top of page

Cíle 2024

Úvodní projevy politiků a dalších lídrů mluví o roku 2024 jako o roku, který by mohl přinést naději či stabilitu. Ve světle událostí posledních let jsem si spíše vybudoval zvyk být přípraven na neustálé změny a raději nic dopředu neodhadovat. Budu se soustředit na své cíle a na to, co jsem schopen ovlivnit, ať už se ve světě bude dít cokoliv.

Jestli bude trh růst nebo klesat odhadnout nedokážu a ani jsem se v této dovednosti nezlepšil. A neznám nikoho, kdo by to uměl. Cíle za rok 2023 jsem si již vyhodnotil a je na čase dát si cíle pro nový rok.


1) Budoucí dividendový příjem: $7500

Při stanovení letošního hlavního cíle jsem o něco mírnější než v minulých letech, protože chci stále více kupovat akcie s vyšším potenciálem růstu dividend. Nemusí mít vysoký dividendový výnos, ale dlouhodobě právě i díky růstu dividend pak poroste i výnos.


Podobných příkladů mám v portfoliu za ty roky již více a jsem spokojen s tím, jak fungují. Například akcie společnosti Williams-Sonoma (WSM) jsem nakoupil v roce 2017 a dnes mám na této investici 8% dividendový výnos nebo na své původní investici do společnosti Abbvie (ABBV), také v roce 2017, mám dnes výnos 9,7%. Od té doby jsem akcie Abbvie přikupoval za vyšší ceny, ale i tak mám yield on cost (poměr roční dividendy vůči nákupní ceně) 7,5%.


Nechci si dávat příliš velký cíl, protože mám pak tendenci investovat do akcií s vyšším výnosem. Zároveň také budu mít volnější ruce pro případný prodej některé ze společností s vyšším výnosem, kde hrozí riziko snížení dividend. I tak to vypadá, že v horizontu 3 let, pokud se nic nezmění, budu cílit na příjem z dividend okolo $10 tisíc. O tom se mi na začátku investování vůbec nezdálo.


2) Počet analýz v databázi: 320 + aktualizace

Opět cíl, který pravidelně opakuji a činnost, která mě moc mi baví. I když již tolik nových analýz nepřidávám, stále to beru tak, že každá nová analýza znamená dozvědět se něco nového. A jakmile najdu zajímavou společnost, všeho nechám a jdu do toho. Naposledy se mi to stalo u National Bank of Canada (TSX:NA).


Pokud máte tip, určitě mi napište na email nebo Discord a rád se na to podívám. Musím být ale obezřetný, kam investuji svůj čas, takže u mnoha tipů jen projdu základní čísla a již dále nepokračuji.


V minulém roce jsem se také začal více soustředit na aktualizace a tento zvyk bych si rád udržel. Budou společnosti, u kterých budu dělat aktualizace každý kvartál, k některým se budu vracet méně často. Každopádně pokud byste potřebovali cokoliv aktualizovat, dejte vědět.


3) Investice navíc do top společností s rostoucí dividendou

Tento osobní cíl mi pomůže snížit svou vlastní spotřebu a investovat do top společností, tak abych své portfolio postupně zlepšoval. Cílem je investovat měsíčně navíc $200-300 (nebo i více 😊) do kvalitní společnosti s nižším výnosem, ale velkým potenciálem a silným byznysem. Vybral jsem tyto 4 hlavní akcie:

Costco (COST)

Louis Vuitton (MC.PA)

Microsoft (MSFT)

Visa (V)


Nemusí to být pravidelné měsíční investice, ale na konci roku bych chtěl mít zainvestováno okolo $2400 v těchto společnostech.


Jak už jsem zmiňoval, jde o investice navíc, takže na to budu muset našetřit nad rámec svého současného plánu. Zároveň ale nebudu investovat bezmyšlenkovitě bez nacenění. Pokud budou dané společnosti příliš drahé, mám připraven ještě další rozšířený seznam.


Rozšířený seznam: Apple (AAPL), Alimentation Couche-Tard (TSX:ATD), EssilorLuxxotica (EL.PA), Nike (NKE), McDonald´s (MCD), Waste Management (WM), American States Water (AWR), případně American Water Works (AWK) – zde ještě musím dodělat analýzu.


Rozhodně neberte výše zmíněný seznam jako top společnosti pro každé portfolio a vhodné k nákupu okamžitě. Každá z těchto společností přináší něco do mého portfolia něco nového, co zde chybí. Například Microsoft a Apple zvýšení expozice v informačních technologiích, kde mám dnes jen výrobce čipů, Visa expozici v fintech segmentu a Waste Management či AWR likvidaci odpadů/distribuci vody. Tyto nákupy mi tak pomohou lépe balancovat mé portfolio.


Všechno to jsou společnosti, které vyplácejí rostoucí dividendy, takže ani zde se na mé strategii nic nemění. Beru to jako určitou nadstavbu nad to, co dnes dělám a investice s opravdu dlouhým horizontem.


Klíčové je, že to jsou investice navíc, na které musím našetřit. Pokud se to povede, na konci roku to bude pořád jen malá část portfolia. A nadále platí, že u těchto společností se budu dívat na nacenění, takže takový LVMH. je aktuálně mnohem zajímavější než Costco.


Rozhodně budu i nadále pracovat na vylepšování Sněhové koule, mám v hlavě pár nápadů, takže doufám, že se mi podaří některý z nich rozpracovat a uvést do praxe.

Jako vždy platí, že zpětná vazba je vítána, takže mě neváhejte kontaktovat.


Cíle pro letošní rok si nastavuji rozumně, abych postupně stoupal po žebříku k větším dlouhodobým cílům. A jako motivaci pro tento rok použiji citát od neznámého autora :


„Soustřeďte se na krok před vámi, ne na celé schodiště.“

Přeji hodně štěstí a pevnou disciplínu při plnění vašich cílů v roce 2024

bottom of page