top of page

$15000...příběh dividend pokračuje

Investování je dlouhá cesta, kdy na začátku je velké nadšení z objevování nového, ale postupně může přicházet i rutina. Na začátku cesty mě lákala možnost umět si zanalyzovat společnosti, získávat pasivní příjem a vidět, jak to roste každý měsíc. Růst pokračuje dál, ale o motivaci a disciplínu se musí člověk starat, protože jsou klíčové pro investování.


Disciplínu řeším jednoduše, prostě investuji v přesně dané dny. Musím se dívat nejen do čeho investuji, ale také, kam investuji svůj čas a toho nemám tolik, abych každý den spekuloval, co si koupím nebo že nějaká společnost spadla a já jí musím rychle nakoupit. Možná se tím obírám o krátkodobé příležitosti, ale zase mám víc času na jiné věci. A to je ve finále daleko důležitější 😊


Motivaci si držím tak, že si zadávám dílčí cíle a slavím své úspěchy. Když jsem naposledy slavil $10 000 v dividendách od začátku portfolia, napsal jsem, že příští milník bude $ 15 000. Trvalo to rok, ale konečně je to tady!


Růst mého pasivního příjmu je nadále exponenciální a je to opravdu hezký pohled. Na prvních $1000 jsem potřeboval 20 měsíců, dnes již přichází tato částka každé 2-3 měsíce.

Na prvních $5000 jsem potřeboval téměř 5 let (57 měsíců), $10000 jsem ale slavil mnohem rychleji. Takto jsem postupně zdolával jednotlivé hranice:

  • $5000 (březen 2021) = 57 měsíců

  • $10000 (červenec 2022) = 16 měsíců

  • $15000 (červenec 2023) = 12 měsíců



Krásně vypadá i růst po jednotlivých letech, jen je třeba zde myslet na to, že procentuální růst půjde postupně dolů, jak roste velikost pasivního příjmu. Z pohledu absolutních částech ale bude růst nadále zajímavý.



Pozn.: Dividendy v červenci 2023 jsou do 17.7.


Tento rok se mi již 3x podařilo překonat hranici $500 v dividendách za měsíc a brzy snad překonám i $600 a další mety.


Stejně tak roste exponenciálně i hodnota celého portfolia. Takhle ve zpětném zrcátku vypadá příchod covidu v březnu 2020 nebo druhá polovina roku 2021 jako minimální výkyv. Hodnota portfolia je dnes trojnásobná oproti době před covidem. Samozřejmě toto je výsledek nejen růstu cen akcií, ale také pravidelných měsíčních investic a reinvestování dividend. Právě proto tento ukazatel pro mě není tak podstatný jako velikost mého pasivního příjmu.





Postupně kráčím dál a těším se co mi příští měsíce a roky přinesou. Cesta to bude ještě dlouhá, ale Sněhová koule se nabaluje stále rychleji. Není všechno růžové, také mám v portfoliu společnosti ve ztrátě nebo s nedávným snížením dividend, ale jako celek to funguje.


Databáze se blíží 300 analýzám a jsou tu společnosti z celého světa, řadu analýz či postřehů jsem udělal i jednorázově.


Pokud budete mít zájem sledujte sociální sítě jako Discord, Twitter nebo Instagram nebo Facebook.


$15 000 je dobrá meta, ale už se nemohu dočkat až to bude $20 000. A hlavně, že to bude dříve jak za rok a každý další milník bude rychlejší a rychlejší.


Takže oslava, kino a zpátky do práce.


Přeji hodně štěstí a disciplíny na vaší investiční cestě a oslavujte i dílčí úspěchy. Ono to zpočátku bude vypadat jako pár korun, ale půjde to nahoru. Ceny akcií sice mohou kolísat, ale dividendy u naprosté většiny společností porostou.

bottom of page