jako vždy platí, že budu rád za zpětnou vazbu na emailu, Discordu nebo kdekoliv jinde.

Stále platí, že do sekce porovnání akcií mají přístup všichni, kdo se registrují na stránkách.


Také jsem znovu graficky přehledněji zpracoval hlavní data u akcií LVMH, Hermés a Christian Dior.


Přeji ať se vám daří a pevnou disciplínu v investování!

bottom of page