top of page

$8000 - každá další tisícovka je rychlejší

Ceny na trzích se mění každý den a v poslední době jsou ty pohyby opravdu velké. Člověk to ani nestíhá sledovat. A i kdyby stíhal, stejně mu to moc nepřinese. Jednou to roste, protože se situace na Ukrajině uklidňuje, podruhé to zase klesá…


Co se ale vyplatí sledovat je velikost pasivního příjmu z dividend, protože to je v době rozkolísaných trhů jistota. A zatímco akciové trhy od začátku roku padají, firem, které zvyšujíc dividendy, je čím dál víc. V tomto týdnu například Whirlpool zvedl dividendu o 25% nebo Coca Cola o 5% a zaokrouhlila svou sérii růstu na fantastických 60 let. Všechny růsty dividend můžete najít v blog postech „Novinky týdne“


A jak firmy zvedají dividendy, krásně roste i můj pasivní příjem. V listopadu 2021 jsem slavil $7000 kumulativního příjmu z dividend a přidal k tomu 4 ponaučení – více zde. No a jak se sněhová koule nabaluje, každá další tisícovka je rychlejší, a tak už jsem se dostal na úroveň $8000.


Trvalo mi 20 měsíců dostat se na $1000, za 3 roky a 2 měsíce jsem už na $8000 a každá další tisícovka by měla trvat méně než 3 měsice.


- $1000 v prosinci 2018 (za 20 měsíců)

- $2000 v srpnu 2019 (za 8 měsíců)

- $3000 v dubnu 2020 (za 8 měsíců)

- $4000 v říjnu 2020 (za 6 měsíců)

- $5000 v březnu 2021 (5 měsíců)

- $6000 v červenci 2021 (4 měsíce)

- $7000 v listopadu 2021 (4 měsíce)

- $8000 v únoru 2022 (3 měsíce)


Cesta je to postupná, ale pohled na graf jasně ukazuje, že jdu správným směrem.




Stejně dobře vypadá pohled i po měsících, křivka se krásně zvedá. V roce 2016 přitom byl úspěch mít víc jak $10 měsíčně...




Doporučuji si přečíst právě poslední blog post, kde jsem slavil $7000. 4 ponaučení, které jsem na cestě získal, totiž jsou a budou stále platná. Čím větší je můj dividendový příjem, tím méně řeším ceny na trhu nebo sleduji tržní novinky. Naopak daleko raději sleduji, jak společnosti zvedají dividendy.


Jen v loňském roce jsem získal $100 dolarů z růstu dividend, to by znamenalo investovat přes $2850 (při výnosu 3,5%), abych na tuto částku dosáhl. A já ji dostal „jen tak.“


V tomhle je kouzlo dividendového investování. Jde to pomalu, ale výsledky jsou vidět ať se děje s trhem cokoliv. Nemusím řešit, jestli moje firma oznámila lepší nebo horší výsledky než očekává Wall Street a popravdě u nudných akcií typu výše zmíněné Coca Coly se toho ani bát nemusím.


Díky tomu, že neřeším každou novinku na trhu a každý konferenční hovor či prezentaci, mohu se zaměřit na poznávání nových firem, odvětví a byznys modelů.

Nedávno jsem se například podíval díky typu z našeho Discordu (přidej se k nám ZDARMA tady 😊) na NRG Energy a poznal, jak vypadá neregulovaný trh energií v USA nebo jsem se podíval na Disney. Nevyplácí dividendy, ale pro poznání trhu a rozšíření obzorů je to určitě skvělá společnost.


V databázi je tak už 221 společností. Stejně jako je investování o disciplíně i vytvářet nebo aktualizovat téměř každý den analýzy vyžaduje hodně disciplíny.


Když se pak ale člověk na chvíli ohlédne zpět, vidí za sebou velký kus práce a hodně nových znalostí, které získal.


Díky moc za podporu a zpětnou vazbu. Moc mi to pomáhá posouvat se dál.


Jako závěrečný citát jsem vybral zpětnou vazbu od Borise. Kdykoliv je slabší chvilka, tak se k ní totiž vracím, protože představuje velký závazek, aby makal dál a udržel si kvalitu. Plná verze je kdyžtak na úvodní stránce webu.


„Konečně je i v České republice dostupná služba pro dividendové investory, která je navíc plně srovnatelná se zahraničními protějšky.“

Přeji ať se daří. A budu moc rád, když mi budete psát dál -> honza@snehovakoule.com





bottom of page