top of page

Historie portfolia aneb Sněhová koule se nabaluje

Aktualizováno: 12. 2. 2021

2016-2020

Portfolio buduji postupně na dlouhé období, a proto jsem jej nazval Sněhová koule. Právě na grafu níže je krásně vidět, jak fungují pravidelné měsíční investice a dodržování 10ti pravidel Sněhové koule. Mimochodem všechny údaje jsou po zdanění, které mi broker automaticky odvádí.


Už v roce 2016 jsem dostal pěknou prémii $47 a hned další rok příjem narostl 5x! Ono se to tempo růstu bude postupně snižovat, ale ty procenta jsou stále skvělé, a hlavně ten růst jde z většího základu. Trvalo 3 roky, než jsem pokořil hranici $1000, přišlo to v roce 2019. Zato překročení hranice $2000 přišlo hned následující rok. Už z toho začíná být docela zajímavý pasivní příjem. Sněhová koule se kutálí z kopce a nabaluje 😊




Rok 2020 byl hodně specifický, kvůli pandemii řada společností snížila nebo přestala vyplácet dividendy, což bohužel potkalo i mě u firem Tanger Factory Outlets, Ventas či Simon Property Group. Tanger Factory Outlets jsem prodal, společnost přestala dividendu vyplácet úplně a já nechci mít peníze fixovány jen na cenu. Nedávno společnost oznámila, že se vrací k výplatě dividend, ale já už mám peníze jinde a budoucnost Tangeru, stejně jako mnoha jiných investiční trustů do obchodních center, není úplně růžová. V databázi si můžete přečíst analýzu investičního trustu Simon Property Group, který patří mezi vyhlášené vlastníky obchodních center.


Radost mi ale udělalo, že drtivá většina mých firem dividendy nadále zvyšuje i přes pandemii. Ukazuje to jejich sílu a kvalitu. V roce 2020 jsem jen z růstu dividend získal navíc pasivní příjem $50. Přitom, abych takový příjem normálně získal, musel bych investovat $1350 (s výnosem cca 3,7%). To je další potvrzení, jak funguje růst dividend. Největší radost mi v tomto ohledu udělala společnost Abbvie, kterou můžete také najít v databázi.


Dividendy po měsících

Začínal jsem na $3, dnes už dostávám dividendy každý měsíc a v únoru 2019 jsem se dostal přes hranici $100, v říjnu 2020 jsem poprvé překročil hranici $200. Díky mimořádné dividendě od společnosti Eaton Vance jsem hned v prosinci 2020 dokonce překročil hranici $300. Chvíli to bude trvat než se ke $300 opět podívám, ale ve druhé polovině roku 2021 by to mohlo být reálné.





Přitom není důležité, kolik jsem vydělal, protože stejně všechny výdělky vracím zpět. Hlavní je, kolik portfolio vydělá do budoucna, tzv.: „forward income“ neboli roční příjem, který bych dostal. Aktuálně jsem na částce: $2516 za rok, takže $210 měsíčně (cca přes 4500 Kč).

A nejdůležitější zpráva na závěr –> toto je pasivní příjem. Nemusím pro něj dělat vůbec nic. Navíc tím, že peníze vracím zpět, tak mi to generuje další pasivní příjem. A to neberu v potaz změny cen akcií, které jsou za poslední rok jak na horské dráze. Ale změny cen já moc neřeším, historicky trh vždy dlouhodobě rostl, a pokud ceny klesnou, aspoň budu mít další nákupy se slevou, jako když kupuji jídlo v akci 😊Tak hurá na stavění nákupního košíku!


Mé osobní porttfolio a další možnosti si můžete prohlédnout ZDE.


“Pokud kupujete akcie, vybírejte je jako byste kupovali potraviny ne jako parfémy”

Benjamin Graham

bottom of page